Dosarul Apa Nova: Costin Berevoianu, Vlad Moisescu si Ovidiu Semenescu, retinuti joi de DNA, au fost plasati sub control judiciar

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 25 septembrie 2015, 18:18 Dosare Anticoruptie


Costin Berevoianu, fost consilier personal al primarului general al Bucurestiului, Sorin Oprescu, si oamenii de afaceri Vlad Moisescu si Ovidiu Semenescu vor fi plasati sub control judiciar in dosarul Apa Nova, a decis vineri Tribunalul Prahova, potrivit Agerpres. Hotararea instantei nu este definitiva.

Omul de afaceri Ovidiu Semenescu, reprezentant neoficial al unui grup de firme strain din care face parte si SC Apa Nova SA, la data faptelor, a fost retinut joi de procurorii DNA, alaturi de fostul consilier personal al lui Sorin Oprescu, Costin Berevoianu, si de fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu.

Fostul consilier al lui Sorin Oprescu, Costin Berevoianu, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu si omul de afaceri Ovidiu Semenescu au fost scosi incatusati din sediul DNA Ploiesti, acestia fiind retinuti intr-un dosar de cumparare de influenta si trafic de influenta in legatura cu Apa Nova Bucuresti.

Cei trei au fost transportati in arestul IPJ Prahova, care se afla la Campina, iar vineri sunt prezentati Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Ovidiu Semenescu, administrator al unor firme, este acuzat de trafic de influenta (2 infractiuni) si cumparare de influenta (2 infractiuni), iar Vlad Moisescu, sub control judiciar in alta cauza, si Costin Berevoianu, consilier personal al lui Oprescu in perioada 2008 - 2015, pentru trafic de influenta.

Potrivit unui comunicat al DNA postat pe site-ul institutiei, in perioada 2008 - 2015, cei trei si-au traficat influenta pe care o aveau la reprezentantii unor institutii publice din Romania (in principal, la Primaria Generala, Consiliul General al Municipiului Bucuresti, Primaria si Consiliul Local ale Sectorului 1 Bucuresti) in beneficiul agentilor economici care fac parte dintr-un grup de firme strain, obtinand in schimb de la reprezentantii acestora sume importante de bani.

"Plata banilor a fost disimulata sub forma unor contracte incheiate cu societati apartinand sau care sunt controlate de persoanele mentionate, contracte al caror obiect nu a fost prestat in realitate. Concret, in perioada respectiva, inculpatul Semenescu, utilizand relatia preferentiala pe care o avea cu inculpatul Moisescu (ascendentul relational al acestuia din urma la nivelul Primariei si Consiliului Local al Sectorului 1 Bucuresti), a facilitat derularea activitatii specifice firmelor pe care le reprezenta, pe raza sectorului 1 (de exemplu: incheierea unor contracte cu institutiile publice, obtinerea unor avize, hotarari de consiliu favorabile, evitarea luarii unor masuri nefavorabile)", sustin procurorii.

DNA precizeaza ca, urmare a acestei intelegeri, Vlad Moisescu a facilitat in perioada respectiva emiterea unor hotarari de consiliu si incheierea unor acte aditionale, peste 11 la numar, prin asigurarea votului unor consilieri generali, care vizau majorarea de tarife, finalizarea si operarea statiei de epurare Glina finantata din fonduri europene, treceri de imobile in proprietatea SC Apa Nova, reabilitarea si modernizarea fantanilor arteziene din municipiul Bucuresti.

"Spre exemplu, in perioada ianuarie - aprilie 2011, Moisescu s-a asigurat ca va fi aprobat un act aditional la un contract de concesiune semnat de SC Apa Nova Bucuresti SA cu PMB privind obtinerea, de catre firma respectiva, a unor majorari extraordinare ale tarifului de alimentare cu apa, respectiv de canalizare, aspecte ce au permis operatorului bucurestean cresterea substantiala a veniturilor/profitului, de la cifra de afaceri neta - 493.644.646 lei, profit net - 85.732.079 lei in 2011, la cifra de afaceri neta 666.912.331 lei si profitul net - 118.135.449 lei in 2012. In acelasi context, Berevoianu, in calitate de consilier al primarului general al Capitalei, a sustinut din aceasta pozitie interesele grupului de firme reprezentat neoficial de Semenescu", se spune in comunicat.

Anchetatorii au retinut ca practic, in calitate de consilier, el a coordonat serviciile comunale de apa, canal, servicii in care era implicata si compania SC Apa Nova SA.

"In schimbul influentei exercitate, inculpatii Moisescu si Berevoianu au primit de la grupul de firme reprezentat neoficial de Semenescu diferite sume de bani sub paravanul unor contracte (ex. de consultanta) incheiate in mod formal, fara ca obiectul lor sa fie prestat in realitate", au mai constatat procurorii.

In cazul lui Moisescu, fostul trezorier al PNL, caracterul fictiv al contractelor a rezultat si din faptul ca: unele plati erau efectuate inainte de semnarea contractului, unele contracte erau semnate de persoane care nu aveau calitate in firma, erau efectuate plati la o zi dupa incheierea contractului sau fara existenta vreunui astfel de document, au existat contracte semnate dupa efectuarea platii.

Pe de alta parte, sustin procurorii, pentru interventiile facute in interesul grupului de firme pe care-l reprezenta neoficial, Ovidiu Semenescu a incasat diferite sume de bani in trei modalitati directe de plata: incheierea unor contracte de consultanta, incheierea unor contracte privind activitati de promovare a imaginii in domeniul sportului si incheierea unor contracte de publicitate prin intermediul unei companii achizitionate de inculpat special pentru a crea inca un mod de scurgere a banilor din SC Apa Nova SA si celelalte companii din grup, sub forma unor actiuni de promovare.

"Ca un exemplu elocvent precizam ca, la fiecare aprobare de catre Consiliul General al Municipiului Bucuresti a actelor aditionale la contractul de concesiune care stateau la baza majorarilor de tarif, se efectuau plati catre societati controlate de catre inculpatul Semenescu", mai precizeaza DNA.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului Roman de Informatii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1038 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  ce le-ar trebuii lor (Vineri, 25 septembrie 2015, 19:44)

  Mihai [anonim]

  Condamnare pe viata de 5 ori.
  Au frurat bani de la toti bucurestenii ani de zile
  Au au .... doamane ... doamne
 • +1 (1 vot)    
  ... (Sâmbătă, 26 septembrie 2015, 1:19)

  morcoveata [anonim]

  Ovidiu Smen-escu?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by