Raport DNA: Ababei se astepta sa fie promovat intr-o functie superioara la IGPR de unde sa faca "blaturi numai de-alea..."

de I.C.     HotNews.ro
Joi, 15 octombrie 2015, 20:00 Dosare Anticoruptie


Roberto Ababei
Foto: b.politiaromana.ro
Fostul director adjunct al Politiei Capitalei Roberto Ababei, acuzat de trafic de influenta, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile dupa ce Tribunalul Bucuresti a admis joi seara propunerea procurorilor DNA de a emite mandat pe numele lui.  Decizia nu este definitiva si poate fi contestata, transmite Agerpres. Potrivit referatului prin care procurorii DNA au cerut arestarea preventiva a fostului director general adjunct al Directiei Generale a Politiei Municipiului Bucuresti (DGPMB), comisarul sef le-a spus unor apropiati ca, din informatiile pe care le avea, urma sa fie promovat pe o functie de conducere, superioara celei pe care o detinea, la nivelul Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR).

Potrivit DNA, in perioada 14 iulie - 6 august, Roberto Ababei, in calitate de director general adjunct al Directiei Generale a Politiei Municipiului Bucuresti, a primit de la doi oameni de afaceri suma de 13.000 euro si produse alimentare.

In schimb, el i-a lasat sa creada ca, prin functia detinuta, are influenta asupra lucratorilor de politie din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice care efectuau cercetari cu privire la presupuse infractiuni de evaziune fiscala savarsite de cele doua persoane in legatura cu activitatea firmei pe care o administrau.

"In acelasi context, inculpatul Ababei le-a creat persoanelor respective impresia ca are influenta si asupra unei persoane cu functie de conducere din cadrul Politiei Capitalei care conduce, indruma si controleaza activitatea serviciului mentionat, promitand, in mod repetat oamenilor de afaceri, ca ii va determina pe functionarii publici din DGPMB sa indeplineasca acte contrare indatoririlor lor de serviciu, respectiv sa efectueze in mod necorespunzator, favorabil celor doi administratori, activitatile cu privire la infractiunile fata de care se desfasurau cercetari", sustin procurorii.

In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Departamentului de Informatii si Protectie Interna.

Potrivit referatului DNA, comisarul sef Roberto Ababei le-a spus unor apropiati ca, din informatiile pe care le avea, urma sa fie promovat pe o functie de conducere, superioara celei pe care o detinea, la nivelul Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR).

Informatia apare intr-o discutie pe care Ababei a purtat-o cu doua persoane in biroul sau, pe data de 27 august. Cand a aflat de posibila promovare, unul dintre interlocutori i-a solicitat sprijinul directorului general adjunct al DGPMB pentru rezolvarea in mod ilegal problemelor de natura penala ale societatii comerciale pe care o detinea.

"Interlocutor: Doamne ajuta! Tu iti dai seama ce misto ar fi?! Putem sa mai facem si noi un blat?
Ababei: Ei, asta! Alea care se faceau erau nimicuri. Numai de-alea din (...) pai, cum faci tu la... ciorbite si inca un ardei.
Interlocutor: ...(rade)...
Ababei: Deci, ala e ... obligatoriu, il pui acolo ca vrea omu', nu-l vrea... nu?
Interlocutor: ...(rade)...
Ababei: Poate il mai intrebi la o smantana, 'vrei si cu smantana?'
Interlocutor: ...(rade)...
Ababei: Ca la ciorba de burta... nu mai... deci, pe bune...
Interlocutor: Da
Ababei: Sau mici fara mustar...
Interlocutor: Aia e... aia e...
Ababei: Mai... cred ca e mai... mai corect asa spus
".

Potrivit procurorilor, comisarul sef Roberto Ababei a incercat in acest mod sa-i asigure pe interlocutori ca "dupa numirea sa pe o functie superioara isi va folosi influenta derivata din respectiva functie pentru rezolvarea in mod favorabil a problemelor de natura penala" pe care cei doi le aveau.

Adjunctul Politiei Capitalei, Roberto Ababei, retinut miercuri seara de procurorii DNA pentru trafic de influenta, a fost arestat preventiv, joi, de Tribunalul Bucuresti.

Potrivit unui comunicat al DNA postat pe site-ul institutiei, in perioada 14 iulie - 6 august, Roberto Ababei, in calitate de director general adjunct al Directiei Generale a Politiei Municipiului Bucuresti, in mod direct si pentru sine, a primit de la doi oameni de afaceri suma totala 13.000 euro (in doua transe 3.000 respectiv 10.000 euro) si produse alimentare, lasandu-i pe acestia sa creada ca, prin functia detinuta, are influenta asupra lucratorilor de politie din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalitatii Economice, care efectuau cercetari cu privire la presupuse infractiuni de evaziune fiscala savarsite de cele doua persoane, in legatura cu activitatea firmei pe care o administrau.

"In acelasi context, inculpatul Ababei le-a creat persoanelor respective impresia ca are influenta si asupra unei persoane cu functie de conducere din cadrul Politiei Capitalei care conduce, indruma si controleaza activitatea serviciului mentionat, promitand, in mod repetat oamenilor de afaceri, ca ii va determina pe functionarii publici din DGPMB sa indeplineasca acte contrare indatoririlor lor de serviciu, respectiv sa efectueze in mod necorespunzator, favorabil celor doi administratori, activitatile cu privire la infractiunile fata de care se desfasurau cercetari", sustin procurorii.

In urma anchetei DNA, inspectorul general al Politiei Romane a dispus, joi, eliberarea din functie a lui Ababei si punerea lui la dispozitia unitatii, urmand ca situatia raporturilor de serviciu sa fie reglementata in functie de masurile procesual-penale ce vor fi dispuse.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























4367 vizualizari

  • +13 (13 voturi)    
    Regretabil (Joi, 15 octombrie 2015, 20:32)

    I.Puscas [anonim]

    Ce tipi mai exista si prin plafoanele superioare ale politiei romane! Inadmisibil!!.Cazul, prin dimensiunea de gainarie seamane mult cu banii, caltabosii si tuica primite pesches de Decebal Traian Remes, pentru care, cu toate contestarile a facut, pe bune puscarie, pe baza unei hotarari judecatoresti definitive si irevocabile a instantei judecatoresti.Consecinta: a fost scos definitiv din viata politica si s-a infierat cu un cazier judiciar, spre marea lui rusine.
    Asa trebuie sa pateasca toti cei care fac la fel, pentru a asana autoritatile statului de astfel de gainari!
    • +1 (1 vot)    
      Privatizarea functiei publice! (Vineri, 16 octombrie 2015, 9:28)

      pedepsitorul [utilizator] i-a raspuns lui I.Puscas

      Abuzul in service este o notiune asa de complexa si avand multe forme incat ce-a mai grava forma nu este prejudicial ca a luat niste bani de la covrigarii care imbolnavesc bucurestenii, ci inertia carierei acestui rechin functionar!

      Imaginati-va ca oamenii acestia se comporta exemplar pana ajung intr-o functie dupa care se dezlantuiesc cu o sete de imbogatire folosind institutiile ca pe o afacere personala?

      Cred ca ar trebuii sa fie o solutie ca acesti infractori de ghiseu sa nu mai aibe dreptul sa mai fie niciodata intro functie de bugetar sau la nivel de administratie:

      Daca la o firma ai fost prins furand nu deranjeaza pe nimeni ca acea firma refuza sa te mai angajeze!
      Astfel ar trebuii sa facem si cu acesti mafioti administratiie!
  • +10 (10 voturi)    
    sef politie arestat (Joi, 15 octombrie 2015, 21:13)

    Ion [anonim]

    din acest motiv si din cauza acestor infractori avem parte de o politie slaba, timorata. Eficienta 0 la prevenire.
  • +3 (3 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Vineri, 16 octombrie 2015, 7:30)

    [anonim]



Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by