DNA propune ca eliberarea conditionata sa fie posibila doar dupa recuperarea prejudicului

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 12 februarie 2016, 12:38 Dosare Anticoruptie


Laura Codruta Kovesi
Foto: Agerpres
Procurorul-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a sesizat conducerea Parchetului General cu analizarea oportunitatii promovarii unui Recurs in Interesul Legii (RIL) in materia dispozitiilor liberarii conditionate, in care arata ca aceasta trebuie sa se aplice doar daca persoana condamnata a achitat prejudiciul, anunta Agerpres.

DNA solicita Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie aplicarea unitara a legii si arata ca "examinarea jurisprudentei nationale existente a evidentiat orientari ce releva caracterul neunitar al acesteia", potrivit unui raspuns comunicat vineri de Directia Nationala Anticoruptie agentiei Agerpres.

"Unele instante, analizand legea aplicabila si avand in vedere succesiunea mai multor legi penale (...) ce instituie obligatia de aplicare a legii penale mai favorabile, precum si decizia Curtii Constitutionale nr. 265/2014 si avand in vedere ca institutia liberarii conditionate constituie o modalitate de executare a unei parti din pedeapsa inchisorii, au considerat ca analiza cererii de liberare conditionata trebuie sa aiba in vedere legea penala mai favorabila, indiferent ca legea penala mai favorabila a fost avuta in vedere si la condamnare si indiferent de legea avuta in vedere la momentul inceperii executarii pedepsei. Alte instante (...) au considerat ca pedeapsa pronuntata si aplicata trebuie sa aiba in vedere dispozitiile codului penal sub imperiul carora s-a aplicat pedeapsa", arata DNA.

De asemenea, argumentele existente in cuprinsul unor hotarari judecatoresti pleaca de la premisa ca obiectivul principal al procedurii in care se realizeaza analiza cererii de liberare conditionata este ca un condamnat sa beneficieze la liberarea conditionata de cele mai favorabile conditii, indiferent de legea avuta in vedere la momentul inceperii executarii pedepsei, formularii cererii de liberare conditionata sau al condamnarii definitive, subliniaza DNA:

"Exprimandu-ne opinia, consideram ca legea penala avuta in vedere la momentul cererii de liberare conditionata ar trebui sa se refere la dispozitiile in vigoare in raport cu data formularii cererii. In succesiunea legilor penale constatam ca de la data savarsirii infractiunii, cand ia nastere raportul juridic penal de conflict si pana la incetarea sau stingerea acestui raport, prin executarea sau considerarea ca executata a pedepsei aplicate, pot interveni una sau mai multe legi penale, iar legea aplicabila este legea penala mai favorabila."

DNA considera ca eliberarea conditionata nu reprezinta un drept al condamnatilor, ci "doar o vocatie pe care o au, prin vointa legiuitorului, toti condamnatii dupa ce au executat fractiunile de pedeapsa stabilite de lege si indeplinesc conditiile exprese", iar dispozitiile din codul penal in vigoare prevad in mod expres ca liberarea conditionata poate fi dispusa daca cel condamnat a executat fractia si daca a indeplinit integral obligatiile civile: "Considerate a fi mai severe aceste conditii, nu sunt aplicate de catre unele instante, nici in situatia in care condamnarea definitiva s-a dispus prin aplicarea dispozitiilor din noul cod penal, care la momentul condamnarii reprezentau legea penala mai favorabila. Asa fiind, in astfel de situatii, dispozitiile Curtii Constitutionale privind aplicarea globala a legii penale mai favorabile nu se mai regasesc. Practic, o astfel de interpretare determina impartirea aplicarii dispozitiilor legale in mai multe categorii."

Procurorul sef al DNA a criticat dur, in trecut, activitatea ANAF si a Ministerului Finantelor, pe care le-a acuzat de performante slabe in ceea ce priveste recuperarea prejudiciilor din dosarele de coruptie.

De asemenea, Laura Codruta Kovesi a sugerat ca, daca cele doua institutii nu pot executa bunurile sechestrate de la persoanele condamnate pentru coruptie, ar putea renunta la aceasta sarcina, care ar putea fi preluata de Ministerul Justitiei.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























15461 vizualizari

  • +68 (68 voturi)    
    achitare (Vineri, 12 februarie 2016, 12:40)

    eugen6215 [utilizator]

    CEA mai desteapta propunere!!!!
    • +52 (52 voturi)    
      Altfel se cam merita (Vineri, 12 februarie 2016, 13:25)

      IonescuIonel1 [utilizator] i-a raspuns lui eugen6215

      Fara aceasta lege e valabila vorba aia: Condamnat la 4-5 ani, ma comport bine, mai scriu o carte si ies dupa un an... Si ies milionar din inchisoare.
      Un an de inchisoare pentru cateva milioane de euro as vrea si eu!
      • +22 (22 voturi)    
        tot poate iesi milionar (Vineri, 12 februarie 2016, 17:41)

        pehash [utilizator] i-a raspuns lui IonescuIonel1

        prejudiciul se calculeaza doar pentru fapta cu care l-au prins si condamnat.

        interesant ar fi ca la orice condamnare definitiva pentru infractiune de coruptie averea extinsa sa fie confiscata din oficiu si sa fie pus individul sa demonstreze ca restul banilor i-a facut cinstit.
        • +1 (1 vot)    
          Bravo DNA! (Sâmbătă, 13 februarie 2016, 18:57)

          andreitr [utilizator] i-a raspuns lui pehash

          Hai DNA!
      • +9 (9 voturi)    
        Inchisoare (Sâmbătă, 13 februarie 2016, 9:50)

        adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui IonescuIonel1

        pentru moilionari ?! Aia nu e inchisoare, e statiune de relexare. Adu-ti aminte de conditiile de detentie ale lui Borcea.
    • +23 (23 voturi)    
      Comment sters de user (Vineri, 12 februarie 2016, 15:42)

      a [anonim] i-a raspuns lui eugen6215

    • +26 (26 voturi)    
      Mai desteaptă era propunerea: (Vineri, 12 februarie 2016, 16:32)

      Con_stan_tin [utilizator] i-a raspuns lui eugen6215

      Condamnarea se prelungește automat peste termenul stabilit de instanță pană la când prejudicul stabilit de aceiași instanță este recuperat integral.
      • +7 (7 voturi)    
        asa era in Anglia (Sâmbătă, 13 februarie 2016, 7:32)

        nedumeritul [utilizator] i-a raspuns lui Con_stan_tin

        asa era in Anglia inchisoarea datornicilor. Nu stiu daca mai este.....Nu era eliberat pana nu-si platea datoria...
    • +18 (18 voturi)    
      Nu m-am gandit nici o clipa... (Vineri, 12 februarie 2016, 17:10)

      cartofil [utilizator] i-a raspuns lui eugen6215

      ca infractorii pot beneficia de clementa si daca nu dau inapoi toti banii pe care i-au furat. Acest lucru reprezinta normalitatea. Cine i-a lasat sa iasa fara sa-si achite pagubele produse ar trebui pus sa plateasca el banii. Aici e vorba de judecatori. Oare indivizii astia nu ar trebui sa plateasca si ei odata pentru greseleile intentionate sau facute din incompetenta?????? Nu mai suntem in Burkina Faso, suntem in EU. Si toti ar trebui sa-si asume tampeniile facute, daca vrem ca societatea sa mearga inainte. Statul este furat nu numai de politicieni, militieni si alte lighioane ci si de judecatori prin sentintele strambe, in favoarea infractorilor. Este incredibil, sunt platiti mai mult ca in statele EU dar nu au absolut nici o responsabilitate !!!
      • +6 (6 voturi)    
        judecatori (Vineri, 12 februarie 2016, 23:26)

        eugen6215 [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

        Ati atins un punct deosebit de important -avem mii de procurori si judecatori activi si pensionari(mai ales) cu zeci de mii de lei salarii si pensii/luna care sunt asimilati si acceptati de noi datorita celor de la DNA si DIICOT(care cred ca isi fac treaba), care nu sunt si nu au fost mai mult decat un vanzator de magazin cu diploma, ba mai mult daca i-ar cauta cum trebuie cineva ar trebui sa plateasca pt cat rau au facut!!
        .La fel avem mii de lucratori cu salarii si pensii uriase din securit\ate, sri, armata si dracu mai stie de unde, care nu au facut nimic pentru tara asta, dar merg la gramada!
      • +6 (6 voturi)    
        Coruptie, (Sâmbătă, 13 februarie 2016, 9:55)

        adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

        incompetenta, obedienta si prostie. Se gaseste din plin la judecatori . Un caz de prostie recent.
        O instanta a condamnat un boschetar la arest la domiciliu !
        De rasu-plansu !
  • -35 (45 voturi)    
    Pare corect. Si totusi... (Vineri, 12 februarie 2016, 12:45)

    jackalphonse [utilizator]

    Cat de corecta este evaluarea prejudiciului? Intrebarea asta ar fi valabila intr-o tara care chiar functioneaza cu toate rotitele.
    In Romania aceasta propunere merge ca unsa.
    • +43 (47 voturi)    
      propunerea d-nei Kovesi este 100% corecta (Vineri, 12 februarie 2016, 13:16)

      bancher [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

      Nu s-a recuperat integral prejudiciul, stai mata la puscarie pana iti ispasesti pedeapsa (indiferent cate carti scrii, indiferent cat esti de batran si indiferent cate tertipuri fac avocatii ca se te elibereze conditionat).
      Eliberearea conitionata poate fi facuta numai in urma recuperarii integrale a prejudiciului. Mai mult, ar trebui aplicata retroactiv, adica Varanul si alti hoti sa stea 10 ani la puscarie, nu sa aud la anul ca depun cerere de eliberare conditionata.
      • +7 (19 voturi)    
        Fals! Fals! Fals! (Vineri, 12 februarie 2016, 15:00)

        Alor [utilizator] i-a raspuns lui bancher

        Doamna Kovesi greseste profund.
        Corect este ca statul sa recupereze prejudiciul imediat ce se pronunta sentinta finala.
        Apoi detinutul sa isi ispaseasca pedeapsa integral.
        Numai asa se pot da exemple eficiente care sa produca cat de cat frica in potentiali infractori care fac planuri de fraudare.
        • +16 (16 voturi)    
          Ar trebui, dar... (Vineri, 12 februarie 2016, 15:57)

          Stef1234 [utilizator] i-a raspuns lui Alor

          Ar trebui, dar...daca se impotriveste prin orice mijloace? Ar trebui sa i se dubleze pedeapsa!
    • +35 (39 voturi)    
      peste tot e la fel (Vineri, 12 februarie 2016, 13:36)

      nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

      poti aduce in instanta o contraexpertiza, facuta de un evaluator neutru.
      sau

      platesti cat a stabilit instanta,iesi conditionat, si daca te crezi nedreptatit, mergi la cedo cu o evaluare a prejudiciului mai buna,
      daca intradevar ai probe.

      propunerea dnei procuroare sefa este o propunere corecta si binevenita., dupa parerea mea.
    • +9 (11 voturi)    
      CARE PREJUDICIU (Vineri, 12 februarie 2016, 14:01)

      iodixit [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

      pina in prezent nu mi s-a parut ca s-a decis in toate cazurile adevaratul prejudiciu, ci doar cu ce l-au prins in momentul ala si ce au mai scos de la hot. asa ca bine si asa, decit de loc
    • +14 (14 voturi)    
      E la fel de corecta ca si (Vineri, 12 februarie 2016, 14:07)

      averageJoe [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

      sentinta de condamnare. Poate fi corect absolut sau incorect. Adica eu, stat, TE LAS SA IESI MAI REPEDE de unde cred eu ca ar trebuie sa mai stai, daca tu "sfant" te achiti de toate celelalte "datorii". E simplu, corect si incredibil de absurd ca doar acum se pune asa problema.
      • -7 (11 voturi)    
        bani si interese sursa altor erori judiciare (Vineri, 12 februarie 2016, 16:09)

        jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui averageJoe

        Cand vorbesti de prejudiciu, vorbesti da bani si sin acest moment apar niste "parti interesate", interesate de bani! prejudiciul este supus erorii mai mult decat sentinta, pentru ca hotul poate fi furat, la randul lui, daca nu are "spate".
        • +4 (8 voturi)    
          tu nu vorbesti de prejudiciu (Vineri, 12 februarie 2016, 18:55)

          AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

          Tu vorbesti de Voivulescu si alti banditi. Las-o moarta cu fineturile de interpretare cand fiscul pentru 100 de lei neplatiti acum 5 ani iti ia cam 1000 de lei. Si tu te apuci sa pui la indoiala prejudiciul cauzat de securistul ala ca si cum procesul nu ar fi durat vreo 5 ani, cu expertize si contra-expertize.
    • +7 (9 voturi)    
      E sentinta (Vineri, 12 februarie 2016, 14:30)

      Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

      Ce stabileste prejudiciul. E ca si cum ai intreba cat de corect e ca a luat 4 ani si nu 3 ani si 11 luni. O data devenita irevocabila sentinta ce stabileste prejudiciul e de neschimbat.
      • +11 (11 voturi)    
        asa este (Vineri, 12 februarie 2016, 15:48)

        bancher [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

        valoarea prejudiciului se stabileste de judecator in instanta,in urma probelor aduse de procurori. Odata sentinta ramasa definitiva, si valoarea prejudiciului ramane definitiva.
    • +6 (6 voturi)    
      cum adica cine?!? (Vineri, 12 februarie 2016, 19:53)

      bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

      Prejudiciul se decide in instanta. Cu toate evaluarile de rigoare. Deci??? Care parte n-o intelegi?
  • +42 (42 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 12 februarie 2016, 12:48)

    [anonim]

    • +5 (5 voturi)    
      Sau mai mult (Sâmbătă, 13 februarie 2016, 10:04)

      adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui

      Eliberat dupa ce se recupereaza intreg prejudiciul. Chiar daca se depaseste termenul pentru care a fost condamnat.
      Sa vezi ce " colaborationisti " vor deveni banditii.
      Cum isi vor spune ei toate conturile si cum vor face tot posibilul sa se achite urgent prejudiciul !
  • +36 (38 voturi)    
    unde n-ar fi... ;) (Vineri, 12 februarie 2016, 12:50)

    Codruta N [utilizator]

    ASTA ar fi trebuit sa fie, de la inceput! ;)
    Pe CE pariem ca TOTI or sa voteze impotriva? >:
  • +33 (35 voturi)    
    ASA DA ! (Vineri, 12 februarie 2016, 12:51)

    Susufler0 [utilizator]

    In cazul Romaniei este binevenita propunerea !
  • +17 (21 voturi)    
    PREJUDICIU (Vineri, 12 februarie 2016, 12:53)

    airbus [utilizator]

    Este foarte corect sa fie recuperat intai prejudiciul ,dar si un plus peste prejudiciu ca sa ii sature de bagat mana. Dupa care ar putea fi judecat in stare de libertate..
  • +24 (38 voturi)    
    Kovesi (Vineri, 12 februarie 2016, 12:53)

    Martinezu [utilizator]

    Parca femeia asta ar conduce tara.
    Il trezeste cineva pe Johanis sa ii spuna ce trebuie sa spuna si el?
    • 0 (18 voturi)    
      Atributiuni (Vineri, 12 februarie 2016, 14:19)

      PaulAtreides [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

      Domnule, presedintele nu interfereaza cu justitia. Stiu ca ne-am obisnuit cu totii sa-l auzim pe Basescu cum facea ordine "in toate", dar asta nu insemna ca e treaba lui
      • +9 (13 voturi)    
        of of (Vineri, 12 februarie 2016, 14:44)

        Point [utilizator] i-a raspuns lui PaulAtreides

        inca mai ai rabdare sa vezi ce poate face primul turist al Tarii?eu nu.

        daca Kovesi ar candida,parerea mea e ca iese din primul tur.
        acum,problema e ca paguba trebuie recuperata fie ca vrea hotul,fie ca nu.in mare legea e buna,insa ganditi-va la sumele uriase pe care le-au furat astia.nu cred ca o sa le dea inapoi pt un an doi de libertate.o lege si un instrument care sa permita executarea,rapida.si nu anaf-ul,aia au treaba cu buticarii si zarzavagoaicele
        • +8 (14 voturi)    
          Relax Point (Vineri, 12 februarie 2016, 15:33)

          PaulAtreides [utilizator] i-a raspuns lui Point

          ...as vota-o si eu pe Kovesi oricand (!)
          Din nefericire (sau fericire), nu cred ca o sa se murdareasca cu politica vreodata.
      • +11 (11 voturi)    
        Lumineaza-ne! (Vineri, 12 februarie 2016, 16:51)

        Martinezu [utilizator] i-a raspuns lui PaulAtreides

        care este domeniul cu care interfereaza presedintele nostru?
        care este motivul pentru care este ales de popor si se depun atitea batalii inainte? sa ne spuna din cand in cand ca urmareste cu mare atentie ce se intimpla? Ca este ingrijorat?
        Cere ar fi fost amestecul in justitie daca ar propune un lucru de bun simt pentru tara asta cum a facut Kovesi? Ce, rolul lui Kovesi este sa le confiste averea mafiotilor?
      • +7 (7 voturi)    
        este doar o propunere de lege.. (Vineri, 12 februarie 2016, 18:32)

        pehash [utilizator] i-a raspuns lui PaulAtreides

        poate sa ceara public guvernului si parlamentului sa ia in considerare o amarata de propunere de lege... daca are voie sa propuna un referendum, de ce nu ar putea propune o lege?
    • -3 (9 voturi)    
      Altul! Mai sunteti? (Vineri, 12 februarie 2016, 14:52)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

      Din cate stiu, TOTDEAUNA cand a spus ceva a fost vorba de justitie. Nu am auzit NICIODATA NICI MACAR sa zica ceva, daramite sa se amestece in administrarea unui spital, constructia unei strazi, stabilirea numarului de soldati trimisi pe fronturi din strainatate si nici macar cati trebuie sa fie in tara. Asa ce pana la a "conduce tara" e cale lunga. Si trebuie ca "Martinezu" sa mai si gandeasca putin... Daca ai fi zis doar ca ar conduce justitia, ai mai fi avut ceva sanse sa fii crezut. Desi nici asa, ca nu ea numeste judecatori, si cate altele...
  • +37 (41 voturi)    
    felicitari! (Vineri, 12 februarie 2016, 12:55)

    ..13 [utilizator]

    Asta da viziune!

    Multumesc.
    • +10 (10 voturi)    
      Propunerea este OK sa vedem cum si cine (Vineri, 12 februarie 2016, 13:55)

      ty [utilizator] i-a raspuns lui ..13

      o materializeaza: Ciolos prin ordonanta ar fi preferabil, ca parlamentul prin lege mi-e teama ca trec toate alegerile anul asta si nu reusesc sa elaboreze legea.
      • +8 (8 voturi)    
        Nu trebuie (Vineri, 12 februarie 2016, 19:01)

        ipolitic [utilizator] i-a raspuns lui ty

        nici ordonanta, nici votat de parlament.E in noul cod penal, dar neaplicat in multe cazuri cu referire la legea mai favorabila, adica cea veche. ICCS poate sa hotareasca ca jurisprudenta sa se bazeze exclusiv pe noul cod.
        Cititi in Euroactiv cum insusi Dan Voiculescu cere imperativ in unul din "operele" sale toleranta zero fata de cei care impiedica recuperarea prejudiciului:) Bineinteles,nu e vorba despre el, in cazul sau s-a recuperat deja circa 1%.
        • +1 (5 voturi)    
          Banuiesc ca ai vrut sa scrii ICCJ (Vineri, 12 februarie 2016, 19:18)

          ty [utilizator] i-a raspuns lui ipolitic

          Nu trebuie sesizata?
          Despre cazul mentionat imi ajung aventurile doamnei C Bogdan dupa pronuntarea sentinte pentru a ma lamuri.
          • 0 (0 voturi)    
            pentru ty (Sâmbătă, 13 februarie 2016, 10:10)

            adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui ty

            Ce aventuri ?
            • +2 (2 voturi)    
              Judecatorii sunt protejati de stat? (Sâmbătă, 13 februarie 2016, 14:29)

              ty [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

              - Prin noimbrie 2015 apare stirea ca judecatoarea Camelia Bogdan este mutată de la Secţia penală la cea de contencios administrativ (am auzit ca pentru 3 luni)
              - Revine la sectia penala.
              - C Bogdan sesizeaza DNA în cazul nerecuperării prejudiciului din dosarul ICA – Dan Voiculescu
              - Ciuvică dezvăluiri la Antena 3
  • +17 (23 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 12 februarie 2016, 12:58)

    [anonim]

  • +33 (33 voturi)    
    Comment sters de user (Vineri, 12 februarie 2016, 13:04)

    polonyca [anonim]

  • +2 (14 voturi)    
    SA VEDEM.... (Vineri, 12 februarie 2016, 13:10)

    nesuferitu [utilizator]

    acum se va vedea daca si cine sunt baietii care se protejeaza in caz de ''cazut pe bec''. desi cam tarziu, tot e bine ca tanti Codruta s-a trezit. sau a inceput sa judece. sau poate nu mai are ''loc de intors''.
    ia sa vedeti Varani, Bombonei si altii ce vor ''sari la cap'' doar, doar scapa mai devreme.
  • +34 (34 voturi)    
    ABSOLUT NORMAL. (Vineri, 12 februarie 2016, 13:11)

    Johanis [utilizator]

    Ce circumstante sa existe atata timp cat prejudiciul nu s-a recuperat?!
    Adica banii sunt la infractor / rude si-l eliberam si inainte de termen pentru a se putea bucura de ei!
    • +10 (10 voturi)    
      Cam greu... (Vineri, 12 februarie 2016, 13:48)

      Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui Johanis

      " daca cele doua institutii nu pot executa bunurile sechestrate de la persoanele condamnate"
      Ce inseamna asta, ca "institutiile nu pot..?"
      Daca nu pot, e din cauza legilor in vigoare care sunt facute de asa natura incat inculpatul poate bloca procesul de recuperare a prejudiciului printr-o multime de metode. Implica bunurile prejudiciate in zeci de litigii si procese aferente, iar pana la clarificarea acelor procese (ani de zile) recuperarea prejudiciului este blocata, prin lege.
      Or, in aceste cazuri, nu cred ca Ministerul Justitiei sau oricare alta institutie ar avea alte metode decat cele existente pt ca, indiferent ce noua institutie s-ar forma, ea s-ar lovi de aceleasi legi intortocheate, iar rezultatul ar fi acelasi.
      Daca nu schimbati legile, nu se intampla absolut nimic nou in acest sector al recuperarii prejudiciilor
      • +10 (10 voturi)    
        Eu as privi altfel lucrurile. (Vineri, 12 februarie 2016, 14:14)

        averageJoe [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

        In cazul de fata nu institutiile trebuie sa fie INCA interesate de recuperarea prejudiciului. Ci condamantul. Taticule, vrei sa iesi mai repede ? da? ok, fa dovada ca ai platit tot si mai vorbim. Aaaa ca pana la finalul sentintei e si de datoria institutiilor sa recupereze cascavalul asta e o alta problema, dar in situatia asta de eliberare precoce.. daca vrea sa iasa la plimbare sa culeaga ghiocei mai repede.. .sa se achite de datorii.
        • +11 (11 voturi)    
          Prejudiciul.. (Vineri, 12 februarie 2016, 14:42)

          Johanis [utilizator] i-a raspuns lui averageJoe

          trebuie recuperat pana la ramanerea definitiva a hotararii. Adica cel interesat, inculpatul, decat sa doarma la parnaie cu crema sub perna, mai bine returneaza prejudiciul si executa 2/3 (sau mai putin in ulnele cazuri) din pedeapsa.
          Recuperarea prejudiciului este o conditie esentiala in discutia eliberarii conditionate.
          In caz contrar, si realitatea o demonstreaza, apar indivizi care isi asuma pedeapsa datorita (nu din cauza) sumelor care-i raman sa traiasca linistit dupa iesirea din penitenciar.
          Un infractor calculeaza simplu - in cati ani pot face cinstit 5 milioane de euro? In doua sute de ani. Merita? Pai, merita, ca-mi iau 8 ani si fac 5. Nu mai zic daca implineste si 60 de ani, daca mai lucreaza in penitenciar sau daca-si descopera latura scriitoriceasca.
          Un lucru e sigur, cand ai infractionalitate mare, legea e prea blanda!
        • +10 (10 voturi)    
          N-o sa vezi asa ceva (Vineri, 12 februarie 2016, 14:56)

          Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui averageJoe

          pt. simplul fapt ca pedepsele sunt mult prea blande in raport cu prejudiciul.
          Cand ai de platit 3 milioane de euro si o pedeapsa de 2-3 ani, cred ca este f usor sa faci pe nevinovatul in puscarie, cu certitudinea ca atunci cand iesi ai la dispozitie cele 3 milioane.
          Mai ales ca, dupa cum se scrie in presa, condamnatii astia "grei" o duc in puscarie ca intr-un sanatoriu de lux. Au la mana lor tot penitenciarul, au conditii pe care multi romani nu le au nici macar acasa, asa ca, pt cateva milioane de euro (unii chiar pt zeci de milioane), prefera sa stea 2-3 ani dupa gratii, sa faca pe victimele, sa scrie carti "savante" si apoi sa apara ca niste "eroi ai neamului" condamnati pe nedrept de regimul nustiucui!
          • +3 (3 voturi)    
            Dupa ce ies (Sâmbătă, 13 februarie 2016, 10:20)

            adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

            din puscarie se organizaza in " Asociatia detinutilor politici " si vor cere numeroase drepturi. Dreptul la respect si onorarea " suferintei" , dreptul de a nu mai plati impozit si cine stie ce la mai trazneste sa ceara.
            Ca fi noua organizatie , asemanatoire cu cea a " revolutionarilor ".Cu acelasi tupeu !
      • +2 (2 voturi)    
        pentru Andradda (Sâmbătă, 13 februarie 2016, 10:14)

        adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui Cataleya

        Si cine sa schimbe legile ? Parlamentul ?
        Nu cred ca hotii astia ar fi asa de nebuni incat sa-si taie singuri craca de sub picioare !
  • +20 (20 voturi)    
    Tiberiu Nițu a ținut blocată propunerea. (Vineri, 12 februarie 2016, 13:21)

    asavreau [utilizator]

    Guvernul Ponta cu Cazanciuc ministru,Tiberiu Nițu procuror general ,au ținut blocată o astfel de propunere.Se discută despre așa ceva de când au început să fie arestați mari escroci politico-economici.Poate actuala conducere a Ministerului de Justiție și Parchet General va lua în considerație propunerea.
  • +18 (20 voturi)    
    BRAVO (Vineri, 12 februarie 2016, 13:29)

    Elena B. [utilizator]

    Bravo dna Kovesi, bravo ! Pe ei, nu renuntati la lupta, noi va sustinem.
  • +10 (10 voturi)    
    Problema e, cine voteaza o astfel de propunere (Vineri, 12 februarie 2016, 13:32)

    Je__ [utilizator]

    Nu sunt sigur ca parlamentul o va face.

    Mai mult, sunt sigur ca propunerea nu e noua....doar ca nimeni nu o vrea.

    Sincer?

    Mi se pare o normalitate ca in sentintele definitive, cu prejudiciu evaluat de instanta, eliberarea conditionata inainte de termen, sa nu fie posibila pana prejudiciul nu e recuperat.

    Iar in cazul celor preventive, daca nu exista sechestru asigurator pe bunuri de aceeasi valoare. Oricum, aici e discutabil, pt ca pana nu exista un verdict, cel inclupat are dreptul la prezumptia de nevionovatie.
    • +10 (10 voturi)    
      Comment sters de user (Vineri, 12 februarie 2016, 14:18)

      polonyca [anonim] i-a raspuns lui Je__

      • +3 (3 voturi)    
        Miting in tacere (Sâmbătă, 13 februarie 2016, 10:23)

        adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui polonyca

        Dar sa se sprijine toti in bate.Ca ciobanii.
  • +10 (10 voturi)    
    Pai (Vineri, 12 februarie 2016, 13:33)

    falcoind [utilizator]

    NU era normal sa fie asa ???
  • -19 (21 voturi)    
    Absoluta idioata propunerea, (Vineri, 12 februarie 2016, 13:37)

    xrogo [utilizator]

    daca prejudiciul este mai mare decat conturile condamnatului,pana institutiile statului se misca sa vanda proprietatile si afacerile celui condamnat,adio eliberare conditionata!!!
    • +9 (11 voturi)    
      SAU (Vineri, 12 februarie 2016, 14:18)

      averageJoe [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      se misca mai repede condamndatul, ca e interesul lui care va sa zica, si isi plateasca datoriile, ce zici ? De unde graba asta cu iesitu ? si de unde dreptul asta implicit de a iesi mai repede? A.. din istorie nu ? Noroc ca se mai si rescrie istoria din cand in cand papuselelor ;).Bravo Kovesi.
      • -2 (4 voturi)    
        nu chiar (Vineri, 12 februarie 2016, 22:11)

        Andrei57 [utilizator] i-a raspuns lui averageJoe

        Pentru că în cazul de mai sus condamnatul nu are cum să își vândă el proprietățile pentru că nu îi prea mai aparțin. Dacă ar face-o cumva, ar fi ilegal.
    • +4 (6 voturi)    
      Si inca ceva (Vineri, 12 februarie 2016, 14:24)

      averageJoe [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      Ce-si doresc domnii vargati, e ca eliberarea CONDIITIONATA sa fie fara prea multe conditii.. nu?Ei, acuma vrea si Codruta sa mai adauge o conditie mica acolo.. care-i pb :) ? Tot conditionata se numeste. O conditie in plus in minus... un an in plus in minus.. zebro tu decizi. E alegerea ta.
    • +7 (9 voturi)    
      Nu propunerea e idioata ci comentatorul (Vineri, 12 februarie 2016, 14:29)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      Ce, l-a obligat cineva sub amenintare sa faca prejudiciul, sa nu se asigure ca daca e prins poate si da banii inapoi? Daca i-a cheltuit, risipit e treaba lui. Sa gandeasca INAINTE de a face ceva. Pentru tine incearca doar sa gandesti, ar fi oricum mult mai bine.
    • +2 (4 voturi)    
      Eu te inteleg... (Vineri, 12 februarie 2016, 20:07)

      Alius [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      ...cate milioane de ieuroi ai furat? Ai grija sa nu-i cheltui pe toti, ca pana se misca statul .. adio eliberare conditionata.
    • +1 (3 voturi)    
      Foarte bine ! (Sâmbătă, 13 februarie 2016, 10:24)

      adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

      Adio eliberare conditionata !
  • +11 (13 voturi)    
    Bravo! (Vineri, 12 februarie 2016, 13:38)

    A_B_C [utilizator]

    O propunere de bun simt!
  • +12 (14 voturi)    
    CURIOZITATE (Vineri, 12 februarie 2016, 13:38)

    IPOLIT [utilizator]

    Inteleg, din informatiile publice de pana acum, ca la DNA exista deschis un dosar penal in legatura cu faptele “UIMITOARE” care au transformat penitenciarele din Romania intr-un mediu “STIINTIFIC” care a depasit, in productivitate orara “STIINTIFICA”, orice universitate de cercetare din primele 3 din lume; aceste “MINUNI STIINTIFICE” tipice Romaniei nu ar fi fost posibile fara complicitatea (gandita indelung) dintre infractorii in cauza, asa-zisii profesori univeristar si judecatori slab pregatiti professional care i-au eliberat pe infractori. Spun judecatori slab pregatiti profesional, fiindca pana si un absolvent de drept “pe bune” (cu studii facute la univ. de stat si in care politica univ. nu este copiatul in masa la exemene – inclusive de absolvire) stie ca o lege, care in continutul ei are prevazut explicit faptul ca pentru a fi aplicata are nevoie de norme de aplicare care nu au fost edictate pana astazi (desi legea este din 1969), NU SE POATE APLICA. Pentru mine este un MARE MISTER cum au putut acesti judecatori sa aplice o lege care-i un simplu text fara nici o valoare efectiva, daca ea nu are norme de aplicare. Pe acei judecatori nici macar NU i-a dus mintea sa se intrebe, “daca nici comunistii, care se credeau Dumnezeu, nu au aplicat-o fara a avea normele de aplicare aferente, de ce am face-o, noi?”. Ei bine, au facut-o din prostie, ceea ce este grav. Sau au facut-o pentru ca s-au solidarizar cu infractorii, ceea ce este foarte grav. In ambele situatii, judecatorii trebuie sa raspunda penal (si nu cei de la ANP, fiindca legea se aplica de judecator, care trebuia sa se asigure ca are ce aplica; or, n-a facut-o!), solidar cu profesorii, si cu infractorii (care ar trebui sa se intoarca in puscarie, dup acei judecatori care au dat sentintele de eliberare vor fi sanctionati, iar sentintele lor vor fi anulate). Are cineva curajul sa faca aceasta curatenie in justitie? Fiindca Inspectia Judiciara se ocupa cu hartuirea putinilor magistrati buni profesionisti!
    • -14 (18 voturi)    
      Adica... (Vineri, 12 februarie 2016, 13:54)

      newlook [utilizator] i-a raspuns lui IPOLIT

      Adica, te-ai straduit atata amar de postare ca sa intrebi de ce judecatorii aplica o lege?
      Grea boala basismul asta !
      • +10 (10 voturi)    
        Idei putine, da fixe! (Vineri, 12 februarie 2016, 14:31)

        LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui newlook

        Ce treaba are basismul aici, si mai ales acum??
      • +9 (13 voturi)    
        Prostia e si mai grea (Vineri, 12 februarie 2016, 14:33)

        Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

        Interesant cum toti trolii rusnaci (mazeta, jackalfonse, dumitrica, newlook, etc) sunt impotriva DNA, pentru A3, impotriva a tot ce e american, pro psd, impotriva lui Basescu, contra NATO, si inca ceva teme dragi lor. E un tipar interesant mai ales ca A3 ce se da pro-americana cu sectantul gadea e mai curand agresiv promotoare a intereselor rusnacilor in Romania
    • +7 (7 voturi)    
      E o batjocura (Vineri, 12 februarie 2016, 14:06)

      Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui IPOLIT

      Nici macar lucrarile de doctorat, cele scrise corect, de oameni integri, nu sunt considerate intotdeauna "lucrari stiintifice".
      Iar ca sa ai dreptul la un doctorat trebuie sa indeplinesti niste conditii care se intind pe ani de zile de studiu (absolvirea unei facultati, apoi o perioada de studiu si cercetare) si abia apoi o comisie formata din cativa profesori universitari decid daca lucrarea merita titlul de "lucrare de doctorat" (nicidecum lucrare stiintifica) si, drept urmare, respectivul obtine titlul de doctor.
      Or, in cazul puscariasilor, nu sunt indeplinite absolut niciuna din aceste conditii, din moment ce multi dintre ei nici macar nu au studii universitare, ca sa nu mai spun de perioada extrem de scurta, de doar cateva luni sau un an in care ei scriu cate 5-6 astfel de "lucrari stiintifice"
      Legile sunt destul de clare doar ca ele, pur si simplu , nu se aplica.
      S-a ajuns la situatia in care un sef de penitenciar, cu liceul la seral si/sau un judecator care n-au absolut nimic de-a face cu domeniul la care se refera
      scrierile respective, decid pe banda rulanta ca balivernele infractorilor sunt "lucrari stiintifice"
      O batjocura totala ce tine de absurd, prostie si infractiune la cel mai inalt nivel.
    • +2 (2 voturi)    
      pentru IPOLIT (Sâmbătă, 13 februarie 2016, 10:32)

      adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui IPOLIT

      Din pacate nu pot sa-ti dau decat un plus . Ai merita 10 de plus !
      O intrebare. In ultima fraza te-ai referit si la Camelia Bogdan ?
      Multumesc !
      • +1 (1 vot)    
        pentru adrian88000 (Sâmbătă, 13 februarie 2016, 14:55)

        IPOLIT [utilizator] i-a raspuns lui adrian88000

        Da, m-am referit si la dna judecator Camelia Bogdan!
  • -14 (16 voturi)    
    dna (Vineri, 12 februarie 2016, 13:46)

    dumitrufl [utilizator]

    Este o gluma ?prejudiciul este stabilit de instanta.Cercetarea penala doar instrumenteaza si propune ,instanta hotareste.Este doar un exercitiu de imagine
    • +8 (8 voturi)    
      Ai citit articolul? (Vineri, 12 februarie 2016, 14:12)

      Cataleya [utilizator] i-a raspuns lui dumitrufl

      Nu este vb de stabilirea prejudiciului ci, de recuperarea lui!
      Kovesi nu s-a referit la faptul ca prejudiciul fixat de instanta ar fi prea mic sau prea mare. Ea s-a referit strict la metoda de recuperare a prejudiciului, iar acest aspect nu are nimic de-a face cu judecatorii care au dat sentintele si au fixat cuantumul prejudiciului!
    • +7 (9 voturi)    
      Tu gandesti? (Vineri, 12 februarie 2016, 14:32)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui dumitrufl

      Cum adica, eu ii fur cuiva masina si instanta stabileste ca i-am furat bicicleta (sau invers!)????
  • +13 (13 voturi)    
    Excelent (Vineri, 12 februarie 2016, 13:48)

    Fenrir [utilizator]

    Perfect de acord cu aceasta cerere. Ar trebui sa iesim in strada in sustinere !
  • +11 (11 voturi)    
    Chiar mai mult (Vineri, 12 februarie 2016, 14:05)

    maisnon [utilizator]

    Infractorii nu ar trebui eliberati DELOC daca nu s-a recuperat prejudiciul!!
    • -3 (7 voturi)    
      Si ce faci cu ei, Gigel (Vineri, 12 februarie 2016, 14:44)

      newlook [utilizator] i-a raspuns lui maisnon

      Si ce faci cu ei, Gigel?
      • +3 (5 voturi)    
        Simplu (Vineri, 12 februarie 2016, 16:28)

        LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui newlook

        Ii tii pana la ispasirea pedepsei. E chiar asa de greu de priceput, chiar nu vrei sa gandesti de loc? Ca si mai sus...
    • +4 (4 voturi)    
      De acord (Vineri, 12 februarie 2016, 14:47)

      Fenrir [utilizator] i-a raspuns lui maisnon

      Dar hai sa ramanem la chestii care chiar pot fi implementate :)
  • +10 (10 voturi)    
    Misto (Vineri, 12 februarie 2016, 14:10)

    benicio [utilizator]

    Cat se poate de corect. Da frate, te eliberez conditionat, ca te-ai purtat frumos, n-ai facut scandal, ai fost un detinut model pupa-te-ar mama. Dar cu o conditie, da tu inapoi banutii pe care i-ai ciordit.
  • -1 (11 voturi)    
    Kovesi e beton! (Vineri, 12 februarie 2016, 14:43)

    Gigi Kent [utilizator]

    Mai bine ar spune cum se vor recupera prejudiciile din dosarele Microsoft, EADS, ANRP, BRD, Astra etc daca DNA-ul nici nu ii trimite in judecata pe "denuntatori"? Pe Kovesi o intereseaza doar prejudiciile din procesele tip rafuiala-politica in timp ce Pescariu, Truica, Adamescu, Stelian Gheorghe si alti smecheri sunt ok si cu milioanele neatinse.
    • +2 (2 voturi)    
      Daca nu se stabileste.. (Vineri, 12 februarie 2016, 20:13)

      Alius [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

      ...printr-o sentinta prejudiciul, inseamna ca el (care este) nu exista. La fel ca si coruptii de pe vremea lui Nascase al tau: ai vazut tu vreun corupt atunci? Deci ei nu au existat. Aceasta specie a aparut doar pe vremea lui Basescu si a mafiei portocalii.
  • +5 (5 voturi)    
    Cool ! (Vineri, 12 februarie 2016, 14:46)

    Dacii [utilizator]

    O excelenta idee.
  • +6 (8 voturi)    
    E de bine ! (Vineri, 12 februarie 2016, 14:49)

    Fenrir [utilizator]

    Vad ca si-a scos Voilescu oamenii la atac, aici, in comentarii, pentru cea mai de bun simt lege propusa :)
  • +7 (11 voturi)    
    Jeanne d'Arc! (Vineri, 12 februarie 2016, 14:56)

    MichiuStefan1 [utilizator]

    Eternul paradox romanesc:cohorte de demnitari-generic vorbind- mafioti, corupti, fara un minim respect pentru Tara-si un demnitar -rara avis- curajos, onest,cu simt de raspundere si dragoste de Tara!Un astfel de demnitar este doamna Laura Codruta Kovesi, aceasta Jeanne d'Arc a Romaniei!Respectul si recunostinta obligatorii nu sunt suficiente fara o puternica sustinere in strada, altfel, mafiotii neamului vor gasi mii de argumente in "apararea democratiei" de a nu valida aceasta propunere.
  • 0 (12 voturi)    
    wow (Vineri, 12 februarie 2016, 14:58)

    andreiu [utilizator]

    Cat tupeu are femeia asta. Vrea sa purifice romania de una singura in mai putin de 10 ani... de pe ce lume vine ?
    • +2 (4 voturi)    
      Cred ca "tupeu" nu e bine ales (Vineri, 12 februarie 2016, 16:30)

      LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui andreiu

      Eu i-as zice "don quixote"-ism...
  • +1 (3 voturi)    
    Propaganda 3- Dan Voiculescu -pana cand ??? (Vineri, 12 februarie 2016, 19:34)

    DreptateOnu [utilizator]

    PSD-KGB are nevoie de Propaganda 3 si Dan Voiculescu -asa ca ANAF sub Victor Tradator Ponta nu a recuperat pana acuma cele 62 de milioane de Euro .

    Intre timp Poporul Roman este nevoit sa plateasca TAXELE si IMPOSITE pana la ultimul cent !!!!

    PORCARIE COMUNISTA marca PSD-ALDE !

    PANA CAND ???
  • -5 (5 voturi)    
    Consider ca DNA este vadit antiUSL si pro PDL (Vineri, 12 februarie 2016, 21:35)

    hahahaha [utilizator]

    Propăunerea in sine este corecta , ba chiar ar trebui sa-i tina pe faptasi pana la recuperearea integrala a pagubelor dar mi se pare ca DNA este categoric pus pe vanarea pesedistilor si a catorva penelisti din PNL.
    Cred ca basistii si pedelistii sunt evitati si nu calca nimeni pe urmele lor desi toata lumea stie de modul cum cheltuiau taierile de la bugetari.
    In cazul Rarinca s-a actionat prompt si sunt curios in cazul Camelia Bogdan cum se va proceda ?
    Consider ca sunt nelamurite , nesolutionate sau nerecuperate mari tunuri sau macar zvonuri si cazuri de presa, date dupa Revolutie gen aluminiu, ARO, bancile devalizate, risipa de la ministerul pedelist al dezvoltarii , RADS, privatizarile paguboase de la gaz , petrol, resurse, flota , loterie , banci,, banii negri de la alegeri si mita electorala , etc .
    In acest timp presa si DNA se cramponeaza de cauze marunte gen girofarul lui Nitu.
    Mi se parea echitabil ca justitia sa fi luat pe rand cate unul de la PSD, altul de la PNL si sa nu uite pe nimeni de la PDL , UNPR sau UDMR.
    Cred ca DNA ar trebui sa actioneze prioritar pe fapte ce implica sume ce depasesc un anumit prag sa zicem peste 200000 Euro , iar sumele mai mici sa fie anchetate de Parchetele ordinare.
  • +3 (3 voturi)    
    Pai scrie la DNA ! (Vineri, 12 februarie 2016, 22:51)

    Susufler0 [utilizator]

    Propune-i lui Kovesi toate cate le-ai scris aici si ca sa-i fie mai usor, fa-i tu schema "echitabila" "pe partide".
    PS . De la alde Tariceanu nu ai nici un nume pe lista ?
  • +3 (5 voturi)    
    Viitor presedinte (Vineri, 12 februarie 2016, 23:39)

    eugen6215 [utilizator]

    In toamna vom avea primul presedinte USA femeie-madame Clinton si in 2019 vom avea primul presedinte femeie in Romania pe Codruta Kovesi.Pun pariu!
    Observati ca spun presedinte si nu presedinta!
    O sa ma reclame la discriminare.
    • +2 (2 voturi)    
      In toamna (Sâmbătă, 13 februarie 2016, 10:42)

      adrian88000 [utilizator] i-a raspuns lui eugen6215

      Donald Trump va fi Presedinte.
  • +2 (2 voturi)    
    puscarie cu termen redus (Sâmbătă, 13 februarie 2016, 6:47)

    tontu [utilizator]

    Amenzi consistente, iar daca se recupereaza prejudiciu
    sa poata fi trecuti dupa un an in arest la domicilu, contra cost. Ceva de genul 1 an = 1milion de euro, ca la parnaie si asa stau geaba ca oricum nu se indrepta si tot noi le platim casa, masa, iar puscariile sunt pline ochi. "Recuperatorul" SRL sa recupereze prejudiciul si sa-si ia cota-parte; ANAF-ul si MF au alte treburi...
  • +2 (4 voturi)    
    BRAVOOOOO (Sâmbătă, 13 februarie 2016, 12:36)

    Gelu007 [utilizator]

    Aur le-a iesit din gura. II ard exact unde trebuie pe hoti. Propun altceva: Daca se recupereaza total prejudiciul in 30 de zile calendaristice (nu lucratoare, si am spus total, pana la ultimul banut) atunci sa se reduca pedeapsa la jumatate, bineinteles, fara buna purtare sau carti sau mai stiu eu ce. Daca nu (partea frumoasa), un zilier e platit cam 70 ron + mancare si bautura, deci cam 100 ron. Pentru fiecare 100 RON nerecuperati din prejudiciu detinutii sa mai faca cate inca o zi pe langa pedeapsa normala. Pana se recupereaza prejudiciul. Fara nici un alt drept gen eliberare conditionat sau altele. Sa-i vad atunci.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by