Fostul sef al Politiei Locale Ploiesti, arestat dupa admiterea contestatiei DNA

de G.S.     HotNews.ro
Vineri, 7 august 2015, 15:16 Dosare Anticoruptie


Fostul sef al Politiei Locale Ploiesti (PLP), Cristinel Toader, cercetat intr-un dosar de santaj, a fost arestat preventiv, vineri, dupa ce instanta a admis contestatia procurorilor DNA la decizia prin care inculpatul a fost plasat in arest la domiciliu, informeaza Agerpres.

Fostul sef al Politiei Locale Ploiesti (PLP), Cristinel Toader, cercetat intr-un dosar de santaj, a fost arestat preventiv, vineri, dupa ce instanta a admis contestatia procurorilor DNA la decizia prin care inculpatul a fost plasat in arest la domiciliu. 

Toader a fost retinut marti, dupa mai multe ore de audieri la sediul DNA Ploiesti, Tribunalul Prahova, ca instanta de fond, respingand propunerea procurorilor de arestare preventiva si dispunand in acest caz arestul la domiciliu. 

Curtea de Apel Ploiesti a admis, vineri, contestatia formulata de procurorii DNA si, rejudecand, a dispus arestarea preventiva pentru 30 de zile a lui Toader, decizia fiind definitiva. 

Cristinel Toader este acuzat de procurorii anticoruptie de comiterea mai multor fapte penale, respectiv santaj (4 fapte), folosirea de informatii ce nu sunt destinate publicitatii in scopul obtinerii de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (3 fapte) si efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert, incompatibile cu functia detinuta, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (12 acte materiale). 

Conform DNA, in perioada 2013 - 2014, Cristinel Toader, in calitate de director general al Politiei Locale Ploiesti, a viciat concursurile organizate pentru ocuparea unor posturi vacante in cadrul acestei institutii, in sensul ca i-a constrans pe membrii comisiilor de examinare sa-i puna la dispozitie subiectele pe care le-a furnizat ulterior mai multor candidati, in schimbul unor sume de bani cuprinse intre 200 si 1.000 euro. 

Procurorii arata ca Toader i-a constrans pe subordonatii sai sa ii furnizeze subiectele, amenintandu-i cu pierderea locului de munca. 

"Astfel, pentru un concurs organizat in luna ianuarie 2014 pentru ocuparea functiei de sef serviciu, Toader Cristinel a contactat persoana care candida pentru postul respectiv, de la care a pretins si a primit suma de 1.000 euro in schimbul furnizarii subiectelor pentru proba scrisa a concursului. Pentru a obtine subiectele, inculpatul Toader Cristinel l-a constrans prin amenintare cu pierderea postului pe un membru in comisia de examinare, cel care a si conceput subiectele si care, in urma amenintarilor, le-a pus la dispozitia sefului sau", se arata intr-un comunicat al DNA. 

Aceeasi practica a fost folosita de Cristinel Toader pentru mai multe concursuri care au fost organizate de PLP pentru ocuparea unor posturi vacante. 

"Dupa ocuparea functiei de catre persoana respectiva, in luna martie 2014, Toader Cristinel a amenintat-o cu desfiintarea functiei daca nu ii pune la dispozitie variantele de subiecte de examen si raspunsurile corecte ale acestora pentru un alt concurs organizat la Politia Locala pentru ocuparea unui post", sustin anchetatorii. 

In schimbul acestor subiecte pentru proba scrisa a concursului, Toader a cerut si primit de la persoana care candida pentru respectivul post suma de 200 de euro. 

Anterior, pentru un alt concurs organizat de aceeasi institutie in martie 2013, Cristinel Toader, folosind aceeasi metoda, a obligat un subaltern sa conceapa, sa redacteze si sa-i furnizeze subiectele de examen, pe care le-a pus la dispozitia unui candidat inainte de proba scrisa, pentru ca acesta sa fie declarat admis, fara insa a pretinde sume de bani in schimb. 

Dupa ocuparea functiei respective, noul ocupant al postului a fost numit presedinte al comisiei de examinare pentru un alt concurs de sef birou. 

"Presedintelui comisiei de examinare i-a fost impus de catre Toader Cristinel - sub amenintarea cu desfiintarea locului de munca - sa introduca in plicurile cu subiecte pentru concurs niste variante de subiecte care, contrar procedurii, nu fusesera concepute de el, ca presedinte al comisiei de examinare, ci fusesera impuse de directorul general al institutiei, in vederea favorizarii unui anumit candidat care, in urma concursului desfasurat, a fost desemnat castigator", se mai arata in comunicatul citat. 

De asemenea, procurorii spun ca, in perioada 2012 - 2014, Toader a desfasurat activitati incompatibile cu functia publica de director general al Politiei Locale Ploiesti, constand in aceea ca, in mod repetat, a coordonat prin persoane interpuse intreaga activitate a unor societati comerciale, respectiv SC Esrom Advertising SRL Ploiesti (in care a detinut anterior calitatea de asociat/administrator) si SC Zedeka Advertising SRL Ploiesti (la care mama sa a avut calitatea de asociat), desfasurand in numele acestora activitati producatoare de venituri pentru sine sau pentru altul, constand in inchirierea de panouri publicitare. 

Cristinel Toader a fost director al Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor Prahova, dar si al Garzii de Mediu Prahova, iar in august 2012 a fost numit director la Politia Locala Ploiesti prin transfer de la OPC Prahova. 

Din ianuarie 2015 a ocupat functia de director adjunct al Politiei Locale Ploiesti pana la data de 21 mai, cand s-a autosuspendat din functie pentru o perioada de un an si jumatate.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1625 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Clientela lui Ghita (Vineri, 7 august 2015, 15:25)

    Ochii_pe_voi [utilizator]

    Asta a fost pus acolo ca sa poata fura mafia rosie. De ce nu ar fura si el, intr-o tara de hoti care are un parlament de hoti si complici la jaf?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by