DNA: Procurorul Toma si seful Politiei Rutiere Teleorman, prezentati joi la CAB pentru arestare preventiva

de I.C.     HotNews.ro
Miercuri, 18 noiembrie 2015, 23:29 Dosare Anticoruptie


Directia Nationala Anticoruptie (DNA) informeaza ca procurorul Ovidiu Toma de la PT Teleorman si Danut Dobre, seful Serviciului Politiei Rutiere Teleorman, vor fi prezentati joi Curtii de Apel Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile, informeaza Mediafax.

Cei doi au fost retinuti miercuri seara de procurorii anticoruptie. Procurorul Ovidiu Toma este acuzat de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit (2 infractiuni), favorizarea faptuitorului (4 infractiuni) si influentarea declaratiilor, iar comisarul de politie Danut Dobre de trafic de influenta (10 infractiuni), luare de mita (4 infractiuni), complicitate la abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, si la favorizarea faptuitorului (2 infractiuni).

Potrivit unui comunicat al DNA postat miercuri seara pe site-ul institutiei, in 2015, la nivelul IPJ Teleorman - Serviciul Politiei Rutiere, precum si la nivelul SPCRPCIV - Compartimentul Regim Permise Conducere si Examinari din Prefectura Teleorman, au fost identificati mai multi ofiteri si agenti de politie care desfasurau activitati infractionale in legatura cu: obtinerea frauduloasa, contra unor sume de bani, a permiselor de conducere; interventii exercitate la nivelul unor ofiteri si agenti de politie (agenti constatatori) in vederea neindeplinirii atributiilor de serviciu sau indeplinirii frauduloase a acestora, prin aplicarea unor sanctiuni mai blande persoanelor contraveniente, conducatori auto, in schimbul obtinerii de bani sau bunuri necuvenite.

DNA precizeaza ca Danut Dobre a primit de la patru persoane produse alimentare si sume de bani, ca urmare a interventiei la subordonati pentru inlaturarea raspunderii contraventionale in legatura cu abateri constatate la regimul circulatiei.

De asemenea, el primit de la mai multe persoane sume cuprinse intre 100 si 500 de euro, produse alimentare si bauturi alcoolice, in schimbul promisiunii ca va interveni pe langa agenti de la Serviciul Permise pentru ca rude si cunostinte ale acestora sa fie declarati ''admisi' la proba practica a examenului pentru obtinerea carnetului de conducere, cu nerespectarea dispozitiilor legale.

"O parte din bani au fost pretinsi si primiti in schimbul 'protectiei' pe care ofiterul de politie s-a angajat sa o asigure unui cunoscut de-al sau, in cazul comiterii unor abateri la regulile de circulatie. Bunurile si sumele de bani au fost primite de Dobre fie la domiciliul sau fie la biroul profesional", au retinut procurorii.

In intervalul iunie - august 2015, sustine DNA, seful Politiei Rutiere Teleorman a intervenit pe langa procurorul Toma ca sa dispuna clasarea unei cauze, in contradictie cu situatia de fapt si probele administrate, in vederea exonerarii de la raspunderea penala a doi agenti de politie.

"Inculpatul Toma a fost de acord cu solicitarea respectiva si, in 24 iunie, l-a contactat pe avocatul persoanei vatamate, caruia i-a solicitat sa faca demersuri pe langa clientul sau, in asa fel incat sa-l convinga pe acesta sa dea o declaratie neconforma adevarului, cu ocazia unei viitoare audieri la sediul PT Teleorman. Toma i-a solicitat avocatului sa-i promita clientului sau ca, in schimbul declaratiei, va primi de la unul dintre agentii de politie 5.000 de lei", se spune in comunicat.

DNA mentioneaza ca, in 11 septembrie, procurorul a contactat persoana vatamata, cu care a negociat in numele agentilor, stabilind ca in urma remiterii a 10.000 de lei de catre cei doi, sa dea o noua declaratie, neconforma realitatii.

In 15 septembrie, Ovidiu Toma l-a contactat pe agentul de politie si i-a solicitat sa achite suma promisa, asigurandu-l ca doar in urma acestui demers si a unei declaratii neconforme realitatii a persoanei respective va putea sa adopte o solutie de clasare prin care sa-l absolve de orice forma de vinovatie.

"In aceste imprejurari, la 17 septembrie, inculpatul, dupa o discutie prealabila cu avocatul persoanei vatamate, l-a instruit pe aceasta cu privire la continutul declaratiei pe care urma sa o dea clientul sau. Ulterior, in aceeasi zi, in prezenta acestora, Toma a intocmit o declaratie din care rezulta in mod neadevarat ca incidentul care facea obiectul dosarului ar fi fost declansat de comportamentul violent al persoanei vatamate, determinand-o pe aceasta sa-si insuseasca declaratia intocmita si sa o semneze. Urmare a declaratiei, (...), inculpatul Toma a dispus solutia clasarii urmaririi penale, atestand in mod neadevarat ca cei doi agenti s-au aflat in legitima aparare si au ripostat ca urmare a violentelor pe care le-a exercitat persoana vatamata", sustin procurorii.

In martie 2015, PT Teleorman a fost sesizat in legatura cu savarsirea unor infractiuni de coruptie de catre mai multi lucratori din IPJ Teleorman.

"Printre altele, in sesizarea formulata se arata ca, in 2014, doi agenti de politie din cadrul Biroului Politiei Rutiere Turnu Magurele, au pretins si primit 600 de lei, cu titlu de mita, de la o persoana, depistata pe raza localitatii, pentru a nu-i intocmi acesteia din urma un dosar penal. Cauza a fost repartizata spre solutionare lui Ovidiu Toma care, pe 31 august, a dispus clasarea cauzei, motivand, in mod informal, adoptarea acestei solutii", mai arata DNA.

Anchetatorii au constatat ca procurorul a urmarit favorizarea celor doi agenti, sens in care cu buna stiinta: nu a administrat probe pentru a se stabili circumstantele savarsirii faptelor; a respins in mod discretionar solicitarea ofiterilor DGA de a desfasura anumite activitati specifice; a divulgat numele denuntatorului si demersurile sale in vederea solutionarii favorabile unei alte persoane, mai inainte de solutionarea cauzei; i-a avertizat pe cei doi agenti despre pericolul autorizarii pe viitor a unor investigatori sub acoperire.

Procurorii desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























691 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    Tata Moroilor e de acord? (Joi, 19 noiembrie 2015, 0:05)

    Kaladin [utilizator]

    Sau isi asteapta si el sentinta, stoic.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by