Dosar ANRP: Fostul consilier al Alinei Bica isi recunoaste in instanta vinovatia

de V.M.     HotNews.ro
Vineri, 18 septembrie 2015, 14:52 Dosare Anticoruptie


Ionut Florentin Mihailescu, la DNA
Foto: Mediafax
Ionut Florin Mihailescu, fost consilier al Alinei Bica, a recunoscut vineri, la Inalta Curte de Casatie si Justitie, acuzatiile pe care i le aduc procurorii DNA in dosarul ANRP, el oferind detalii in sala de judecata in legatura cu un teren din Snagov cumparat de la Alin Cocos, relateaza Agerpres.

"Imi mentin pozitia de la termenul anterior. Recunosc faptele asa cum au fost descrise in actul de sesizare. Recunosc si probele aduse de parchet, pe care le consider logice. Recunosc implicarea mea in intermedierea relatiei dintre Alin Cocos si Alina Bica", a declarat Ionut Mihailescu.

El a relatat ca l-a cunoscut pe Alin Cocos la sfarsitul anului 2001, iar pe Alina Bica o stie din 2004, cu aceasta avand legaturi de ordin profesional si amical, fiind foarte buni prieteni.

"Dezvalui faptul ca am avut un interes in a dezvolta relatia cu Alin Cocos. Stiam ca este o persoana implicata in mediul de business privat, preocuparile mele de la acel moment fiind relativ similare. Imi suspendasem raporturile de activitate cu institutia publica la care lucram si imediat mi-am prezentat demisia. Pe Dorin Cocos il vazusem in prealabil la 2-3 evenimente publice, neavand alta relatie cu domnia sa", a explicat fostul consilier.

Ionut Mihailescu a adaugat ca, in primavara anului 2013, la o intalnire cu Alin Cocos, acesta i-a vorbit despre necesitatea de a se finanta urgent pentru a finaliza predarea in locatie de gestiune a unei cladiri din centrul istoric al Capitalei.

Alin Cocos i-a propus spre vanzare doua terenuri, unul in nordul Bucurestiului, iar al doilea in orasul Snagov, iar Mihailescu a optat pentru terenul din Snagov, pretul cerut fiind de 200.000 de euro.

Ionut Mihailescu a precizat ca a contactat doua persoane in legatura cu aceasta afacere, pe Marius Stoica si Alina Bica, ce au fost de acord, insa acestia urmau sa apeleze la intermediari.

Fostul consilier a dezvaluit ca, dupa ce l-a anuntat pe Alin Cocos cine sunt cumparatorii, acesta a scazut pretul de la 200.000 euro la 100.000 de euro.

"Probabil datorita formulei persoanelor care cumparau. Convingerea mea a fost ca scaderea s-a produs deoarece Alina Bica era cumparatoare. Nu pot indica rationamentul care l-a determinat sa schimbe pretul. (...) La momentul inceperii relatiei cu Alin Cocos, relatia acestuia cu Alina Bica era similara. Cel mai probabil, cei doi s-au cunoscut, la fel ca si mine, la o petrecere. De multe ori cand discutam diverse subiecte cu Alin Cocos, era si Alina Bica. (...) Din discutiile pe care Alina Bica le avea cu Elena Udrea, din care imi povestea anumite pasaje, si din discutiile mele cu Alin si Dorin Cocos, am tras concluzia ca Alina Bica nu-l cunostea pe Dorin Cocos. Situatia este similara si in cazul meu, nu o cunosc pe Elena Udrea. Arat ca Alina Bica nu a facut niciun fel de comentariu atunci cand a aflat ca s-a scazut pretul terenului. Nu pot indica nicio legatura intre vanzarea acestui teren la un pret diminuat si dosarul de despagubire de la ANRP", a adaugat Ionut Mihailescu.

Fostul consilier a precizat ca, dupa incheierea contractului de vanzare-cumparare a terenului din Snagov, Dorin Cocos i-a spus lui Alin Cocos: "Bine ca ai scapat de el si ai facut rost de bani", fapt ce l-a facut pe el sa se indoiasca de valoarea tranzactiei.

Ionut Mihailescu a mai afirmat ca Alina Bica ar fi trebuit sa plateasca suma de 25.000 de euro pentru cota sa din teren, insa aceasta i-a dat intre 16.500 si 20.000 de euro, bani primiti prin intermediul sotului ei, Octavian Bica.

"Banii mi i-a dat in vecinatatea notariatului, inainte de a semna actele. Marius Stoica mi-a dat cota sa, un pic mai mult decat era necesar, pentru a completa suma aferenta Alinei Bica si plata taxelor. La tranzactie, in fata notarului, au fost prezenti eu si sora mea, Alin Cocos si mama sa, precum si Niculae Gabriel, cumparatorul desemnat de Marius Stoica. O parte din bani i-am dat atunci si cateva zile mai tarziu i-am dat o alta suma de bani cash, intr-un restaurant din Bucuresti. Alina Bica nu a vazut niciodata terenul, avea incredere in mine. Am fost o singura data acolo si mi-am dat seama ca terenul nu era in Snagov, ci in Ghermanesti", a relatat Ionut Mihailescu.

Dupa semnarea actelor, Ionut Mihailescu spune ca i-a transmis Alinei Bica sa-si numeasca un reprezentant in legatura cu acel teren si sa achite diferenta de bani, insa aceasta a invocat faptul ca are alte probleme de rezolvat.

Ulterior, au aparut neintelegeri intre el si Marius Stoica, astfel incat a fost nevoit sa-i cumpere partea acestuia din acel teren.

"Alina Bica se imprumuta in mod frecvent de la bine, fiind o relatie uzuala de imprumuturi reciproce intre noi doi, dar defavorabila mie. Nu mai stiu daca Alina Bica mi-a platit 16.500 de euro sau 20.000 de euro. Consider ca respectiva cota de 50% achizitionata de la Marius Stoica imi apartinea in totalitate, Alina Bica neavand nicio implicare. (...) Nu stiam la acel moment niciun detaliu despre dosarul de despagubire de la ANRP. Alina Bica mi-a povestit despre activitatea de la ANRP ca este complicata si ca are o relatie tensionata cu Sergiu Diacomatu", a mai spus Ionut Mihailescu.

Alina Bica nu a fost prezenta la proces, ea refuzand sa fie adusa in sala de judecata.

In dosarul ANRP, Alina Bica este acuzata de abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, fapta savarsita ca secretar de stat si reprezentanta Ministerului Justitiei in cadrul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor.

In acelasi dosar, mai sunt judecate si alte persoane care erau in componenta comisiei: Crinuta Dumitrean, Dragos Bogdan, Lacramioara Alexandru, Sergiu Diacomatu, Catalin Teodorescu si Remus Baciu.

De asemenea, au mai fost deferiti justitiei evaluatorul Emil Nutiu, oamenii de afaceri Stelian Gheorghe si Dorin Cocos, fiul acestuia, Alin Cocos, si Ionut Florentin Mihailescu, fost consilier al sefei DIICOT.

"In 15 martie 2011, inculpatii Dumitrean, Diacomatu, Teodorescu, Baciu, Bica, Vasilescu, Bogdan si Alexandru, in calitate de membri ai comisiei, prin exercitarea abuziva a atributiunilor de serviciu (...), au aprobat, in unanimitate, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Emil Nutiu, din cadrul SC Business Evaluator SRL, prin care valoarea unui teren de peste 13 hectare a fost stabilita la 377.282.300 lei. Aceasta reprezinta o supraevaluare a terenului cu 263.327.559 lei, ceea ce a provocat un prejudiciu echivalent cu aceasta suma in dauna bugetului de stat si a facilitat obtinerea unor avantaje patrimoniale de catre Gheorghe Stelian si alte persoane", sustin procurorii.

Potrivit DNA, la 14 iunie 2014, Alina Bica a primit, prin intermediul fostului sau consilier Ionut Mihailescu si in cote parti egale cu acesta, un teren in suprafata de 4.425 metri patrati in Snagov, judetul Ilfov.

Primirea acestui teren a fost in stransa legatura cu validarea pe care Alina Bica a dispus-o la 15 martie 2011, in calitate de secretar de stat si de reprezentanta a Ministerului Justitiei in Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul ANRP, a unui dosar de despagubire pentru un teren din Capitala.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























4277 vizualizari

  • +5 (5 voturi)    
    inconstienti corupti (Vineri, 18 septembrie 2015, 15:51)

    alalalt [anonim]

    oamenii astia erau implicati in conducerea Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi TERORISM??? deci astia ne aparau pe noi de eventuale acte de terorism? ruptii astia in fund care se fac pres penru 20.000 de euro? pai daca era sa fie 20 de milioane spaga? faceau tara asta pasalacul ISIS daca veneau aia cu banii??? in cazuri de genul asta care ameninta siguranta nationala se cere o pedeapsa exemplara... 15-20 de ani, trebuie dat exemplu
    • +2 (2 voturi)    
      norocul nostru a fost unul singur: (Vineri, 18 septembrie 2015, 16:23)

      bancher [utilizator] i-a raspuns lui alalalt

      Isis nu a avut interese in Romania. Atat Isis cat si Al Qaeda au vizat marile capitale europene, gen Paris, Londra sau Madrid, asa zise capitale ale ,,cruciatilor". Aici au fost atentate, aici s-au pus bombe, unde doare mai tare. Nu a avut Isis treaba cu Romnica....si asta ne-a scapat.
  • 0 (6 voturi)    
    MAfia portocalie (Vineri, 18 septembrie 2015, 16:15)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Cucos, Urea si clientela lor TREBUIE sa raspund penal. PUSCARIE pe viata sau cam asa ceva
  • 0 (4 voturi)    
    spaga dupa 3 ani ??? (Vineri, 18 septembrie 2015, 17:05)

    unceatean [anonim]

    ,,Potrivit DNA, la 14 iunie 2014, Alina Bica a primit...''
    deci a primit un folos ( din ce scrie mai sus nu l-a primit ci a cumparat terenul ) iar ,,Primirea acestui teren a fost in stransa legatura cu validarea pe care Alina Bica a dispus-o la 15 martie 2011''......
    Adica a facut o favoare in 2011 si a primit terenul in 2014 ???????
    Ori procurorii DNA traiesc in alta lume ( nu primesti spaga dupa 3 ani!!! ) ori Alina Bica avea o indelunga rabdare......mai ceva ca Preafericitul!!!
  • +2 (2 voturi)    
    Despagubiri (Vineri, 18 septembrie 2015, 17:27)

    Mihai [anonim]

    Am aprobata o despagubire de 9000 euro de 10 ani. Nu am primit nici un ban din cauza hotiilor voastre. Acum fiti atenti, din banii pe care i-ati furat, o sa va cumparati lumanari pentru copii vostri, secaturile dracului ! Asa sa dea Dumnezeu !
  • +1 (1 vot)    
    Recunosc tot dar nu recunosc nimic (Sâmbătă, 19 septembrie 2015, 1:33)

    mihai [anonim]

    Bica vad ca era f. activa din punct de vedere economic, asta in timp ce era sefa la DIICOT, angajata la stat. Se imprumuta des, cumpara terenuri, se intalnea la petreceri cu diferiti potenti, excursii la Paris cu Udrea. Bravo ei ca isi gasea timp liber.
  • 0 (0 voturi)    
    unde sunt despăgubirile la care avem dreptul. (Duminică, 20 septembrie 2015, 15:46)

    emil [anonim]

    Că-i bagă la răcoare pe hoții de la ANRP, e bine dar cum rămâne cu cei păgubiți care nu și-au primit drepturile? Mamei mele i s-a refuzat până și un ha de teren moștenit de la tatăl ei care-l primise în 1919 pentru că a luptat în primul război mondial, ca să nu mai vorbesc de zecile de ha, pădure și case din teritoriul ocupat de ruși pentru care mamei i s-a refuzat orice despăgubire, probabil pentru-că nu a făcut jumi-juma cu golanii ăștia.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by