DNA a inceput urmarirea penala fata de presedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu, si vicepresedintele Mihai Gogancea-Vatasoiu, in dosarul deputatilor Madalin Voicu si Nicolae Paun

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 10 februarie 2016, 18:13 Dosare Anticoruptie


Procurorii DNA au dispus inceperea urmaririi penale fata de seful ANAF, Gelu Stefan Diaconu, si fata de vicepresedintele Fiscului Mihai Gogancea-Vatasoiu, pentru favorizarea faptuitorului si abuz in serviciu cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, in dosarul Madalin Voicu - Nicolae Paun.

Presedintele ANAF, Gelu Stefan Diaconu, a stat circa o ora la sediul DNA. Potrivit surselor judiciare, citate de MEDIAFAX, presedintele ANAF a fost pus acuzare pentru trafic de influenta, in dosarul parlamentarilor Madalin Voicu si Nicolae Paun.

In acelasi dosar s-a mai dispus inceperea urmaririi penale fata de (sursa - comunicat DNA)
 • IVAN GHEORGHE, manager al proiectului "Antreprenoriatul social, o sansa pentru comunitatile de romi", acuzat de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor europene, deturnare de fonduri, spalarea banilor, toate in forma continuata,
 • GRIGORE VASILICA, OLTEANU CARMEN, PEPENEL VALENTIN, pentru comiterea infractiunii de spalarea banilor, in forma continuata,
 • PARASCHIV IULIAN COSTEL, manager al proiectului "Acces pe piata muncii - O sansa pentru tine", acuzat de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, deturnarea de fonduri, spalarea banilor, influentarea declaratiilor
 • PARASCHIV BOGDAN FLORIN, acuzat de influentarea declaratiilor, in forma continuata,
 • RADU IRINA-VALERIA, manager general al Asociatiei Partida Romilor "Pro Europa", acuzata de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, deturnarea de fonduri, spalarea banilor, influentarea declaratiilor,
 • ROTARIU FLORENTINA, responsabil financiar, acuzata de folosirea sau prezentarea cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene, schimbarea, fara respectarea prevederilor legale, a destinatiei fondurilor obtinute din bugetul general al Uniunii Europene sau din bugetele administrate de aceasta ori in numele ei, deturnarea de fonduri, spalarea banilor, cumpararea de influenta, influentarea declaratiilor

Care sunt acuzatiile procurorilor:

In ceea ce priveste proiectul "Antreprenoriatul social, o sansa pentru comunitatile de romi" finantat cu fonduri europene, grupul tinta (reprezentand un numar de 3.296 de persoane apartinand grupurilor vulnerabile) a fost constituit in baza unor formulare intocmite prin inscrierea unor date nereale privind participantii, acestia din urma neavand cunostinta despre faptul ca au facut parte din grupul tinta.

Pentru a-si insusi in mod ilicit sume din cadrul proiectului, de comun acord cu conducerea Asociatiei Partida Romilor "Pro Europa", managerul de proiect Ivan Gheorghe impreuna cu membrii echipei de management, Grigore Vasilica - sotia lui Ivan Gheorghe, Rotariu Florentina - responsabil financiar, Pepenel Valentin - coordonator national, au supraevaluat costurile cu personalul angrenat in implementarea proiectului. In acest sens, in perioada derularii proiectului, persoanele anterior mentionate au incasat urmatoarele sume, dupa cum urmeaza:

 • Ivan Gheorghe - 1.066.186 lei in perioada 24.09.2010 - 03.04.2014
 • Grigore Vasilica - 676.255 lei in perioada 24.09.2010 - 03.04.2014
 • Rotariu Florentina - 277.367 lei in perioada 24.09.2010 - 06.08.2013
 • Pepenel Valentin - 459.244 lei in perioada 24.09.2010 - 03.04.2014

In ceea ce priveste proiectul "Acces pe piata muncii - O sansa pentru tine", in vederea stimularii persoanelor din grupul tinta, managerul proiectului, Paraschiv Iulian a propus acordarea unei subventii de 600 de lei tuturor persoanelor care au absolvit cursurile de calificare/formare profesionala prin intermediul proiectului. Prin Decizia nr.1 din 22.08.2011 semnata de presedintele Nicolae Paun propunerea a fost validata.

A rezultat ca persoane din cadrul grupului tinta, care urmau sa participe la cursurile de formare, au fost chemate in diverse locatii din localitatile apartinand judetelor vizate de proiect si au fost informate ca vor avea loc niste cursuri de calificare pe diverse meserii (florar, lucrator comert, bucatar, lucrator constructii) si vor primi si bani din fonduri europene. Ulterior, unele dintre aceste persoane au urmat cateva ore de curs si la final au primit un certificat de absolvire precum si sume de bani intre 300 si 600 de lei. Alti participanti, desi s-au inscris la cursuri, nu au participat la niciun curs si totusi, unii dintre ei, au primit sume de bani intre 300 si 600 de lei sau nu au primit deloc.

Procurorii afirma ca reprezentantii Asociatiei Partida Romilor " Pro Europa" ar fi deturnat de asemenea si fondurile alocate de la bugetul de stat

Pentru deturnarea fondurilor alocate de la bugetul de stat, conducerea Asociatiei Partida Romilor "Pro Europa", impreuna cu departamentul de contabilitate (reprezentat de Rotariu Florentina si Radu Irina Valeria) a intocmit in fals mai multe conventii civile ce presupuneau angajarea fictiva, pe o perioada determinata, in cadrul Asociatiei Partida Romilor, a unor membri ai asociatiei din judetele tarii. Acestia trebuia sa fie platiti cu circa 1500 lei, suma pe care acestia nu au primit-o niciodata si nici nu aveau cunostinta despre aceasta. Pentru intocmirea acestor conventii civile, Rotariu Florentina a folosit datele de identitate inscrise pe copii ale cartilor de identitate ale membrilor Asociatiei Partida Romilor, care se aflau la sediul din Bucuresti.

Modalitatea frauduloasa de deturnare a fondurilor primite de la bugetul de stat a fost descoperita in contextul in care o parte dintre persoanele angajate in mod fictiv (prin conventii civile) au primit la domiciliu de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si de la A.N.A.F., decizii de impunere prin care li se solicita plata contributiilor sociale datorate in baza "presupuselor activitati" efectuate in cadrul Asociatiei Partida Romilor.

In perioada 2011-2015, in calitate de presedinte al Asociatiei Partida Romilor Pro Europa, Nicolae Paun a platit, lunar, sume de bani fixe in cuantum total de 217.300 lei, deputatului Madalin Voicu si a asigurat sotiei acestuia, Olteanu Carmen, un salariu (fara nicio contraprestatie), in cadrul unuia din proiectele derulate de Asociatia Partida Romilor. Aceste foloase au fost oferite pentru ca deputatul Madalin Voicu sa intervina la functionari si demnitari, interventii concretizate in contextul validarii proiectelor cu finantare europeana, in contextul promovarii unui proiect de lege privind amnistia contributiei de asigurari de sanatate pentru anumite categorii de persoane fizice si in legatura cu neincasarea, de catre ANAF, a sumelor aferente deciziilor de impunere emise catre persoanele angajate, in mod fictiv, in cadrul Partidei Romilor Pro Europa, cred procurorii.

Tot in vederea disimularii actelor nelegale intreprinse, Paun Nicolae a initiat urmatoarele activitati:

 • - colectarea (prin intermediul reprezentantilor regionali ai Asociatiei Partidei Romilor "Pro Europa") a deciziilor de impunere deja receptionate de persoanele care au fost incluse fictiv in proiectele finantate cu fonduri europene
 • - solicitarea reprezentantilor regionali ai Asociatiei Partidei Romilor "Pro Europa" sa transmita persoanelor ce au primit decizii de impunere ca situatia va fi rezolvata fara ca acestea sa fie nevoite sa plateasca sumele de bani imputate de A.N.A.F.
 • - influentarea declaratiilor date in calitate de martor de catre persoane angajate sau beneficiare in cadrul proiectelor, inclusiv prin oferirea unor sume de bani.

Ce i se reproseaza lui Gelu Stefan Diaconu:

In acest context, ca urmare a demersurilor initiate de deputatul Paun Nicolae si mijlocite de deputatul Madalin Voicu, presedintele A.N.A.F., Diaconu Gelu - Stefan, impreuna cu vicepresedintele A.N.A.F., Gogancea-Vatasoiu Mihai, au emis circularele nr. 10/07.01.2015 si A-PRS1391/08.05.2015.

Scopul acestor circulare era scutirea persoanelor angajate prin conventii civile la Asociatia Partida Romilor si notificate de catre organele fiscale ca figureaza cu debite restante aferente contributiei de asigurari de sanatate pentru anul 2012, de la plata acelor contributii, acuza procurorii. De asemenea, organele competente erau notificate ca acele persoane nu aveau aceasta obligatie de plata, potrivit sursei citate.

Circularele nr. 10/07.01.2015 si A-PRS1391/08.05.2015 au fost emise cu incalcarea dispozitiilor legale. Astfel, s-a dispus fie neincasarea, prin necomunicare/stoparea transmiterii catre contribuabili a deciziilor privind regularizarea contributiei de asigurari sociale de sanatate pe anul 2012, fie neluarea masurilor pentru incasarea contributiilor, in cazul deciziilor deja comunicate.

Aceste actiuni au produs, pe de o parte, un prejudiciu bugetului de stat (aferent neincasarii contributiilor sociale) iar pe de alta parte un folos patrimonial in beneficiul Asociatiei Partida Romilor Pro Europa.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

11507 vizualizari

 • +28 (32 voturi)    
  Hai (Miercuri, 10 februarie 2016, 18:20)

  omezu [utilizator]

  La Beci si cu asta. Ar trebui insemnati cu fier incins astia. Sa le scrie pe frunte PSD, adica mafiot, hot, corupt, vierme spagar, etc.
  • +13 (15 voturi)    
   Bravo DNA! (Miercuri, 10 februarie 2016, 21:19)

   andreitr [utilizator] i-a raspuns lui omezu

   La beci cu hoții care ne-au jefuit și mințit 26 de ani! Să le urăm la mulți ani cu executare! Și succes DNA!
  • -1 (7 voturi)    
   Aici o luasi pe aratura, (Joi, 11 februarie 2016, 8:55)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui omezu

   Diaconu fu sustinut de PNL,hai sa-i scriem atunci PNL,adica mafiot, hot, corupt, vierme spagar, etc.!!!
   • +1 (3 voturi)    
    crezi ca daca-i in PNL ii este jena sa f...e (Joi, 11 februarie 2016, 10:18)

    linarel [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    crezi ca altii ca el se feresc sa-si bage mina pina la genunchi in banii statului?

    relax, toti sint la fel.
  • +3 (5 voturi)    
   Asta ne facea pe toti hoti... (Joi, 11 februarie 2016, 9:03)

   cartofil [utilizator] i-a raspuns lui omezu

   si inchidea micile afaceri, din care traia chinuit o familie, pentru o diferenta de cativa lei in casa.
 • +18 (22 voturi)    
  ... (Miercuri, 10 februarie 2016, 18:21)

  Sarmis [utilizator]

  Deci cam asa arata in realitate marele razboinic cu saormeriile...Ca un hot de drept comun.
 • +20 (22 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 10 februarie 2016, 18:30)

  [anonim]

 • +18 (20 voturi)    
  IO NU STIU CE VA TOT MIRATI (Miercuri, 10 februarie 2016, 18:41)

  arheopterix [utilizator]

  Daca e de mirare ar fi dece asa tarziu .Se vede de la distanta ce stofa are Voevodul romulanilor . Din punctul meu de vedere ii doresc --La multi ani !
 • +26 (28 voturi)    
  Asta-i praf pe toba.... (Miercuri, 10 februarie 2016, 18:53)

  cartofil [utilizator]

  Sa ne spuna tov. gelu cum si-a construit hotelul in care nu da bon fiscal si pentru care fapte de vitejie fetita dansului ia un salariu urias la Uber. Nu oare pentru faptul ca statul roman nu ia nici macar un banut din afacere?????? Noi, mancatorii de radacini, asteptam DNA-ul sa ne lamureasca despre aceste fapte.
  • +14 (16 voturi)    
   Simplu,prin OP ! (Miercuri, 10 februarie 2016, 19:58)

   Plagarus [utilizator] i-a raspuns lui cartofil

   "Legea unui singur pix.
   O excursie prin noul Cod Fiscal și prin cel de Procedură fiscală arată că nicicând nu au fost atât de dese prevederile de genul – ”Aici se reglemenetează prin OP”. ”OP” înseamnă ordinul președintelui ANAF – omul care decide cum se interpretează legea."(stef_nic)
 • +21 (23 voturi)    
  La Piovra CARPATINA (Miercuri, 10 februarie 2016, 18:58)

  spectator47 [utilizator]

  serialul s-ar putea sa obtina un Oscar poate concura la orice sectiune a unui festival de film.......
  asteptam ca justitia sa judece cu celeritate si statul sa recupereze prejudiciul comis de aceasta banda de interlopi.
 • +22 (24 voturi)    
  inca un dalmatian (Miercuri, 10 februarie 2016, 19:02)

  linarel [utilizator]

  asta-i cu adevarat spirit de haita ......... dai in unu pica alti 3.Mai rasfirati baieti

  Cum cheama DNA pe cite un individ la sfirsitul zilei sint arestati 3. Intra martor si iese inculpat .
 • +25 (27 voturi)    
  Corbii sefi ai ANAFului,marii ciugulitori bugetari (Miercuri, 10 februarie 2016, 19:16)

  Plagarus [utilizator]

  In iulie 2015 experții FMI ar fi prezentat și recomandarea, neoficială, a schimbării președintelui ANAF din funcție,datorita gradului mic de colectare de 31 %
  Diaconu manipulează grosolan Guvernul Cioloş, prin falsa reorganizare a ANAF.
  Haosul administrativ creat de " dansul " a dus la inexistenţa unor direcţii începând din 1 ianuarie 2016, după ce fuseseră desfiinţate în 31 decembrie 2015.
  Mai mult,nu a primit avizele pentru noile state de funcţii din partea Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici – ANFP.
  Nici o mirare tinand cont ca nasul mare le este Rusanu Dan Radu !!
  A încasat venituri de peste 525.000 de lei în 2013, adică o medie lunară de circa 43.800 de lei (echivalentul a aproape 10.000 de euro pe lună)
  Fostul vames uns sef la ANAF de "eminentul " Chitoiu, a facut avere din controversatele afaceri cu magazinele duty-free amplasate fie la granita Romaniei, fie in diferite locatii din Bucuresti. Practic desi detinea functii de conducere fie in Vama fie in alte directii din ANAF,vasluianul sef derula prin intermediul sotiei afaceri in magazinele duty-free care erau scutite de plata taxelor catre stat.
  Din aprilie 1997 pînă în februarie 2001, sarmanul Gelu era director general adjunct al Direcţiei Generale a Vămilor, fiind, practic, mîna dreaptă a lui Nini "Palmolive" apoi memru in CA la Romsilva, Eximbank......
 • +10 (12 voturi)    
  Haules baules ... (Miercuri, 10 februarie 2016, 19:17)

  Carcalete [utilizator]

  Taves bahtalo Romania !!
 • +11 (15 voturi)    
  Apropo Madalin Voicu nu e Rrom (Miercuri, 10 februarie 2016, 22:07)

  1234mihai [utilizator]

  Tatal lui e de origine rrom si atata tot. S-a folosit de portita asta cu rromii ca sa-si promoveze interesele, n-are absolut nici o legatura cu etnia respectiva in afara de legatura genetica. Mai pe limbajul tuturor, e un excroc si un impostor.
  • +14 (16 voturi)    
   Nu e rrom. (Joi, 11 februarie 2016, 0:19)

   Ciobanul Bucur [utilizator] i-a raspuns lui 1234mihai

   E tigan! O spune chiar el, mereu.
   • +2 (4 voturi)    
    e dirijor (Joi, 11 februarie 2016, 9:09)

    levierul [utilizator] i-a raspuns lui Ciobanul Bucur

    mare dirijor. Imi amintesc de filmul "Gara pentru doi", cand muzicianul canta in orchestra inchisorii. Cam pe acolo si dl. Medelin
 • +3 (7 voturi)    
  Si nelipsitul , (Joi, 11 februarie 2016, 8:53)

  xrogo [utilizator]

  "In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii"
  Ura,traiasca cooperarea frateasca dintre DNA si SRI,binomul lucreaza ascultand si asculta lucrand!!!
 • +3 (5 voturi)    
  Nu am aflat nici azi cum de primeau (Joi, 11 februarie 2016, 9:12)

  deval [utilizator]

  pana prin 2010 (pana la taierea salariilor) angajatii din multe institutii ale statului (si cei din ANAF, ITM,etc), sume mai mari decat cele de pe statul de plata , pe niste liste, fara nici un fel de contributii, si "aprobate" de cei de la... sindicate ! Iata ca imparatul de la ANAF, care are atata jena in a executa mafiotii , cum vindea indulgente , protectie celor putini din clubul "Partida romilor" care au fost luati la tinta de catre contributia la sanatate !
 • +1 (3 voturi)    
  revenim... (Joi, 11 februarie 2016, 9:22)

  astronaut [utilizator]

  si ne gandim ce s-ar fi intamplat in tarisoara asta daca
  MONTA ar fi fost ales pres. !! din fericire , poporul a ales , pentru care putem ierta multe din greselile de dupa ''evenimente'' !
 • +1 (3 voturi)    
  Romania=tara hotilor ! (Joi, 11 februarie 2016, 9:59)

  nycman91 [utilizator]

  Asta e,ne meritam soarta. Stam in casa si ne uitam la televizor ,cum ne jefuiesc talharii astia. Nenorocitul ala care spunea la tv. ca si un surub daca se vinde,trebuie fiscalizat,ce mai spune acum ? Eu am o amaraciune de afacere de 2 lei din care traiesc eu ,sotia si unul din copii mei,pentru ca celalalt a plecat definitiv in italia. Am avut control si am fost amendat pentru o diferenta de 24 lei,marfa in stoc,fata de facturile fiscale. Asta e lupta cu coruptia,in romania,ne omoara pe noi amaratii care traim de azi pe maine,iar ei incoruptibilii fura de sting,milioane de euro,de parca ar manca cu zece guri si ar trai o mie de ani. Daca as fi mai tanar as pleca definitiv din cloaca asta,asa cum vor talharii astia,pentru ca romania nu are nici un viitor,vom fi furati la nesfarsit de purtatorii astia de girofare,care apar in costume scumpe la tv. si ne sfatuiesc pe noi ,pleava,sa platim cat mai multe taxe,ca numai asa poate functiona statul,statul fiind ei.
 • +1 (3 voturi)    
  Vor scapa (Joi, 11 februarie 2016, 10:21)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Justitia va face tot posibilul sa-i scape de consecinte. In Romania hotii scapa cu averile intregi
 • +1 (1 vot)    
  Vechi proverb românesc: Gura bate curu! (Joi, 11 februarie 2016, 12:21)

  MysSaly [anonim]

  Aşa funcţionează o instituţie paralelă cu tot ceea ce înseamnă JUSTIŢIE într-un stat Democrat. Vorbeşte Mădăline că eşti tăvălit într-un dosar, şi tu şi neamurile tale defăimate prin presă.... Timpul trece gura lumii vorbeşte şi bârfeşte câti’îi ţin bojocii..... Apa trece pietrele rămân! Dar, în gura lumii tot tăvăli rămâi .... până în ceasu’de’apoi!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by