Deputatul Florin Popescu, achitat pentru conflict de interese si fals in declaratii. Decizia nu este definitiva

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 29 octombrie 2015, 16:44 Dosare Anticoruptie


Florin Popescu
Foto: Agerpres
Instanta suprema a decis joi achitarea deputatului Florin Popescu, in dosarul in care este acuzat de conflict de interese, pentru ca in perioada in care a fost presedintele CJ Dambovita a semnat contracte de lucrari cu firma Procor, la care fusese actionar, si pentru fals in declaratiile de avere, potrivit Mediafax.

Potrivit deciziei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Florin Popescu a fost achitat pentru opt fapte de conflict de interese si tot atatea fapte de fals in declaratii, acuzatii care i-au fost aduse de procurorii Parchetului instantei supreme.

Decizia nu este definitiva si poate fi contestata de procurori tot la instanta suprema.

Deputatul Florin Popescu a fost trimis in judecata in iunie 2014, de catre procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul instantei supreme.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, in perioada august 2008 - noiembrie 2010, Florin Popescu, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean (CJ) Dambovita, a semnat sapte acte aditionale la un contract de lucrari incheiat intre CJ si firma Procor, la care acesta, impreuna cu tatal si fratele sau, a fost actionar pana in 14 iulie 2008, precum si un contract de lucrari, incheiat cu aceeasi societate comerciala, realizand, in mod indirect, un folos material, atat pentru sine, cat si pentru rudele sale.

"Astfel, a asigurat disponibil banesc pentru societatea comerciala anterior mentionata, necesar, intre altele, pentru achitarea drepturilor salariale pentru tatal sau (pentru perioada august 2008 - iunie 2009), in suma de 10.383 lei si, respectiv, pentru fratele sau (pentru perioada august 2008 - mai 2010), in suma de 3.537 lei. Totodata, a asigurat achitarea chiriei datorate societatii comerciale ᅡB.T.ᅡ SA (la care familia inculpatului era actionar majoritar), in suma de 44.859 lei/luna si, pe de alta parte, a asigurat solvabilitatea SC ᅡP.ᅡ (Procor, n.r.) SA in vederea achitarii creditului contractat de aceasta societate de la o banca si garantat de ᅡB.T.ᅡ SA, intre altele, cu un bilet la ordin emis de companie si avalizat de tatal sau", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.

Anchetatorii au mai stabilit ca, in perioada in care a fost presedintele Consiliului Judetean Dambovita, Florin Popescu a participat la Adunarile Generale ale Actionarilor de la trei dintre societatile comerciale la care era actionar, in cadrul carora s-au luat hotarari cu privire la o alta firma cu care primele trei societati derulau relatii comerciale.

In ce priveste acuzatiile de fals in declaratii, procurorii sustin ca Florin Popescu "a facut declaratii necorespunzatoare adevarului" cand si-a completat, ca presedinte al CJ, declaratiile de avere din 25 iunie 2008, 15 iulie 2008, 10 iunie 2009, 21 octombrie 2010, 25 mai 2011, precum si in cele completate in calitate de deputat, din 12 iunie 2007, 12 iunie 2008 si 7 iulie 2008.

Agentia Nationala de Integritate anunta, in aprilie 2013, ca deputatul Florin Popescu ar fi fost in conflict de interese in perioada in care a exercitat functia de sef al Consiliului Judetean Dambovita, intrucat a semnat contracte si acte aditionale intre CJ si firma Procor SA, la care a fost asociat.

Agentia Nationala de Integritate a sesizat atunci Parchetul Curtii de Apel Ploiesti, insa dosarul a ajuns ulterior la Parchetul instantei supreme.

Deputatul Florin Popescu declara, in luna mai 2014, cand a fost la DNA, ca a avut legatura cu firma despre care spun anchetatorii, insa a fost actionar minoritar, cu 5%, pana in anul 2008.

Popescu preciza ca acele contracte vizate de anchetatori au fost facute inainte ca el sa ajunga presedintele CJ Dambovita, iar acestea nu au fost incheiate cu Consiliul Judetean Dambovita, ci cu Primaria Moreni.

Intr-un alt dosar, deputatul Florin Popescu este suspectat ca ar fi cerut administratorului unei firme aproximativ 70 de tone de pui, in valoare de peste 400.000 lei, pentru a le da cetatenilor in campania electorala din iunie 2012.

DNA a cerut avizul Camerei Deputatilor pentru arestarea preventiva a lui Florin Popescu, pentru folosirea influentei ori autoritatii in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

"Din probele analizate rezulta suspiciunea rezonabila ca faptele pentru care s-a dispus inceperea urmaririi penale, efectuarea urmaririi penale si punerea in miscare a actiunii penale constau in aceea ca, in cursul anului 2012, inculpatul Popescu Florin Aurelian, folosind influenta si autoritatea decurgand din functia de presedinte al organizatiei judetene Dambovita a unui partid, i-a cerut administratorului unor societati comerciale cantitatea de 50.000 - 60.000 pui grill (60 - 80 tone, cu valoare de peste 400.000 lei) pentru a o distribui in scop electoral cetatenilor din judetul Dambovita, in cadrul campaniei electorale pentru alegerile locale din iunie 2012", arata DNA in cerere.

In 27 mai 2014, plenul Camerei Deputatilor a respins cererea privind incuviintarea arestarii preventive a deputatului Florin Popescu. O luna mai tarziu, Florin Popescu a fost trimis in judecata, sub control judiciar. Dosarul se judeca tot la instanta suprema si are urmatorul termen in 17 noiembrie 2015.

Florin Popescu a fost lider al filialei PDL Dambovita si presedinte al CJ Dambovita in mandatul 2008-2012. In decembrie 2012, Florin Popescu a obtinut un mandat de deputat in Dambovita. Acesta fusese deputat si in mandatul 2004-2008.

La inceputul lunii februarie 2014, Florin Popescu a demisionat din PDL, iar ulterior s-a inscris in PMP.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























814 vizualizari

  • 0 (2 voturi)    
    Corb la corb (Joi, 29 octombrie 2015, 18:42)

    Radu Marin [anonim]

    Un interlop si un borfas notoriu, achitat de catre o justitie a interlopilor si borfasilor. Bussiness as usual intr-o tara de hoti si perversi. Baga-mi-as pula in mortii vostri


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by