Doi angajati ai Ministerului de Externe, urmariti penal de DNA, sub control judiciar, pentru luare de mita

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 22 septembrie 2015, 17:35 Dosare Anticoruptie


Procurorii DNA au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pe o perioada de 60 de zile fata de doi angajati din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE), Nelu Bitica si Gabriela Bitica, pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu si luare de mita, informeaza DNA intr-un comunicat.

UPDATE: MAE precizeaza intr-un comunicat ca institutia a fost cea care a sesizat procurorii cu privire la faptele celor doi angajati, in urma unor verificari ale Corpului de Control.

Potrivit comunicatului difuzat de DNA, "procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pe o perioada de 60 de zile, fata de inculpatii:
- BITICA NELU, sef birou administrativ la Accademia di Romania de la Roma (centru cultural aflat in gestiunea Ministerului Afacerilor Externe), sub aspectul savarsirii infractiunilor de abuz in serviciu si luare de mita
- si BITICA GABRIELA, economist la Biroul Financiar din cadrul Ambasadei Romaniei de la Roma, sub aspectul savarsirii infractiunii de luare de mita".

"In ordonantele de dispunere a controlului judiciar se arata ca, in cauza, exista date si probe din care rezulta suspiciunea rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt:
 • In perioada octombrie 2012 - iulie 2013, inculpatii Bitica Nelu si Bitica Gabriela, in calitate de angajati ai Ministerului Afacerilor Externe, au pretins de la reprezentantii unei societati comerciale sume de bani si un autoturism, reprezentand 10% din valoarea lucrarilor atribuite de ambasada catre firma acestora si au primit efectiv de la acestia suma de 13.300 de euro.
 • Primirea sumei respective de bani, de catre inculpatii Bitica Nelu si Bitica Gabriela, s-a facut in mai multe etape in perioada noiembrie 2012 - martie 2013, in orasul Roma din Italia, cu exceptia sumei de 1.450 de euro pe care sotii Bitica au primit-o la Bucuresti printr-un intermediar.
 • Societatea respectiva a derulat mai multe contracte de lucrari cu Accademia di Romania din Roma.  
 • Inculpatii au pretins si primit suma respectiva de bani pentru ca, in executarea atributiilor de serviciu, sa atribuie in mod preferential contracte si pentru a indeplini acte astfel incat firma privata sa beneficieze de toate verificarile si aprobarile necesare achitarii sumelor solicitate in contul lucrarilor efectuate.
 • Societatea comerciala a colaborat cu Accademia di Romania din Roma si, in luna iulie 2013, a prezentat un deviz de efectuare a unor reparatii a 12 spatii din incinta academiei in suma initiala de 19.300 euro. Bitica Nelu a solicitat ca, pe devizul prezentat pentru procedura de selectare in scopul atribuirii altor lucrari, cunoscand ca o alta firma propusese un pret de 25.000 euro, oferta sa fie suplimentata cu 5.000 euro. Prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu de supraevaluare cu 5.000 de euro a devizului prezentat initial, Bitica Nelu a produs in dauna Ministerului Afacerilor Externe din Romania un prejudiciu material de 5.000 euro", arata DNA.

UPDATE: MAE precizeaza intr-un comunicat ca institutia a fost cea care a sesizat procurorii cu privire la faptele celor doi angajati, in urma unor verificari ale Corpului de Control.

"In urma unor verificari efectuate in cursul lunii septembrie 2014 de catre Corpul de Control din cadrul MAE, in cursul lunii octombrie 2014 MAE a avut initiativa sesizarii Ministerului Public prin plangere penala cu privire la unele fapte ale persoanelor mentionate in comunicatul DNA. Sesizarea si documentatia aferenta au fost inaintate procurorilor din cadrul Ministerului Public pentru competenta solutionare potrivit legii", arata MAE, mentionand ca, "avand in vedere ca este o ancheta in curs, nu se pot transmite mai multe elemente la acest moment".

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

3495 vizualizari

 • +2 (2 voturi)    
  Se sparge marele musuroi de pilosi spagari ? (Marţi, 22 septembrie 2015, 20:31)

  Plagarus [utilizator]

  Gunoaie fara frontiere,plecati din tzara prin spagi,in locurile caldutze din ambasade, consulate si reprezentante economice.
  Exportam si bugetari reprezentativi pt. " imaginea " Romaniei ?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by