Fostul sef al Oficiului pentru Protectia Martorilor Adrian Barascu, trimis in judecata de DNA

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 1 februarie 2016, 12:48 Dosare Anticoruptie


Fostul director al Oficiului National pentru Protectia Martorilor (ONPM) Adrian Barascu a fost trimis in judecata, luni, de procurorii DNA, alaturi de alti comisari din cadrul ONPM, pentru abuz in serviciu si alte fapte asimilate coruptiei.

Potrivit unui comunicat al DNA citat de Agerpres, Adrian-Augustin Barascu a fost trimis in judecata, in stare de arest preventiv, pentru constituire a unui grup infractional organizat, obtinere ilegala de fonduri, deturnare de fonduri, abuz in serviciu in forma continuata si influentare a declaratiilor.

Alaturi de Barascu, procurorii i-au mai trimis in judecata, in stare de arest, pe comisarii-sefi in cadrul ONPM, la data faptelor, Ion-Octavian Nanu, Felicia-Violeta Popa, Aurel Lehadus si Dan-Cristian Puscas.

Au mai fost trimisi in judecata, in stare de arest la domiciliu, psihologul Andreea-Violeta Lita si comisarul sef in cadrul ONPM, la data faptelor, Marcel-Daniel Gomeaja si sub control judiciar directorul adjunct al ONPM, la data faptelor, Cristian Pintilescu, precum si comisarul sef in cadrul ONPM, la data faptelor, Viorel-Marcel Croitoru.

Procurorii DNA i-au mai trimis in judecata, in stare de libertate, pe comisarii sefi ai ONPM, la data faptelor, Razvan-Gabriel Gheorghe si Stefan Stan.

Potrivit rechizitoriului, in perioada septembrie - decembrie 2013, Adrian-Augustin Barascu, Felicia-Violeta Popa, Ion-Octavian Nanu si Andreea-Violeta Lita au constituit un grup infractional organizat, grupare la care, in perioada 2014 - noiembrie 2015, au aderat si Viorel-Marcel Croitoriu, Marcel-Daniel Gomeaja, Aurel Lehadus, Dan-Cristian Puscas si Cristian Pintilescu, in scopul savarsirii infractiunilor de obtinere ilegala de fonduri, deturnare de fonduri, abuz in serviciu si abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

'In perioada 2014 - noiembrie 2015, membrii grupului au actionat, pe de o parte, in vederea supradimensionarii cuantumului fondurilor banesti necesare protectiei martorilor, iar, pe de alta parte, pentru reducerea cheltuielilor destinate folosului exclusiv al martorilor din Programul de protectie', informeaza comunicatul DNA.

Potrivit sursei citate, din banii destinati folosului exclusiv al martorilor din Programul de protectie, membrii grupului au achizitionat, de la furnizori preferati, bunuri si servicii destinate inzestrarii ONPM, precum si destinate functionarilor institutiei, ori au achizitionat bunuri si servicii inutile ori neperformante.

'In perioada 2014 - 2015, Adrian-Augustin Barascu, in calitate de ordonator tertiar de credite la ONPM, in mod repetat si in realizarea aceleiasi rezolutii infractionale, a folosit documente si date inexacte menite sa supradimensioneze cheltuielile viitoare, destinate protectiei martorilor, si anume 938.180 lei. Acest lucru a condus la virarea sumei de 743.880 lei', se arata in comunicat.

De asemenea, in perioada 2014 - noiembrie 2015, Adrian Barascu, cu ajutorul inculpatilor Felicia Popa, Ion Nanu, Viorel Croitoriu, Andreea Lita, Razvan Gheorghe, Marcel Gomeaja, Cristian Pintilescu si Aurel Lehadus, care au participat la intocmirea documentatiei aferente achizitiilor, in mod repetat, a schimbat ilegal destinatia sumei de 303.240,83 lei, alocate protectiei martorilor, pentru inzestrarea sediului ONPM, precum si pentru dotarea functionarilor din aceasta institutie, in alte scopuri decat cele stabilite prin bugetul de stat.

'O parte din sumele de bani deturnate, in cuantum de 106.385,87 lei, au fost platite furnizorilor, activitatea infractionala fiind intrerupta de controlul Politiei din 25 septembrie 2015, in urma caruia au fost suspendate procedurile de achizitie directa a unor produse si servicii, in valoare totala de 196.854,96 lei', spun procurorii anticoruptie.

In aceeasi perioada, Viorel Croitoriu, Ion Nanu, Felicia Popa si Cristian Pintilescu, in calitate de imputerniciti ai directorului ONPM, beneficiind de ajutorul celorlalti membri ai grupului, au schimbat, fara respectarea prevederilor legale, destinatia sumei totale de 41.698 lei alocate protectiei martorilor, in baza unor inscrisuri denumite 'note justificative'.

Potrivit anchetatorilor, in perioada 2014 - noiembrie 2015, in contextul efectuarii unor achizitii directe si neperformante (sisteme de supraveghere video si alarmare), Adrian Barascu impreuna cu alti membri ai grupului si-au indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, in sensul ca nu a fost posibila aducerea la indeplinire a masurilor sporite de siguranta la domiciliu pentru martorii protejati.

Acest lucru a dus la prejudicierea, cu suma de 82.409,07 lei, a bugetului destinat protectiei martorilor si vatamarea intereselor legale ale martorilor inclusi in Program.

Pe data de 4 august 2015, inculpatul Adrian Barascu ar fi incercat sa il determine pe un subordonat de-al sau, utilizand afirmatii cu vadit caracter intimidant si amenintari, sa nu mai formuleze sesizari penale si sa nu mai dea declaratii defavorabile conducerii institutiei, cu prilejul unor cercetari penale.

'In perioada decembrie 2009 - noiembrie 2015, in mod repetat, Adrian Barascu, Aurel Lehadus si Dan Puscas si-au incalcat atributiile de serviciu, adoptand comportamente sicanatorii la adresa martorilor inclusi in Program. Initial, acest comportament privea reducerea cheltuielilor necesare acestora si, ulterior, pedepsirea acelor martori pentru petitiile administrative formulate, care au condus la efectuarea unor verificari din partea Corpului de control al MAI, fapta cauzand vatamarea drepturilor persoanelor respective. Prejudiciul produs bugetului de stat, in maniera descrisa mai sus, se ridica la suma de 553.769 lei', se arata in comunicat.

Procurorii au pus sechestru pe mai multe imobile ce apartin inculpatilor, iar dosarul a fost trimis spre judecare Curtii de Apel Bucuresti.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Departamentului de Informatii si Protectie Interna.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1775 vizualizari

  • +3 (3 voturi)    
    Lupii,hienele ,sacalii paznici la oi !! (Luni, 1 februarie 2016, 13:07)

    andreesanu [utilizator]

    Selectia naturala a jigodiilor din sistemul juridic romanesc,clanuri specializate pe infractiuni economice si santaj .
    "Felicitari " celor care au organizat selectia lichelelor din sistem .
  • +1 (1 vot)    
    vor lua si pensie pentru merite deosebite? (Luni, 1 februarie 2016, 14:38)

    IancuJianu [utilizator]

    ???


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by