Ce spune denuntatorul lui Ioan Oltean, preotul din Chitila: Sefii din ANRP se imbatau si vorbeau despre miliardele de euro care au disparut
"Contextul remiterii de catre Rotaru Mihai numitului Oltean Ioan a sumei de 600.000 euro a fost urmatorul, asa cum a rezultat din declaratiile martorului (...) care sunt extrem de detaliate, deoarece a fost o persoana aflata o perioada indelungata in proximitatea cesionarului Rotaru Mihai, a altor membrii ai ANRP cu functii de conducere si care erau prezente constante la parohia acestuia din Chitila jud. Ilfova participat la diverse petreceri ale celor din conducerea ANRP unde imbatau si vorbeau de miliardele de euro care au disparut in anii 2009 - 2011, se arata in referatul procurorilor DNA cu propunerea de arestare a lui Ioan Oltean.
Procurorii ar fi aflat de mita primita de Oltean de la Rotaru prin denuntul lui Adrian Alexandrescu, fostul paroh de la Biserica Sfantul Ioan Botezatorul din Chitila, unde primii doi s-ar fi intalnit pentru remiterea banilor. Alexandrescu a fost condamnat la doi ani si jumatate de inchisoare, pentru fapte de coruptie legate tot de despagubiri de la ANRP, in aprilie 2014 si eliberat conditionat in iunie anul acesta.
In referatul procurorilor se mai arata ca, din declaratiile martorului mentionat anterior, rezulta inclusiv faptul ca intre Mihai Rotaru si unul dintre vicepresedintii ANRP existau chiar discutii contradictorii si reprosuri privind de faptul ca membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor acordau prioritate dosarelor unor cesionari privilegiati de la ANRP mai mult decat acordau prioritate dosarelor sale cesionate.
"Acelasi martor a relatat faptul ca a participat la diverse petreceri ale celor din conducerea ANRP unde se imbatau si vorbeau de miliardele de euro care au disparut in anii 2009 - 2011, la randul sau martorul fiind implicat in infractiuni de coruptie legate de rezolvarea unor dosare la ANRP", arata aprocurorii in referat.
Potrivit documentului, "in dovedirea intalnirilor diverselor persoane la sediul parohiei sale martorul a pus la dispozitia autoritatii judiciare un suport optic ale carei date urmeaza a fi exploatate".
Martorul citat le-a spus procurorilor ca "in preajma Pastelui 2010 in curtea bisericii din Chitila, Oltean Ioan a primit un sac mare de bani de la soferul lui Rotaru Mihai - 600.000 euro".
"Acestei depozitii se adauga declaratia martorului (...) din care rezulta ca Rotaru Mihai era un obisnuit al asezamantului social din Chitila, iar concluzia ca banii au fost dati si primiti in acel asezamant se impune in mod rezonabil, in considerarea faptului ca acest loc devenise spatiul in care cei implicati in afaceri ilegale cu dosare ANRP se simteau in siguranta si considerau ca riscul descoperirii lor era mai mic, asezamantul social fiind considerat <un paravan bun pentru intalniri in care discutau lucruri legate de dosarele ANRP pe care le rezolvau>", se mai spune in referat.
Acelasi martor povesteste ca Remus Baciu, fost membru in Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, a scos odata un aparat sa verifice daca biroul preotului din cantina sociala contine cumva microfoane pentru interceptari.
"Sub acest aspect este relevant inclusiv faptul ca, uneori verificau cu aparate sa se asigure ca nu sunt aparate de interceptare: odata Remus Baciu a scos un aparat sa verifice daca biroul preotului din cantina sociala contine cumva microfoane pentru interceptari din toate aceste lucruri martorul intelegand ca demnitari ai ANRP rezolvau dosarele oamenilor de afaceri care cumparau drepturi litigioase de la persoane indreptatite satule sa astepte in zadar rezolvarea", se arata in referat.
Ioan Oltean a sustinut ca denuntul preotului din Chitila este mincinos si ca el nu a fost niciodata la biserica respectiva.
"Sunt acuzat (...) ca fiind autorul a doua infractiuni: trafic de influenta si complicitate la abuz in serviciu, acuzatia ce mi se aduce fiind formulata in exclusivitate in temeiul a doua declaratii ale unui preot aflat in executarea unei pedepse, prima din aprilie 2014, a doua din noiembrie 2015, declaratii care se contrazic flagrant intre ele si care nu sunt confirmate de nicio alta proba. Daca o acuzatie impotriva oricarei persoane poate fi sustinuta pe declaratiile unui denuntator aflat in stare de detinere si care isi cumpara probabil libertatea sau o parte a libertatii prin acele denunturi josnice, atunci oricine poate deveni victima unui astfel de acuzator", a spus Oltean intr-un comunicat.
Omul de afaceri Mihai Rotaru, actionar la CS Universitatea Craiova, este acuzat de procurorii DNA ca i-a dat mita 600.000 de euro deputatului PNL Ioan Oltean pentru a interveni la ANRP in favoarea sa. Rotaru a obtinut de la ANRP o despagubire de aproape 109 milioane de lei pentru un teren care, potrivit procurorilor, a fost supraevaluat cu peste 87 de milioane de lei.
Din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din ANRP au facut parte, la momentul respectiv, Crinuta Dumitrean, care era presedintele institutiei, Sergiu Diacomatu, Remus Baciu, Rodica Constantinovici, Lacramioara Alexandru, Marko Attila si Catalin Teodorescu.
Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie cer, joi, ICCJ arestarea preventiva a deputatului Ioan Oltean, in dosarul in care este urmarit pentru fapte de coruptie privind despagubirea lui Mihai Rotaru.
Deputatii au aprobat, miercuri, solicitarea DNA de incuviintare a arestarii preventive a deputatului PNL Ioan Oltean.
Anchetatorii au stabilit, in baza probelor, ca deputatul Ioan Oltean, "care avea relatii cointeresate cu cesionarul si cu presedinta ANRP", Crinuta Dumitrean la data respectiva, a intervenit la aceasta din urma pentru urgentarea si aprobarea despagubirii in favoarea lui Mihai Rotaru.
"In schimb, numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind in incinta unei parohii", mai arata procurorii DNA in referat.

Dezbatere HotNews.ro LIVE: Românii și moldovenii, în plin război informațional. Cum ar trebui să interpretăm avertismentele Occidentului și răspunsurile ironice ale Rusiei: „În literatura de specialitate se cheamă hahaganda”
Economia Ucrainei în cifre. De la litrul de lapte, la îngrijorările Băncii Centrale privind ”fuga capitalurilor”
Supermunții masivi au controlat evoluția vieții pe Pământ / Netflix va face un film „Bioshock” / Gladiatorul 2 are deja un scenariu
Plafonarea prețurilor RCA pentru 6 luni: Ce tarife maxime sunt propuse, cum se vor calcula la persoane fizice și firme și ce amenzi riscă asigurătorii - proiect de Hotărâre de Guvern
O altă perspectivă asupra garsonierei de 11 mp din Cluj: ce înseamnă „locuință socială” în România versus Occident
![]() | Proiect finantat de Uniunea Europeana |
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei. Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor. Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania. |
- 14 ani 3 luni
- 13 ani 11 luni
- 13 ani 7 luni
- 9 ani 10 luni
- 9 ani 8 luni
- 3789 zile
- 3592 zile
- 3258 zile
- 3172 zile
- 3172 zile
- 7106 zile
- 3779 zile
- 5345 zile
- 5920 zile
- 3332 zile
- 3184 zile
- 5771 zile
- 5124 zile
- 5729 zile
- 3226 zile
- 3791 zile
- 5464 zile
- 6298 zile
- 4868 zile
- 4795 zile
- 5850 zile
- 5823 zile
- 2880 zile
- 4031 zile
- 5824 zile
- 3283 zile
- 3099 zile
- 4093 zile
- 4897 zile
- 4911 zile
- 5731 zile
- 4892 zile
- 3176 zile
- 3143 zile
- 4016 zile
- 5534 zile
- 4056 zile
- 5317 zile
- 3609 zile
- 5663 zile
- 4170 zile
- 3106 zile
- 3329 zile
- 4441 zile
- 3119 zile
- 3365 zile
- 6181 zile
- 5089 zile
- 4378 zile
Sesizarea ta aici Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz. | |
![]() |
PS Daca Basescu iesea se fura dublu. Sa nu uitam ca truica era seful de cabinet a lui nastase pe care ma mira ca nu-l intreba nimeni el fiind in toate furaciunile.
Te duci degeaba la vot.
Nu te duceai, iesea Nastase, care fura zu zece maini, te ai dus, a iesit Besescu, care fura tot cu zece maini.
Pentru toti propagandistii basisti jegosi am un singur indemn : impuscati-va :))))