Inca o condamnare la inchisoare, in prima instanta, pentru fostul lider sindical Liviu Luca

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 26 noiembrie 2015, 14:56 Dosare Anticoruptie


Liviu Luca (foto arhiva)
Foto: AGERPRES
Fostul lider sindical Liviu Luca a primit o noua condamnare cu executare - 3 ani de inchisoare pentru "folosire a autoritatii sau influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite" si "fals in inscrisuri sub semnatura privata, comis pentru a ascunde o infractiune asimilata celor de coruptie", intr-un dosar de vizeaza fapte din perioada in care era prim-vicepresedinte al CNSLR Fratia. Judecatoria Sectorului 1 a decis condamnarea lui Liviu Luca la 3 ani de inchisoare cu executare in acest caz. Decizia nu este definitiva si poate fi contestata la Curtea de Apel Bucuresti, scrie Adevarul.ro.

Liviu Luca mai are o condamnare la 6 ani de inchisoare cu executare in dosarul Petromservice, in care au mai fost condamnati Sorin Ovidiu Vîntu si Ovidiu Turcan. Tribunalul Bucuresti i-a condamnat pe cei trei in iulie 2014 pentru spălare de bani şi delapidarea Petromservice, prejudiciul in acest caz fiind de peste 83,5 milioane de euro. Sentinta Tribunalului Bucuresti nu este definitiva si a fost contestata la Curtea de Apel Bucureşti. Urmatorul termen al procesului este programat pe 4 decembrie.

De asemenea, instanta a mai decis sa ii interzica lui Liviu Luca, timp de 2 ani, dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi dreptul de a ocupa o funcţie într-un sindicat. Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Alti doi oameni de afaceri au primit condamnari in acelasi dosar: Florin Dumitrescu- 2 ani şi Neculai Miron- 2 ani şi 6 luni.

Procurorii DNA l-au acuzat pe Liviu Luca de faptul ca actionat in asa fel incat, folosindu-şi influenţa de prim-vicepreşedinte al CNSLR Frăţia, a înlesnit încheierea unui contract de management între societăţile Sind Tour Trading  SRL (unde CNSLR Frăţia este acţionar majoritar) şi Tour Mirinvest  SRL Timişoara, contract prin care cea de-a doua societate ar fi obţinut foloase necuvenite în valoare de 732.000 de euro.

Anterior încheierii contractului de management, firmele din componenţa Grup Mir (inclusiv Tour Mirinvest  ) înregistraseră pierderi considerabile.  Procurorii arătau că societatea Sind Tour Trading  SRL este o societate comercială în care CNSLR Frăţia deţine 95% din capitalul social şi are ca obiect de activitate prestarea de servicii turistice, în calitate de administrator al unor hoteluri aflate în patrimoniul sindicatelor. 

Contractul de management încheiat cu Tour Mirinvest  SRL obliga această societate la realizarea de investiţii de minimum 6 milioane de euro din fondurile sale, precum şi la efectuarea de servicii de administrare. "Or, reprezentanţii firmei, Dumitrescu Florin şi Miron Neculai au folosit nu banii Tour Mirinvest  , cum se stipula în clauzele contractului, ci pe cei ai Sind Tour Trading  SRL. Astfel, în perioada mai - august 2011, cei doi au încheiat trei contracte (unul de reabilitare a hotelurilor şi două de distribuţie de produse) folosind suma de aproximativ 732.000 de euro ce Sind Tour Trading  SRL, contractele fiind acordate unor firme aflate sub controlul direct sau indirect al asociaţilor Tour Mirinvest  SRL", au aratat procurorii DNA.

Încheierea contractului de management sus menţionat ar fi fost posibila prin aceea că, la data de 18 aprilie 2011, Liviu Luca, în calitate de prim-vicepreşedinte al CNSLR Frăţia, a emis o decizie, cu încălcarea dispoziţiilor statutare (fără a fi întrunit în Biroul Operativ numărul de voturi necesar luării unei decizii valabile), prin care a dispus înlocuirea administratorilor societăţii Sind Tour Trading  SRL cu un nou administrator şi anume societatea Tour Mirinvest  Timişoara, firmă reprezentată de Miron şi Dumitrescu. "Pentru a crea aparenţa de legalitate a votului său din Adunarea Generală a Acţionarilor, inculpatul Luca Liviu a inserat în cuprinsul deciziei din 18 aprilie 2011 date nereale referitoare la procesul verbal al şedinţei, deşi cunoştea că acea hotărâre a fost luată cu încălcarea prevederilor statutare", potrivit DNA.

Pe 20 aprilie 2011, ca urmare a acestei decizii, care ar fi nestatutare, Luca, în calitate de reprezentant al CNSLR Frăţia în Adunarea Generală a Acţionarilor a Sind Tour Trading  SRL (unde C.N.S.L.R. Frăţia este acţionar majoritar) a votat pentru încheierea contractului de management între societăţile Sind Tour Trading  SRL şi Tour Mirinvest  SRL pe baza ofertei depuse de inculpatul Miron Neculai. Contractul, pe o perioadă de 9 ani, avea să fie semnat în aceeaşi zi. Practic, administratorul Tour Mirinvest  SRL avea obligaţia de a efectua investiţii şi de a realiza un profit de minimum 600.000 de euro pe an din exploatarea bazelor turistice şi de tratament aflate în administrarea societăţii Sind Tour Trading  SRL.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.4154 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  prima instanta? (Joi, 26 noiembrie 2015, 16:34)

  Natasa [utilizator]

  Il mai lasa mult liber pe hotul asta imputit? Taraganeaza procesele in loc sa-l bage la inchisoare si sa se recupereze ce a furat de la Petromservice!
 • +1 (1 vot)    
  la racoare cu ei (Joi, 26 noiembrie 2015, 20:36)

  iulian [anonim]

  pana i se da sentinta oare cat trebuie sa mai treaca?acest nemernic trebuia arestat de acum zece ani.
  o intrebare pentru procurorul de caz:pe bulibasa ala de director economic de la cnslr fratia nu l-ati intrebat nimic?"jupanul titi"


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by