Sorin Oprescu se poate interna la Institutul "Marius Nasta" pentru o operatie la plamani
Curtea de Apel Bucuresti a judecat luni contestatia formulata de Directia Nationala Anticoruptie (DNA), dupa ce, in 13 noiembrie, Tribunalul Capitalei i-a admis lui Sorin Oprescu cererea de a-si parasi domiciliul timp de sapte zile pentru a se interna la Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", unde ar urma sa fie supus unei operatii la plamani.
Pronuntarea a fost amanata pentru miercuri, cand judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au decis sa respinga contestatia procurorilor DNA. Astfel, edilul suspendat al Capitalei, aflat in arest la domiciliu, isi poata parasi locuinta timp de sapte zile pentru a se interna la Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", unde ar urma sa fie supus unei interventii chirurgicale la plamanul la care i-a fost descoperit un nodul.
In saptamana de spitalizare ceruta, Sorin Oprescu va primi vizite regulate in spital din partea politistilor, ca in cazul arestului la domiciliu, dar nu va avea paza continua.
Primarul suspendat al Capitalei s-a prezentat, luni, la Tribunalul Bucuresti la primul termen in dosarul in care a fost trimis in judecata pentru luare de mita, spalare de bani, abuz in serviciu si si constituire a unui grup infractional organizat.
Edilul va fi judecat in arest la domiciliu, dupa ce instanta a decis la termenul de luni sa mentina masurile preventive dispuse in cauza.
Sorin Oprescu, Bogdan Popa, fost sef al Administratiei Cimitirelor, si alte sapte persoane au fost trimisi in judecata, vineri, de procurorii DNA. Popa este acuzat ca ar fi constituit un grup infractional care a urmarit luarea de mita, din sume provenite din bugetul PMB, pe care, din 2013, l-ar fi condus primarul Capitalei.
Oprescu si Popa au fost trimisi in judecata in stare de arest la domiciliu.
Tot in arest la domiciliu este si Romeo Albu, trimis in judecata pentru complicitate la spalare de bani (doua infractiuni), complicitate la dare de mita si constituire a unui grup infractional organizat.
Alte patru persoane acuzate in acest dosar au fost trimise in judecata in stare de arest preventiv, respectiv: Cristian Stanca, fostul sofer al lui Sorin Oprescu - pentru complicitate la luare de mita (patru infractiuni), complicitate la dare de mita (doua infractiuni) si constituire a unui grup infractional organizat; Mircea Octavian Constantinescu, directorul Directiei Economice din Primaria Capitalei la data faptelor - pentru luare de mita si constituire a unui grup infractional; Florin Supeala, director al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Portile Bucurestiului (CCPBPB) cu atributii de director adjunct la data faptelor - pentru luare de mita si constituire a unui grup infractional organizat; Claudiu Bengalici, administrator al unei societati comerciale - pentru complicitate la spalare de bani (trei infractiuni) si constituire a unui grup infractional organizat.
De asemenea, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, director general al Centrului Cultural al Palatelor Brancovenesti de la Portile Bucurestiului la data faptelor, aflata sub control judiciar, va fi judecata pentru luare de mita si constituire a unui grup infractional organizat, iar Ion Nita a fost trimis in judecata, in stare de libertate, pentru complicitate la spalare de bani (doua infractiuni) si constituire a unui grup infractional organizat.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, Bogdan Popa, in calitate de director al Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane, a constituit un grup infractional organizat la care au aderat ulterior si ceilalti inculpati, care avea ca scop savarsirea de infractiuni de coruptie, mai precis dare si luare de mita, din sume provenite din bugetul Municipiului Bucuresti, grup pe care, de la finalul anului 2013, l-a condus Sorin Oprescu.
"Initial, structura grupului era simpla si perfect adaptata scopului urmarit, presupunand doar un lider (directorul institutiei publice cu rol de autoritate contractanta, calitate in care dispunea de influenta necesara determinarii castigatorului unei proceduri de achizitii publice, dar si dreptul de a semna acordurile cadru si contractele), conducatori de societati private care doreau sa execute lucrari, precum si o suma de apropiati ai liderului care sa-l ajute, prin documente fictive si societati fara activitate, sa obtina in numerar, intr-o forma aparent legala, mita platita de contractorii privati", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.
Anchetatorii sustin ca, pe masura ce alte persoane, sesizand activitatea grupului, au aderat la acesta in vederea obtinerii unor foloase materiale, in paralel cu demersurile liderului in vederea extinderii activitatii pentru marirea mitei, structura si functionalitatea grupului au suferit modificari, "culminand la finalul anului 2013 cu instalarea unui nou lider (seful autoritatii publice locale executive), crearea unui esalon de "secunzi" ai sai (o persoana de incredere si fostul lider), dar si a unui palier mai larg al factorilor de decizie necesari din alte institutii".
Procurorii au pus sechestru asigurator pe apartamente, case si terenuri detinute in proprietate sau in coproprietate, precum si pe autoturisme, ceasuri scumpe si mai multe sume de bani descoperite cu ocazia perchezitiilor sau in diferite conturi bancare ale inculpatilor Mircea Octavian Constantinescu, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae, Florin Supeala, Romeo Albu, Claudiu Bengalici si Ion Nita.
Totodata, procurorii au pus sechestru asigurator asupra sumelor de 102.400 de lei si 9.500 de euro, descoperite cu ocazia perchezitiei, precum si asupra a trei case detinute in proprietate sau in coproprietate de Sorin Oprescu.

Un uriaș adormit ar putea ucide viața din oceane / Mark Zuckerberg și-a făcut de râs metaversul / Noi filme „Lord of The Rings” la orizont
Când vremea o ia razna pentru o lună - O „plimbare” virtuală printre extremele de frig și căldură în cele 12 luni ale anului
„Nu mai vorbiți veverițelor, că vă iau și vă prind de coadă și apoi mă excit”. Girl Up, rețeaua adolescentelor care luptă împotriva abuzurilor sexuale din școli
Zelenski spune că situația de pe front devine din cea în ce mai grea. Hanna Maliar: Rușii și-au desfășurat toate forțele pentru a încercui Bahmut
Răsturnare de situație în cazul morții Dariei Dughina. Un grup clandestin anti-Putin a ucis-o pe fiica lui Aleksandr Dughin, susține un fost deputat rus
![]() | Proiect finantat de Uniunea Europeana |
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei. Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor. Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania. |
- 15 ani 6 luni
- 15 ani 1 luna
- 14 ani 9 luni
- 11 ani 1 luna
- 10 ani 10 luni
- 4222 zile
- 4025 zile
- 3691 zile
- 3605 zile
- 3605 zile
- 7543 zile
- 4216 zile
- 5782 zile
- 6357 zile
- 3769 zile
- 3621 zile
- 6208 zile
- 5561 zile
- 6166 zile
- 3663 zile
- 4228 zile
- 5901 zile
- 6735 zile
- 5305 zile
- 5232 zile
- 6287 zile
- 6260 zile
- 3317 zile
- 4468 zile
- 6261 zile
- 3720 zile
- 3536 zile
- 4530 zile
- 5334 zile
- 5348 zile
- 6168 zile
- 5329 zile
- 3613 zile
- 3580 zile
- 4453 zile
- 5971 zile
- 4493 zile
- 5754 zile
- 4046 zile
- 6100 zile
- 4607 zile
- 3543 zile
- 3766 zile
- 4878 zile
- 3556 zile
- 3802 zile
- 6618 zile
- 5526 zile
- 4815 zile
Ma tem ca i s-ar putea pregati vreo rezerva numai pentru el ca de, este inculpat de lux si are milioane.
Tare mi-ar placea sa fie operat alaturi de nevoiasi, ar insemna mai mult decit un simplu arest la domiciliu.