Elena Udrea: Voi solicita ca Emil Boc si Catalin Predoiu sa fie audiati ca martori in dosarul "Gala Bute"

de I.C.     HotNews.ro
Miercuri, 23 septembrie 2015, 18:31 Dosare Anticoruptie


Elena Udrea
Foto: Captura YouTube
Elena Udrea a declarat miercuri, la ICCJ, ca va solicita sa fie audiati ca martori, in dosarul sau, fostul premier Emil Boc si fostul ministru Catalin Predoiu, care sa dea detalii despre aprobarea unei HG privind implicarea ministerului Turismului in promovarea Romaniei in cadrul Galei Bute, informeaza Mediafax.

Cererile si exceptiile inculpatilor din dosarul "Gala Bute" au fost luate in discutie, miercuri, la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), in camera preliminara si in sedinta secreta.

Elena Udrea a contestat, in fata instantei, actul prin care a fost deferita justitiei, cerand refacerea partiala a anchetei, pentru ca nu ar fi concret explicata fapta de abuz in serviciu, de care au acuzat-o procurorii si nu este judecat omul care i-ar fi dat banii drept mita.

Fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului a declarat, la iesirea de la ICCJ, ca procurorii s-au grabit cu rechizitoriul pentru ca in cauza erau arestati, dar in acest fel s-a prejudiciat foarte mult calitatea acuzarii.

"Spre exemplu, la infractiunea de abuz in serviciu, nu se spune care este fapta pe care am savarsit-o, adica ce a facut Elena Udrea gresit, ce act a semnat sau ce actiune a fost gresita de sunt acuzata de abuz in serviciu", a mai spus Udrea.

Ea a adaugat ca fostul premier Emil Boc si fostul ministru al Justitiei Catalin Predoiu ar putea explica in fata instantei in ce conditii au semnat Hotararea de Gvern si ar putea spune daca ea a determinat institutia in promovarea si aplicarea acelui document.

"In mod cert ii voi cere ca martori pe Emil Boc si pe Catalin Predoiu, pentru ca a existat o HG privind implicarea ministerului (Dezvoltarii Regionale si Turismului, n.r.) in promovarea Romaniei in cadrul Galei Bute si pentru ca in descrierea acuzatiei la adresa mea este aceea ca eu am determinat Guvernul sa accepte implicarea ministerului", a mai spus Udrea.

Udrea a adaugat ca Boc si Predoiu trebuie chemati ca martori in dosarul "Gala Bute" si trebuie vazut cum s-a dat aceasta hotarare de Guvern, pentru a se stabili daca "era ceva ilegal".

"Daca a fost ceva ilegal, atunci a semnat si domnul Predoiu. Adica trebuie sa vedem daca e ilegal la Elena Udrea, atunci trebuie sa fie ilegal si la domnul Predoiu, nu poate sa fie doar Udrea trimisa in judecata pe acest aspect", a mai spus fostul ministru.

Udrea a mai aratat ca a contestat faptul ca "nu este in dosar" si cel despre care spun procurorii ca ar fi dat mita care a ajuns de la fostul secretar general in MDRT Gheorghe Nastasia la ea.

"Fata de dansul s-a disjuns cauza, iar procurorii au spus ca trebuie sa mai cerceteze, sa vada daca chiar a avut loc darea de mita", a precizat Udrea.

"Si atunci intrebarea este, daca nu ne-am lamurit cu privire la darea de mita, cum putem fi siguri ca s-a luat mita respectiva si daca procurorii vor constata ca domnul nu a dat mita, eu cum voi fi judecata pentru luare de mita? Asta a fost unul dintre motive pentru completarea sau definitivarea urmaririi penale", a mai aratat Udrea.

Ea a precizat ca "acuzatiile legate de Gala Bute au fost o data respins", ca a existat o data o infirmare a rechizitoriului intocmit de procuror si atunci s-a cerut cercetarea implicarii functionarilor ministerului in organizarea evenimentului si ca "nu exista niciun acuzat in dosarul Gala Bute decat ministrul, Elena Udrea".

Elena Udrea este sub control judiciar din 16 iunie, cand instanta suprema a decis inlocuirea masurii arestului la domiciliu. Udrea a stat in arest la domiciliu din 7 mai pana in 16 iunie. Din 25 februarie pana in 30 aprilie, Udrea a fost incarcerata in Arestul central al Politiei Capitalei, apoi transferata la Penitenciarul Targsor.

In 21 aprilie, Elena Udrea a fost trimisa in judecata, in dosarul "Gala Bute", in care este acuzata de abuz in serviciu in legatura cu organizarea evenimentului omonim de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului si respectiv de luare de mita in legatura cu finantarea de catre acelasi minister a mai multor contracte.

Alaturi de Udrea, au fost trimisi in judecata fostul ministru Ion Ariton, fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, Tudor Breazu, fostul consilier al Elenei Udrea, Stefan Lungu, fostul secretar general in MDRT Gheorghe Nastasia, fostul director al Companiei Nationale de Investitii Ana Maria Topoliceanu si Dragos Botoroaga.

Potrivit DNA, intre 2010 si 2011, Elena Udrea si fostul director al Companiei Nationale de Investitii Ana Maria Topoliceanu au primit aproximativ 300.000 de lei de la administratorul firmei Consmin SA, pentru a asigura plata la timp a lucrarilor executate de societatea mentionata in baza contractelor incheiate cu CNI.

Anchetatorii au mai stabilit ca Stefan Lungu, fostul consilier al Elenei Udrea la minister, ii dadea banii primiti lui Tudor Breazu. Platile se faceau fie in numerar, fie prin intermediul societatii Ekaton Consulting SRL, administrata de Breazu, in baza altor contracte fictive de consultanta. In acest fel, s-ar fi realizat patru transferuri bancare in valoare totala de 209.762 de lei si o plata in numerar de aproximativ 90.000 de lei.

In 2011, Udrea ar fi cerut si primit, de la omul de afaceri Adrian Gardean, foloase materiale in valoare de 10% din platile efectuate de minister pentru contractele de lucrari incheiate de SC Termogaz Company SA si SC Kranz Eurocenter SRL, in schimbul garantiei ca finantarile vor fi aprobate la timp.

Dupa trimiterea in judecata a dosarului, procurorii au dispus sa continue cercetarile fata de Elena Udrea pentru infractiunea de spalare de bani, fostul ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului fiind acuzata ca a luat mita mai multe sume de bani, pe care le-ar fi transferat la PDL Bucuresti, sub aparenta unor contracte de donatie fictive, intocmite pentru a disimula originea infractionala a banilor.

Elena Udrea este urmarita penal si in dosarul "Microsoft", cauza in care a fost arestata preventiv din 11 februarie pana in 17 februarie, cand instanta a inlocuit masura cu arestul la domiciliu. Udrea a stat in arest la domiciliu pana in 25 februarie, cand a fost arestata preventiv in dosarul "Gala Bute".






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























915 vizualizari

  • -1 (3 voturi)    
    Foarte bine, ei au semnat (Miercuri, 23 septembrie 2015, 20:30)

    Cristiann80 [utilizator]

    Sa-i cheme pe amandoi, de ce nu? Vor explica desi se stie ca nu s-a facut nimic ilegal in Gala Bute.Altceva este interesant care da de gandit si am mai spus-o aici, ca Udrea nu poate fi incriminata de absolut nimic, femeia asta n-a gresit cu nimic. Iata pasajul extrem de just care nu are raspunsuri: "Dacă nu ne-am lămurit cu privire la darea de mită, cum putem fi siguri că s-a luat mită? Unul dintre motivele pentru care s-a grăbit foarte tare e că era cu arestări. La abuz în serviciu nu se specifică fapta. Ce a făcut Elena Udrea greșit? Ca să te poți apăra trebuie să ai dovezi. E obligatoriu să definești fapta, ca cel acuzat să se poată apăra. Nu există niciun acuzat în Gala Bute în afară de ministru. Toate atribuțiile erau delegate secretarului general. Nu se spune care e fapta săvârșită de Elena Udrea”Deci ai luat mita dar NU s-a demonstrat mita! Pai nu te apuca rasul? Vai mama ei de Kovesi, de DNA si ICCJ,-Stanciu ///, habar nu au de meserie, se vede ca au fost slabi in scoala, in facultate si ca au trecut ca gasca prin apa. fac Justitie dupa cum li se cere, adica la comanda! Nu mai tine tovarasilor!
    • 0 (0 voturi)    
      Ai perfecta dreptate (Miercuri, 23 septembrie 2015, 21:50)

      midufi [utilizator] i-a raspuns lui Cristiann80

      Nu m-as grabi sa fac aprecieri ("Vai de mama...") , dar ai perfecta dreptate in citatul dat.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by