Fostul sef al politiei Timis, Sorin Muntean, si interlopul Iulian Bot, arestati preventiv. Dumitru Pavel, in arest la domiciliu

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 3 februarie 2016, 12:56 Dosare Anticoruptie


Fostul sef al Politiei Timis, Sorin Muntean, si Iulian Bot, zis "Viscol", considerat unul dintre liderii romilor din Lugoj, au fost arestati preventiv de Curtea de Apel Timisoara, in timp ce seful Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice, Dumitru Pavel, este in arest la domiciliu, potrivit Mediafax.

Dupa 5 ore de prezentare a argumentatiei avocatilor celor trei si a procurorului, precum si deliberari, magistratii Curtii de Apel Timisoara au decis, in noaptea de marti spre miercuri, arestarea pe 30 de zile a fostului sef al IPJ Timis, Sorin Muntean, si a lui Iulian Bot, zis "Viscol", acuzati de fapte de coruptie.

Totodata, magistratii au dispus masura arestarii la domiciliu, pe 30 de zile, a sefului Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul IPJ Timis, Pavel Dumitru.

Eventualele contestatii vor fi judecate de ICCJ.

Luni, procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Timisoara au facut 13 perchezitii in Timis, din care una la sediul IPJ. In urma acestora, au fost dusi la audieri seful Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice din IPJ Timis, comisarul-sef Dumitru Pavel, fostul sef al Politiei Timis, Sorin Muntean, si Iulian Bot, zis "Viscol¬, considerat unul dintre liderii romilor din Lugoj, fiind ulterior retinuti pe 24 de ore.

Sorin Muntean este acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, luare de mita, instigare la dare de mita (2 infractiuni) si favorizarea faptuitorului, comisarul-sef Dumitru Pavel de luare de mita, trafic de influenta si complicitate la luare de mita, iar Iulian Bot de constituirea unui grup infractional organizat, evaziune fiscala, in forma continuata, dare de mita (4 infractiuni) si cumparare de influenta (2 infractiuni).

In aceeasi cauza, procurorii anticoruptie au dispus punerea in miscare a actiunii penale si masura controlului judiciar pe 60 de zile fata de avocatul Marin Bilc, acuzat de constituirea unui grup infractional organizat, trafic de influenta (2 infractiuni), instigare la dare de mita (2 infractiuni) si favorizarea faptuitorului.

DNA a informat ca Iulian Bot, alaturi de alte persoane, a constituit, in anii 2012-2013, un grup infractional, avand ca scop desfasurarea de activitati evazioniste, prin intermediul a doua societati comerciale controlate prin persoane interpuse. Gruparea importa autoturisme din spatiul european si le revindea la negru, prejudiciu cauzat bugetului de stat depasind 2 milioane de lei.

DNA a sustinut ca activitatea gruparii era sprijinita de catre Sorin Muntean si Dumitru Pavel, in calitate de fost sef al IPJ Timis, respectiv sef al Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice din cadrul aceleiasi institutii, care, in schimbul ajutorului, primeau atentii.

"In acest sens, acestia au racolat in cadrul grupului alti ofiteri de Politie si au coordonat activitatile infractionale de mituire a acestora, in scopul de a-i asigura lui Bot o solutie favorabila in dosarul in care era cercetat. De asemenea, cei doi au stabilit impreuna cu ceilalti membri ai grupului infractional strategiile pe care acestia sa le adopte pentru a determina procurorul care supraveghea urmarirea penala sa admita o cerere de efectuarea a unei expertize contabile, in conditiile in care verificarile nu erau finalizate, indicand totodata expertul prin care puteau obtine concluzii favorabile, in situatia in care cunosteau faptul ca evidenta contabila pe baza careia urma a se efectua expertiza a fost falsificata. Totodata, Muntean si Dumitru Pavel au efectuat demersuri in vederea diseminarii, catre Bot Iulian, a inscrisurilor relevante aflate la dosarul cauzei si au conceput impreuna cu ceilalti membri ai gruparii, o strategie de inlocuire a documentelor contabile relevante menita sa schimbe situatia juridica dedusa cercetarilor", se arata intr-un comunicat al DNA.

Totodata, in grupare ar fi fost cooptat si avocatul Marin Bilc, persoana de incredere a lui Muntean si a lui Bot, pe care l-a reprezentat in mai multe dosare aflate pe rolul instantelor.

Rolul primordial al lui Bot a fost acela de a asigura suport financiar fiecarui membru atras si implicat in activitatea infractionala, de a identifica martori si de a depune inscrisuri de natura sa confirme sustinerile stabilite in cadrul strategiei de aparare. DNA a sustinut ca scopul avocatului, pe de alta parte, a fost acela de a ascunde activitatea infractionala evazionista derulata prin cele doua societati controlate de Bot, de a diminua consecintele financiar-fiscale produse prin aceasta si, eventual, de a implica raspunderea penala a altor persoane decat a sa. Concret, in perioada 2013-2016, Bot a remis lui Muntean si lui Dumitru cate 7.000 euro si altor doua persoane (un ofiter de politie-denuntator in cauza si un contabil neidentificat pana in prezent) sumele de 3.500 euro, respectiv 2.000 euro, pentru ca acestia sa-si indeplineasca in mod defectuos atributiile de serviciu in legatura cu instrumentarea unui dosar penal in care acesta el era cercetat pentru evaziune fiscala, in asa fel incat administrarea probelor sa duca la o solutie in favoarea sa.

In aceeasi perioada, Bilc a pretins de la Bot mai multe sume de bani, primind o suma cuprinsa intre 6.000 - 7.000 euro pentru a-si exercita influenta asupra ofiterilor de politie judiciara si asupra unui procuror, care aveau in lucru un dosar. Avocatul i-ar fi promis lui Bot ca ii va determina pe acestia sa urgenteze administrarea probelor in cauza ce-l privea, asa incat solutia finala sa-i fie favorabila.

De asemenea, Muntean si Bilc l-au determinat pe Bot sa-i remita suma totala de 1.500 euro unui denuntator, pentru ca acesta sa isi indeplineasca atributiunile de serviciu in directia indicata de membrii grupului infractional. Totodata, Dumitru Pavel a pretins pentru sine si pentru o alta persoana cate 2.000 euro, sume pe care le-ar fi primit printr-un intermediar.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1072 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by