Potrivit unor surse judiciare, procurorii militari din DNA ii audiaza, miercuri seara, pe cei trei reprezentanti ai conducerii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Bucuresti - Ilfov suspendati miercuri dimineata.
Acestia au fost citati si sunt audiati ca martori, au precizat sursele citate.
Cei trei au fost suspendati din functii dupa aparitia unei adrese trimise de organizatorul de evenimente Emagic catre Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta (IGSU), in care se cerea un punct de vedere privind organizarea in fabrica Pionierul si in clubul Colectiv a unui festival de muzica la care erau asteptati 2.000 de oameni. Adresa a fost inaintata ISU Bucuresti.
In schimb, Raed Arafat a declarat, in 31 octombrie, ca nu exista documente la ISU Bucuresti prin care sa ii fie solicitat un punct de vedere privind activitatile desfasurate in cladirea fabricii Pionierul in care se afla si clubul Colectiv.
Raed Arafat a precizat ca, dupa incendiu, a solicitat sa se caute in arhiva ISU Bucuresti daca exista vreo evidenta privind activitatile desfasurate in clubul Colecitv si ca i s-a comunicat ca nu.
Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta a aratat miercuri, intr-un comunicat de presa, ca a primit, in 24 noiembrie, o sesizare din partea mass-media care semnala existenta unui document privind organizarea unui eveniment cu public numeros in fabrica Pionierul, la etajul 1 si in clubul Colectiv, pentru zilele de 25 si 26 septembrie, anterior producerii tragediei din 30 octombrie.
Jurnalistul Catalin Tolontan a contactat, marti, conducerile IGSU si ISU Bucuresti si le-a trimis o sesizare in care semnala existenta unui fax de la Emagic privind organizarea festivalului PLUM in fabrica Pionierul, la etajul 1 si in clubul Colectiv, pentru zilele de 25 si 26 septembrie. La eveniment erau asteptati aproximativ 2.000 de omanei, potrivit adresei Emagic.
Secretarul de stat Raed Arafat a declarat pentru Mediafax ca marti seara, dupa ce a aflat de adresa de la societatea Emagic, a fost trimis un control la ISU Bucuresti, pentru a verifica ce s-a facut cu acea adresa.
In urma verificarilor, au fost gasite atat adresa, cat si doua raspunsuri la aceasta, din 25 septembrie, catre Emagic, in care ISU Bucuresti prezenta obligatiile societatii, dar nu au fost gasite dovezi ca cineva a verificat ca acel club sa aiba cel putin autorizatie sa desfasoare o astfel de activitate, a mai spus secretarul de stat Raed Arafat.
Secretarul de stat a explicat ca adresa trimisa de Emagic, in 23 septembrie, prin care cerea sprijin pentru organizarea unui eveniment cu 2.000 de persoane, in 25 si 26 septembrie, la fabrica Pionerul, clubul Colectiv, a fost redictionata, in 24 septembrie, la ora 9.27, catre ISU Bucuresti, unde a ajuns la doua departamente, respectiv operativ si preventiv. Ulterior, cele doua departamente au trimis raspuns catre firma Emagic, referitor la obligatiile prevazute de lege.
"Au fost trimise doua adrese spre firma, dar nu exista nicio dovada ca s-a facut vreo verificare. Cand vine o adresa, trebuie sa se tina cont de ea si sa se verifice locul in care se orgnizeaza evenimentul. Nu putem gasi argumentul ca nu avem oameni, putem sa-i luam din alte locuri", a precizat Raed Arafat.
Adresa trimisa la ISU de Emagic privind organizarea unui eveniment in clubul Colectiv, in septembrie, a iesit la iveala la aproape o luna de la tragedia din clubul Colectiv.
"Mai este un aspect pe care o sa-l subliniez, la nivelul ISU Bucuresti nu figureaza la acest moment niciun document, nicio solicitare, pentru autorizarea activitatii care se desfasura acolo, in locatia respectiva. Mai mult nu am sa intru in detalii aici deoarece este o ancheta in desfasurare, dar noi am verificat daca era emisa o autorizatie din partea Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta al Municipiului Bucuresti si al judetului Ilfov si nu exista documente la acest moment care sa fie depuse, solicitate, sa fie cerut un punct de vedere din partea Inspectoratului," spunea secretarul de stat Raed Arafat, in dimineata zilei de 31 octombrie, la sediul Guvernului.
Procurorii militari de la Directia Nationala Anticoruptie (DNA) i-au pus sub acuzare pe Antonina Radu si Petrica George Matei, ofiteri-inspectori cu gradul de capitan in cadrul ISU Bucuresti la data faptelor, pentru abuz in serviciu. Cei doi angajati ai ISU au fost arestati preventiv, fiind acuzati ca au permis functionarea in continuare a clubului Colectiv, desi stiau ca nu are aviz si autorizatie de securitate la incendiu.
Potrivit Tribunalului Militar Bucuresti, care a judecat propunerile de arestare preventiva, Antonina Radu si Petrica George Matei, in loc sa informeze conducerea ISU si sa ia masuri urgente pentru stabilirea posibilelor riscuri de incendiu din clubul Colectiv si remedierea imediata a acestora, "prestau servicii pentru persoanele juridice si fizice, care ar fi trebuit sa fie controlate de acestia, ceea ce e eveident, este total impotriva prevederilor legii si regulamentelor care reglementeaza activitatea ofiterilor ISU".
Instanta a mai aratat ca faptele celor doi sunt printre cele mai importante in lantul cauzal care a dus in final la aceasta catastrofa, dar "fara indoiala ca in acest lant cauzal exista si multi alti vinovati ale caror actiuni sau inactiuni au avut o contributie directa sau indirecta la producerea acestui eveniment, de la nivelul legislativ la nivelul administrativ".
Magistratul de la Tribunalul Militar a mai aratat ca "este greu de imaginat cum un agent economic care sponsorizeaza masiv ISU (...) va putea fi controlat cu obiectivitate de inspectori apartinand acestei institutii masiv sponsorizate si eventual sanctionat drastic de acestia".
Instanta a mai aratat ca aceasta "practica incetatenita" ca organele de control sa devina prestatori de servicii pentru cei controlati exista la scara larga la diferite institutii de control, ca atare, nu poate sa nu fie in atentia sefilor ierarhici ai celor doi angajati ISU, la toate palierele, desi unii dintre acestia a sustinut, "cu seninatate, ca nu au avut cunostinta de faptele celor doi, ca nu au fost informati".
- Cine sunt sefii de la ISU Bucurest-Ilfov suspendati din functie la aproape o luna de la tragedie
Inspectorii cu functii de conducere de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Bucuresti - Ilfov care au fost suspendati miercuri din functii, iar premierul a cerut demiterea acestora, sunt Mihai Guta, Orlando Schiopu si Marian Aldoiu, acesta din urma fiind responsabil cu prevenirea incendiilor.
Echipa manageriala a ISU Bucuresti-Ilfov este formata din trei persoane: Mihai Guta, Orlando Schiopu si Marian Aldoiu, acestea fiind suspendate din functii, miercuri, la aproape o luna de la tragedia din Clubul Colectiv, scrie Mediafax.
Mihai Mirel Guta conduce Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Dealul Spirii" Bucuresti - Ilfov din luna ianuarie a acestui an, iar pana in luna mai a fost inspector sef imputernicit.
Anterior, el a fost loctiitor sef directie la Centrul Operational National al Ministerului de Iterne, ocupand aceasta functie din aprilie 2008.
Conform declaratiei de avere depuse in anul 2014, Inspectorul general al ISU Bucuresti- Ilfov detine un apartament in Bucuresti de 68 de metri patrati impreuna cu sotia, precum si doua autoturisme - Toyota, achizitionat in anul 2007 si Chevrolet, cumparat in anul 2012. El nu are terenuri si nici alte bunuri, potrivit declaratiei sale de avere.
In document el a mentionat trei credite bancare de 10.800 de dolari, 8.500 de euro si 35.000 de lei. Din declaratia de avere reiese ca acesta a incasat, in anul 2013, 64.678 de lei ca loctiitor sef I in cadrul IGSU.
Orlando Catalin Schiopu este prim-adjunc al inspectorului sef al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Dealul Spirii" Bucuresti - Ilfov incepand cu 1 mai 2015, pana la acea data el fiind, timp de opt luni, detasat la Departamentul pentru Situatii de Urgenta, in directa subordonare a secretarului de stat - sef al Departamentului pentru Situatii de Urgenta, respectiv Raed Arafat.
Din declaratia de avere depusa in anul 2014, reiese ca acesta are un apartament in Bucuresti, impreuna cu sotia sa, de 37,40 de metri patrati, cumparat in anul 2011 prin programul Prima Casa si un autoturism Nissan din anul 2007. De asemenea, are doua credite bancare de 41.800 de euro si de 40. 000 de lei. In calitate de ofiter in MAI, el a incasat, in 2013, 59.638 de lei si alti 2.530 de lei din cedarea folosintei bunurilor.
Marian Giani Aldoiu ocupa functia de adjunct inspector sef si inspector sef al Inspectiei de Prevenire din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta "Dealul Spirii" Bucuresti - Ilfov si are o experienta de 18 ani in domeniul prevenirii si stingerii incendiilor, conform CV-ului sau. Este adjunctul sefului ISU Bucuresti-Ilfov din aprilie 2015. Pana in 2014, el a fost, timp de zece ani, adjunctul sefului ISU Calarasi si seful Inspectiei de Prevenire din ISU Calarasi.
Conform declaratiei de avere depuse in iunie 2014, acesta are, la Calarasi, trei terenuri intravilane in suprafata totala de 325 de metri patrati, o casa de 150 de metri patrati, un spatiu comercial de peste 30 de metri patrati si un autoturism Opel din anul 2006. In 2013, el a incasat, conform declaratiei de avere, 54.533 de lei pentru activitatea depusa in cadrul ISU Calarasi.
Potrivit legislatiei in vigoare la nivel national, activitatea de prevenire este condusa de adjunctul inspectorului general, prin structura specializata din cadrul Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, denumita Inspectia de Prevenire.
La nivel teritorial, inspectoratele judetene/al municipiului Bucuresti, prin inspectiile de prevenire, planifica, organizeaza, pregatesc si desfasoara activitati de prevenire la institutii publice, localitati, constructii cu aglomerari de persoane si agenti economici cu risc din zona de competenta, sub coordonarea adjunctului inspectorului sef.
Sefii ISU Bucuresti-Ilfov - inspectorul sef colonel Mihai Mirel Guta, prim-adjunctul locotenent colonel Orlando Schiopu si adjunctul locotenent colonel Giani Aldoiu - au fost suspendati din functii, la aproape o luna de la tragedia din Colectiv, la ISU fiind facute verificari privind faptul ca nu a facut controale la fabrica Pionierul si la club, desi stia ca va fi organizat un eveniment cu public numeros.
Premierul Dacian Ciolos a declarat, miercuri, in sedinta de guvern, ca vrea sa se asigure ca persoanele care au fost la conducerea ISU Bucuresti-Ilfov si care au fost suspendate din functii vor fi demise si nu se vor mai putea intoarce in sistem.
"Vreau sa ma asigur ca cei care au fost la conducerea ISU vor fi demisi si nu mai au ce cauta in sistem", a spus Ciolos.
Dacă pune DNA-ul mîna pe contabilitatea asociațiilor:
http://www.stiripesurse.ro/raed-arafat-replica-dura-pentru-catalin-tolontan-m-am-asteptat-ca-inainte-de-a-scrie-ceva_972515.html
o să iasă iureș mare!!!
Dincolo era demis demult!
Este momentul caderii lui Raed Arafat. Este la fel de vinovat ca si ceilalti. Sa se reconstruiasca pe o alta pozitie.
- Iata-i cuvintele: "Îl consider pe Raed Arafat o PASARE RARA în peisajul guvernamental şi administrativ din România. Este un profesionist onest aflat acolo unde îi este locul. Şi pentru că nu sunt prea mulţi astfel de oameni, este o mare pierdere plecarea sa din această funcţie. După părerea mea, plecare nejustificată".
- Acum, acelasi "guru" declara despre doctorul Arafat: "Nu va mai cred". Dupa moartea a 60 de tineri Dvs., Domnule CRISTIAN TUDOR POPESCU, numai atat aveti de spus ?? Cam putin...
Sunt curios ce televiziuni/jurnale o sa-i mai trambiteze opiniile "academice"...