Tribunalul Olt a admis cererea DNA de redeschidere a urmaririi penale fata de Darius Vilcov

de Alina Neagu     HotNews.ro
Luni, 21 septembrie 2015, 20:47 Dosare Anticoruptie


Tribunalul Olt a admis, luni, cererea DNA de redeschidere a urmaririi penale fata de fostul primar al Slatinei Darius Vilcov intr-un caz de coruptie in care sunt suspecte alte opt persoane, intre care fosti sefi din administratia locala din Olt si oameni de afaceri, decizia fiind definitiva, anunta Mediafax.

Potrivit portalului instantelor, magistratii Tribunalului Olt au admis, luni, solicitarea procurorilor DNA de redeschidere a urmaririi penale fata de Darius Vilcov si fata de alte opt persoane, intre care fostul primar al municipiului Slatina Minel Prina, presedintele Consiliului Judetean Olt, Paul Stanescu, vicepresedintele CJ Marius Oprescu, sotia deputatului Daniel Barbulescu, Andra Barbulescu, si oamenii de afaceri Ovidiu Ramba, Laurentiu Serban, Cristian Tomescu, Bogdan Langa, intr-un dosar privind fapte de coruptie.

Sentinta magistratilor de la Tribunalul Olt este definitiva si a fost pronuntata la doua luni de la inregistrarea solicitarii pe rolul instantei, perioada in care magistratii au amanat de mai multe ori luarea unei decizii in acest caz.

In 2012, Nicolae Stan, fost deputat de Olt si fost primar al comunei Colonesti, a reclamat la DNA fapte de coruptie privind contracte incheiate de Primaria Slatina, in perioada in care Darius Valcov era primar, cu firme ale oamenilor afaceri Cristian Tomescu, Laurentiu Serban, Ovidiu Ramba si Bogdan Langa.

Procurorii anticoruptie din Craiova au dispus netrimiterea in judecata, in urma sesizarilor facute de Nicolae Stan. El a atacat decizia procurorilor la Inalta Curte de Casatie si Justitie, care, in 2014, a respins plangerea si l-a obligat pe acesta la plata a 50 de lei cheltuieli de judecata.

Ulterior, procurorii anticoruptie au solicitat redeschiderea urmaririi penale in acest caz.

Darius Valcov, fost ministru, fost primar al Slatinei si fost senator, este urmarit penal pentru fapte de coruptie in trei dosare, in unul dintre acestea fiind trimis in judecata.

Valcov este cercetat sub control judiciar in primul dosar in care este acuzat de trafic de influenta si spalare de bani. In acest dosar, el a fost arestat pereventiv in 2 aprilie, iar ulterior a fost plasat in arest la domiciliu. In 20 mai, el a fost trimis in judecata in acest dosar.

In dosarul trimis in judecata, Minel Florin Prina, fost primar al municipiului Slatina, este judecat pentru complicitate la trafic de influenta si complicitate la spalare de bani, omul de afaceri Lucian Petrut Susala, pentru complicitate la trafic de influenta, complicitate la spalare de bani si complicitate la fals in inscrisuri sub semnatura privata, Petre Bogdan Timofte si Constantin Cristian Tomescu, pentru complicitate la trafic de influenta, spalare de bani si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Potrivit rechizitoriului trimis instantei, in 2009, Theodor Berna, administratorul societatii Tehnologica Radion la data faptelor, i-a cerut lui Darius Valcov, care atunci era primar al municipiului Slatina, sa intervina la factori de decizie de la SC Compania de Apa Olt SA, pentru a castiga licitatii de lucrari pentru obiective din Slatina, Scornicesti, Piatra Olt si Draganesti. In schimbul interventiei sale, Theodor Berna i-ar fi promis lui Darius Valcov ca ii da 20 la suta din valoarea sumelor incasate (fara TVA) din contractele de executie a lucrarilor.

Darius Valcov mai este urmarit penal in alte doua dosare, pentru fapte similare. Astfel, in 3 iunie, procurorii DNA il anuntau pe Darius Valcov ca este urmarit penal intr-un al doilea dosar, pentru trafic de influenta, avand in vedere ca anul trecut, in perioada in care ocupa functiile de senator si ministru al Finantelor, a luat de la un om de afaceri 10% din valoarea unui contract.

In 23 iunie, DNA anunta ca Valcov este urmarit penal intr-un al treilea dosar. Astfel, in perioada noiembrie-decembrie 2012, Darius Valcov i-a cerut unui denuntator, administrator al unei societati comerciale, suma de 2.500.000 de lei, reprezentand un procent de 10-15% din sumele incasate de firma denuntatorului de la Primaria Slatina, in baza unui contract semnat anterior.

De asemenea, in 22 iunie, Tribunalul Bucuresti a admis o solicitare a DNA de redeschidere a urmaririi penale intr-un dosar in care apare si numele lui Darius Valcov, cercetarile fiind cu privre la fapte, nu la persoane.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























873 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by