Gruia Stoica, fratele si tatal sau, trimisi in judecata de DIICOT pentru evaziune si spalare de bani

de V.M.     HotNews.ro
Miercuri, 9 decembrie 2015, 16:54 Dosare Anticoruptie


Gruia Stoica
Foto: Agerpres
Omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Roman, fratele si tatal sau au fost trimisi in judecata de DIICOT Iasi pentru evaziune fiscala si spalare de bani in dosarul privind privatizarea firmei Transbordare Vagoane Marfa, prejudiciul adus bugetului de stat fiind de 8,8 milioane lei.

Potrivit unui comunicat de presa transmis, miercuri, de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, procurorii DIICOT - Serviciul Teritorial Iasi i-au trimis in judecata pe Gruia Stoica, Vasile Didila (fratele din partea mamei al lui Gruia Stoica) si Vasile Raducan (tatal lui Gruia Stoica), pentru constituire a unui grup infractional organizat, evaziune fiscala si spalare de bani, transmite Mediafax.

Potrivit procurorilor DIICOT Iasi, in anul 2003, SC GFR SA a preluat SC Transbordare Vagoane Marfa CFR-TVM SA Iasi de la societatea CFR Marfa SA, contractul de vanzare-cumparare a actiunilor fiind semnat de Vasile Didila, presedintele Consiliului de Administratie al companiei GFR SA.

"In perioada 2003-2005, inculpatii Stoica Gruia, Didila Vasile si Raducan Vasile, bazandu-se pe relatia de rudenie si incredere reciproca, au constituit un grup infractional organizat in scopul savarsirii infractiunilor de evaziune fiscala si spalare de bani elaborand un plan prin care sa diminueze baza impozabila a SC GFR SA si SC GFR-TVM SA, in scopul prejudicierii bugetului de stat, dupa care sa ruleze mai multe sume de bani prin conturile bancare, astfel incat sa creeze o aparenta de legalitate a circuitelor comerciale fictive concepute si apoi sa readuca sumele de bani folosite inapoi in conturile SC GFR SA. In cadrul grupului infractional, fiecare dintre cei trei inculpati a indeplinit un anumit rol in circuitele evazioniste si de spalare a banilor", se arata in comunicat.

Dupa achizitionarea pachetului majoritar de actiuni al SC Transbordare Vagoane Marfa CFR-TVM SA, Vasile Didila, Vasile Raducan si Gruia Stoica au schimbat conducerea societatii si "au impus propriile reguli".

Procurorii DIICOT sustin ca firma achizitionata de compania lui Gruia Stoica a fost introdusa intr-un circuit financiar fictiv, alaturi de SC GFR SA, SC GRAMPET SA si SC RAPID COM SRL, in scopul savarsirii infractiunii de evaziune fiscala, dar si al spalarii banilor astfel obtinuti.

"Circuitul financiar a vizat savarsirea infractiunii de evaziune fiscala prin intermediul SC GFR SA, urmare a inregistrarii unui contract fictiv de subinchiriere vagoane de la SC RAPID COM SRL, precum si prin intermediul SC GFR-TVM SA, urmare a inregistrarii unui contract fictiv de consultanta. Prejudiciul total creat bugetului de stat este in suma de 8.871.394,9 lei", mai arata procurorii DIICOT Iasi.

Dosarul va fi judecat la Tribunalul Iasi, primul termen fiind programat in 22 decembrie.

In luna martie a acestui an, omul de afaceri Gruia Stoica a fost condamnat la patru ani de inchisoare si trei ani interzicerea unor drepturi pentru cumparare de influenta, in acelasi dosar avocatul Doru Bostina primind o pedeapsa de trei ani de inchisoare pentru trafic de influenta, sentinta Curtii de Apel Ploiesti nefiind definitiva.

In acel dosar, Gruia Stoica a fost acuzat de procurorii anticoruptie de cumparare de influenta, dupa ce i-ar fi dat avocatului Doru Bostina trei milioane de euro pentru a afla pretul cerut de CFR Marfa la licitatia pentru transportarea carbunelui organizata de Complexul Energetic Oltenia (CEO), la care participa si firma acestuia, GFR.

Sentinta a fost atacata cu recurs la ICCJ, unde este programat un termen in 12 ianuarie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2301 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Incet ince se surpa satra !!! (Miercuri, 9 decembrie 2015, 19:18)

    andreesanu [utilizator]

    Daca-l baga la racoare pe gruia ailalti se duc sa-i tina de urit !!!.
  • 0 (0 voturi)    
    CFR CALATORI (Miercuri, 9 decembrie 2015, 21:10)

    JAF SI LA CFR CALATORI? [anonim]

    Dezastru si la CFR Calatori?
    La trenurile de calatori nu s-au mai facut modernizari de mai bine de zece ani, iar ceferistii mai au putin si lucreaza cu hainele de acasa, directorul general al CFR Calatori, Iosif Szentes, a risipit o gramada de bani pentru amenajrea biroului sau si a altor birouri din Palatul CFR.
    Astfel, peste 10.000 de euro a cheltuit pentru avea mobilierul de lux in biroul sau.
    Dar nu a fost de ajuns ca si-a mobiliat propriul birou pe banii ceferistilor, Szentes a mai risipit cateva mii de euro tot de las CFR Calatori si pentru mobilarea si amenjarea unui birou langa al sau pentru prietenul sau, controversatul nou director comercial Marcel Litra.
    Avand un asemenea CV impresionat impanat cu o condamnare pentru luare de mita, Marcel Litra a fost promovat recent de catre directorul general al CFR Calatori, Iosif Szentes, fost membru UDMR trecut recent la PSD Sector 5, pe postul de director comercial, unde va trebui sa gestioneze toate contractele comerciale ale companiei.
    Adica, lupul Litra este paznic la oile de la CFR Calatori ale lui Szentes.
    In urma cu ceva timp, directorul general al compania CFR Calatori, Iosif Szentes, a dispus incredintarea, fara licitatie , a sumei de 7.200.000 de lei, adica circa 1.600.000 de euro, catre societatea „Informatica Feroviara” pentru prestarea de servicii informatice.
    Potrivit informatiilor , incredintarea acestei sume mari de bani s-a facut si ca urmare a faptului ca Iosif Szentes este prieten bun cu Valentin Dorobantu, fostul controversat director al CFR Calatori, ajuns acum la operatorul privat Regiotrans Brasov, iar sotia lui Dorobantu este sefa la „Informatica Feroviara” . Trebuie precizat ca nu este prima data cand CFR Calatori da sume mari de bani, fara licitatie, catre „Informatica Feroviara” si aceata metoda a aplicat-o si fostii directori Valentin Dorobantu si Vasile Secara, iar acum Szentes continua practica predecesorilor sai.
    Insa, aceasta atribuire cu dedicatie nu se putea face fara acordul celor d


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by