Curtea de Apel Bucuresti cere DNA sa nu neglijeze recuperarea prejudiciului in dosarul lui Sorin Oprescu

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 21 septembrie 2015, 21:35 Dosare Anticoruptie


Sorin Oprescu, in catuse
Foto: Mediafax
Judecatorul care a decis mentinerea lui Sorin Oprescu in arest arata in motivarea deciziei importanta recuperarii prejudiciilor si sugereaza procurorilor DNA sa nu puna pe locul doi acest aspect, pentru ca astfel ii acorda infractorului posibilitatea de a-si ascunde bunurile.

"Judecatorul de drepturi si libertati de la Curte urmeaza insa sa mentioneze ca buna desfasurare a procesului penal pentru a carei garantare este necesara analiza oportunitatii luarii unei masuri de preventie presupune, inter alia, reducerea motivatiei infractorilor angrenati in activitati de coruptie privind implicarea in viitoare activitati infractionale, inclusiv prin introducerea sumelor de bani care au produs dezechilibre sistemului financiar in economia legala: activitatea de recuperare a produsului infractiunii in scopul indeplinirea obligatiilor pe care orice stat il are fata de cetatenii lui devine conditie sine qua non pentru asigurarea conservarii Democratiei si a salvgardarii Statului de Drept", precizeza judecatoarea Camelia Bogdan, de la Curtea de Apel Bucuresti, in motivarea deciziei de arestare preventiva a lui Sorin Oprescu, potrivit Mediafax.

Instanta arata ca anchetatorii nu trebuie sa puna pe locul doi recuperarea prejudiciului, pentru ca astfel ii acorda infractorului posibilitatea de a-si ascunde bunurile: "Din acest considerent, organele de ancheta trebuie sa acorde o atentie sporita urmaririi, identificarii, evaluarii, ridicarii bunurilor in vederea luarii masurilor asiguratorii inca din primele momente ale demararii anchetei. Plasarea activitatii de recuperare a produsului infractiunii pe un plan secund atrage in mod inevitabil esecul acesteia deoarece i se acorda infractorului timpul necesar de a-si ascunde sub orice forma bunurile, dupa ce a aflat ca activitatea sa infractionala a fost descoperita."

Judecatoarea Camelia Bogdan mai noteaza ca "integrarea unei investigatii financiare in cadrul oricarei anchete penale ce vizeaza infractiuni economico-financiare, in cadrul carora includem si infractiunile de coruptie, conform Recomandarii Consiliului Europei privind Criminalitatea economica (.....) este esentiala".

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a fost arestat preventiv in 6 septembrie, de Tribunalul Bucuresti, la cererea procurorilor Directiei Nationale Anticoruptie, care il acuza de luare de mita.

Decizia de arestare preventiva a fost contestata de Sorin Oprescu si judecata in 14 septembrie la Curtea de Apel Bucuresti, de magistratul Camelia Bogdan, cea care l-a condamnat pe Dan Voiculescu in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare. Magistratul a mentinut decizia din 6 septembrie a Tribunalului Bucuresti, Sorin Oprescu ramanand in arest preventiv.

Sorin Oprescu a fost suspendat din functia de primar general al Capitalei pe 15 septembrie, dupa decizia definitiva de arestare preventiva. Consiliul General al Municipiului Bucuresti l-a desemnat pe Stefanel Marin (UNPR) in functia de primar interimar.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1963 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    aoleu! (Marţi, 22 septembrie 2015, 8:45)

    lili [anonim]

    Pai, e grav daca am ajuns ca judecatoarea sa le atraga atentia procurorilor ca BANII trebuie recuperati!
    Hotii astia de politicieni intra la arest preventiv, fac si ceva zile de puscarie apoi ies bine mersi si raman cu averile uriase facute din banii furati si lasati lor cadou de DNA!
    Rusine, BANII conteaza, nu puscaria lui Oprescu!
    BANII, au furat astia in 25 de ani cat au vrut si nu s-a recuperat mai nimic!
    Politicienii nostri corupti au distrus fabrici, orase intregi, au trimis in tari straine miliaone de romani si nu au platit nimic, au ramas bine mersi cu averi uriase!
    Sila!
  • 0 (0 voturi)    
    CA Bucuresti cere sechestru total pe avere !! (Marţi, 22 septembrie 2015, 9:14)

    lili [anonim]

    Fura Oprescu fara nici o frica, fura si nimeni nu-l deranja!!

    "Motivul solicitării judecătorilor este acela că Oprescu nu ar fi reuşit să-i convingă că nu ar fi familiarizat cu "tehnici de disimulare a banilor provenind din derularea unor afaceri din fondurile publice".

    Instanţa a considerat neconvingătoare declaraţia lui Sorin Oprescu privind faptulc ă nu ar cunoaşte cine controlează un off-shore din Cipru, Laramed, care apare ca acţionar majoritar, cu 70% din acţiuni, în companiile medicale deţinute de fiul său, Mircea Oprescu, "deși a fost acționar în această societate alături de fratele sau, mama asociatului Galea, în vârstă de 69 de ani, și de fiul său, care nu l-au informat cine este în spatele noului acționar înființat în off-shore-ul cipriot, în profida relațiilor de rudenie și de prietenie pe care se întemeia afacerea de familie din care inculpatul pretinde că nu a obținut dividende sau alte venituri".

    Judecătorii mai arată și că, pe de o parte Sorin Oprescu a declarat că și-a cesionat părțile sociale de la clinicile medicale, dar pe de altă parte că nu știe cui, nu deține documente în acest sens și nu există dovezi că ar fi încasat sumele de bani aferente acțiunilor. Magistrații menționează și că există numeroase contradicții în acest sens între declarațiile de avere și interese depuse de Sorin Oprescu și ceea ce a susținut în fața magistraților."

    http://www.romaniatv.net/curtea-de-apel-cere-sechestru-total-pe-averea-lui-sorin-oprescu-ce-s-a-gasit-acasa-la-primar_245890.html


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by