Seful Oficiului National pentru Protectia Martorilor, Adrian Barascu, si doua angajte, retinuti

de I.B.     HotNews.ro
Marţi, 17 noiembrie 2015, 0:52 Dosare Anticoruptie


Seful Oficiului National pentru Protectia Martorilor (ONPM), Adrian Barascu, un comisar sef si un psiholog din cadrul aceleiasi structuri au fost retinuti, luni seara, de procurorii DNA, fiind acuzati ca au deturnat fonduri destinate martorilor din programul de protectie, potrivit Mediafax.

Adrian-Augustin Barascu a fost retinut pentru: constituire a unui grup infractional organizat, obtinere ilegala de fonduri, in forma continuata, deturnare de fonduri, in forma continuata, fals intelectual, in forma continuata, uz de fals, in forma continuata, influentarea declaratiilor, abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata, si abuz in serviciu, in forma continuata.

Comisarul sef Felicia-Violeta Popa este suspectata de constituire a unui grup infractional organizat si complicitate la savarsirea infractiunii de deturnare de fonduri, in forma continuata, iar Andreea-Violeta Lita, psiholog in cadrul ONPM, de constituire a unui grup infractional organizat, abuz in serviciu si complicitate la savarsirea infractiunii de deturnare de fonduri, in forma continuata.

Potrivit procurorilor, in perioada septembrie - decembrie 2013, inculpatii si alte persoane au constituit un grup infractional organizat, grupare la care, in perioada 2014 - noiembrie 2015, au aderat si altii, in scopul savarsirii infractiunilor de obtinere ilegala de fonduri, deturnare de fonduri, abuz in serviciu si abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

In contextul amintit, in perioada 2014 - noiembrie 2015, membrii grupului au actionat, pe de o parte, in vederea supradimensionarii cuantumului fondurilor banesti necesare protectiei martorilor, iar, pe de alta parte, pentru reducerea cheltuielilor destinate folosului exclusiv al martorilor din program.

De asemenea membrii grupului au actionat si in directia deturnarii sumelor de bani cu destinatia mai sus mentionata catre achizitia directa, de la furnizori preferati, a unor bunuri si servicii destinate inzestrarii ONPM, precum si pentru dotarea functionarilor institutiei, fie in scopul achizitionarii unor bunuri si servicii inutile ori neperformante, mai spun anchetatorii.

In perioada 2014 - octombrie 2015, spun procurorii, Adrian Barascu, impreuna cu alti doi membri ai grupului (imputerniciti ai ordonatorului tertiar de credite), in mod repetat si in realizarea aceleiasi rezolutii infractionale, au folosit documente si date inexacte (privind estimarea cheltuielilor viitoare, in cuantum total de 565.850 lei, in anul 2014 si, respectiv, 854.530 lei, in anul 2015), privind cuantumul cheltuielilor destinate protectiei martorilor, in sensul supradimensionarii acestora.

Acest lucru a condus la virarea sumei de 550.850 lei, in anul 2014 si, respectiv a sumei de 660.230 lei, in anul 2015, la articolul bugetar din care ONPM ordonanteaza si efectueaza plati pentru protectia martorilor.

In perioada 2014 - noiembrie 2015, Barascu, cu ajutorul celorlalti membri ai grupului, printre care si cele doua inculpate, in mod repetat si in realizarea aceleiasi rezolutii infractionale, a schimbat destinatia sumei de 264.796 lei, alocata protectiei martorilor, fara respectarea prevederilor legale, pentru inzestrarea sediului ONPM, precum si pentru dotarea functionarilor din aceasta institutie, in alte scopuri decat cele stabilite prin bugetul de stat.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

670 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by