DNA face cercetari pentru noi fapte de coruptie comise la Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 22 septembrie 2015, 23:56 Dosare Anticoruptie


DNA a dispus disjungerea cauzei in dosarul managerului Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti Alexandru Baloi si efectuarea de cercetari atat fata de manager, cat si fata de alti functionari din cadrul spitalului pentru fapte de coruptie in legatura cu derularea unor contracte de achizitie publica, informeaza Mediafax.

Procurorii DNA care, marti, au dispus trimiterea in judecata a managerului Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti, Alexandru Baloi, au dispus disjungerea cauzei din dosarul lui Baloi si efectuarea de cercetari cu privire la alte fapte de coruptie care ar fi fost comise atat de catre managerul unitatii sanitare, cat si de alti functionari din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti, se arata in rechizitoriul prin care a fost trimis in judecata Alexandru Baloi.

Astfel, conform documentului citat, procurorii DNA au dispus, pe de o parte, disjungerea cauzei in vederea continuarii cercetarilor fata de Ion Alexandru Baloi pentru infractiunea de luare de mita, fapta comisa in luna decembrie 2013, pentru care nu a fost pusa in miscare actiunea penala.

Totodata, procurorii au dispus disjungerea cauzei "cu privire la alte fapte de abuz in serviciu si coruptie savarsite in legatura cu incheierea si derularea de catre Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti a unor contracte de achizitie publica de aparatura medicala, a contractului cu SC Safe Zone Inter SRL, SC Avant Clima SRL, precum si cu privire la alte persoane implicate in savarsirea faptelor - functionari din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti implicati in efectuarea platilor", se arata in documentul citat.

Din acelasi document reiese ca SC Avant Clima SRL, care are contracte cu Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti, este administrata de Mihai Cofaru, un apropiat al managerului spitalului, Alexandru Baloi.

De altfel, un functionar din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti, care a dat declaratii la DNA ca martor in dosarul managerului SJU Ploiesti, le-a spus procurorilor ca un consilier judetean al PSD a facut presiuni asupra sa pentru ca spitalul sa faca plati cu prioritate catre firmele lui Mihai Cofaru.

"Pe domnul Cofaru l-am cunoscut in luna iulie sau august 2014 cu ocazia efectuarii unor lucrari de catre firma Avant Clima SRL unde acesta detinea calitatea de administrator. Mai precis, am fost sunat de managerul Baloi Ion Alexandru care mi-a solicitat sa analizez posibilitatea efectuarii unor plati catre firma respectiva si mi-a spus ca va veni la mine la birou administratorul firmei pentru verificarea actelor si stabilirea momentului cand voi efectua plata. (...) Tot referitor la firmele domnului Cofaru, arat faptul ca s-au exercitat presiuni pentru efectuarea cat mai rapid a platilor catre firmele acestei persoane de catre consilierul din cadrul Consiliului Judetean Prahova pe nume Vitel (DaDavid Andrei Viterconsilier judetean si membru in Consiliul National al PSD - n.r.). Aceste presiuni le-a exercitat chiar la mine in birou. Din cate cunosc, acest consilier a intervenit si la Baloi Ion Alexandru pentru a ma determina sa fac platile catre firmele domnului Cofaru", se arata in declaratia data la DNA de unul dintre angajatii SJU Ploiesti.

Contactat telefonic, consilierul judetean David Viter a declarat pentru Mediafax ca nu a facut presiuni pentru ca vreo firma aflata in contract cu Spitalul judetean de Urgenta Ploiesti sa primeasca bani cu prioritate.

Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti este cea mai mare unitate sanitara din judetul Prahova si se afla in administrarea Consiliului Judetean Prahova. De-a lungul timpului, la nivelul spitalului au izbucnit mai multe scandaluri. In anul 2013, fostul manager al unitatii sanitare, Adrian Strambeanu, a demisionat dupa ce un chirurg din spital a acuzat subfinantarea unitatii sanitare, sustinand ca la spital se aloca bani nu pentru medicamente sau materiale sanitare, ci pentru lucrari de constructii de renovari.

Tot la Spitalul Judetean de Urgenta Ploiesti s-a incheiat, anii trecuti, contract cu o firma cu un singur angajat pentru renovarea unui pavilion, firma, care nu si-a onorat obligatiile contractuale, fiind ulterior urmarita penal pentru evaziune fiscala si spalare de bani. Nici in prezent respectivul pavilion nu este renovat.

Actualul manager al Spitalului Judetean de Urgenta Ploiesti, Alexandru Baloi, aflat in functie din primavara anului trecut, a fost trimis in judecata de DNA, in stare de arest preventiv, dupa ce luna trecuta a fost prins in flagrant primind bani de la reprezentantul unei firme care are contract de mentenanta cu unitatea sanitara.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























476 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by