Centralizatoare cu rubrica separata pentru spaga, in dosarul reabilitarii unor scoli din Sibiu si Brasov (rechizitoriu)

de R.M.     HotNews.ro
Luni, 3 august 2015, 14:21 Dosare Anticoruptie


Una dintre inculpatele din dosarul reabilitarii cu fonduri externe a unor scoli din judetele Sibiu si Brasov intocmea si trimitea prin email subcontractorilor centralizatoare care aveau o rubrica separata in care se calcula un procent de 5% cu titlul de 'spaga', se arata in rechizitoriul DNA prin care sapte persoane si o firma au fost trimise in judecata, scrie Agerpres.

Potrivit rechizitoriului, un martor denuntator din dosar a aratat ca inculpatul Daniel Valentin Chesca, responsabil cu implementarea proiectului de reabilitare a unor scoli din judetul Brasov, a fost acela care a initiat si a solicitat de la subcontractor, atat pentru sine, cat si pentru inculpata Cristina Blaga (fosta Breaz), un procent de 5% din valoarea contractului.

'Pentru a se evita situatia din cursul lunii octombrie 2011, cand martorul denuntator a remis celor doi inculpati o suma echivalenta cu 5% din valoarea facturata de SC Ardmunt SRL catre SC Grand Construct Utilaje SRL, inculpata Blaga (fosta Breaz) Cristina a inceput sa ii trimita lui Moldoveanu Aurelia, in fiecare luna, prin email, un centralizator cu situatii de lucrari, defalcat, pentru fiecare dintre scolile cu clasele I - VIII din Buzd si Malancrav, care cuprindea o situatie valorica a lucrarilor pe care SC Grand Construct Utilaje SRL o factura catre Ministerul Educatiei - UMPMRSU, iar intr-un rand distinct se calcula valoarea de 5% din situatia de lucrari cu indicarea nominala a sumei rezultante', se arata in documentul citat.

Conform aceleiasi surse, martorul denuntator a aratat ca procentul de 5% calculat in centralizatoare avea titlul de 'spaga'.

'Cu privire la aceasta situatie comunicata de Blaga (fosta Breaz) Cristina, martorul denuntator a aratat (...) faptul ca Blaga Cristina calcula 5% cu titlu de 'spaga', acest lucru regasindu-se in centralizatorul pe luna noiembrie 2011 unde apare valoarea decontata pentru scolile din Sibiu de catre Ministerul Educatiei Cercetarii Tineretului si Sportului catre SC Grand Construct Utilaje SRL, respectiv suma de 368.577,90 lei (coloana 6). La aceasta suma, intr-un rand separat, apare valoarea de 18.429 lei reprezentand 5% din valoarea coloanei 6', arata procurorii.

Aspecte relevante cu privire la acest procent au fost surprinse si in discutii redate in rechizitoriu, in cadrul carora cei doi inculpati nu neaga primirea sumelor, ci o confirma:

'Moldoveanu Aurelia: Ma, uite, sincer si cu cartile pe fata, eu consider ca noi patru am fost cinstiti unii fata de altii. La inceput v-ati intalnit cu domnul inginer...

Chesca Daniel: Asa.

Moldoveanu Aurelia: Nu am fost eu de fata. Ai vazut, cand ne-am intalnit ai spus cinstit in fata, ba sunt 5% din tot contractul...

Chesca Daniel: Asa.

Moldoveanu Aurelia: Bun, am inteles, am fost cinstiti pana la capat. Acuma trebuie sa o rezolvam pe asta.

Chesca Daniel: Bun.

Moldoveanu Aurelia: Tot impreuna!

Chesca Daniel: Pai, tot impreuna, dar eu nu am ce sa fac. (...)'

'Moldoveanu Aurelia: Sanatate, ...lasati-ma si pe mine... sa ne dea Dumnezeu sa avem tot mai multe lucrari. Noi cu lucrarile... si sa dea Dumnezeu sa mearga tot cu 5% si de acuma inainte.

Chesca Daniel: Da.

Moldoveanu Aurelia: Nu, cum am fost seriosi cu... pana acuma...

Chesca Daniel: Bineinteles. Nu ma gandesc la asta, se aseaza toate intr-un fel sau altul.

Moldoveanu Aurelia: Pai, tot se vor rezolva ca toata lumea are interes sa se rezolve...

Blaga Cristina: Acum... e tulbure situatia.

Moldoveanu Aurelia: Se va limpezi.

Blaga Cristina: Se va limpezi, bineinteles.

Chesca Daniel: Stii, cand e tulbure situatia, nu e prea bine sa te umfli prea tare ca poate ti-o iei.

Blaga Cristina: Ca nu stii cum se intoarce, cum vine valul...

Isdraila Mihai: Ai dreptate.'

Procurorii DNA Alba Iulia au trimis in judecata sapte persoane si o firma in dosarul de coruptie privind reabilitarea de scoli, din fonduri externe, in judetele Sibiu si Brasov.

Potrivit unui comunicat al DNA, au fost deferiti justitiei: in stare de arest - Daniel Valentin Chesca si Cristina Blaga (fosta Breaz), responsabili cu implementarea proiectului de reabilitare a mai multor scoli din judetele Brasov si Sibiu la data faptei, pentru luare de mita, in forma continuata; sub control judiciar - Valentin Radu Prodan, Liviu Ionut Popescu si Marius Ene, presedinte, respectiv membri ai comisiei de evaluare a ofertelor pentru achizitia de lucrari la data faptei, pentru abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, si Petru Agachi, administrator SC Grand Construct Utilaje SRL, pentru instigare la abuz in serviciu si la fals intelectual, ambele in forma continuata.

In dosar au mai fost trimisi in judecata, in stare de libertate, SC Grand Construct Utilaje SRL, pentru instigare la abuz in serviciu si la fals intelectual, ambele in forma continuata, si Nicolae Daian, presedinte al comisiilor de receptie la terminarea lucrarilor in cazul a doua scoli din judetul Sibiu la data faptei, pentru abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, si fals intelectual, ambele in forma continuata.

DNA precizeaza ca, in primavara anului 2011, in cadrul unui proiect cofinantat din fonduri provenind de la Banca Europeana de Investitii si Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, Guvernul, prin Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului ca structura de implementare, a organizat licitatia pentru reabilitarea si construirea mai multor scoli cu clasele I - VIII de pe raza judetelor Sibiu si Brasov.

In conformitate cu cerintele proiectului implementat prin Unitatea de Management al Proiectelor pentru Modernizarea Retelei Scolare si Universitare (UMPMRSU), pentru a putea urmari modul in care se executa lucrarile, ministerul a incheiat contracte de consultanta la nivelul fiecarui judet cu cate un reprezentant judetean. Acestia, printre altele, aveau si atributii privind verificarea stadiului lucrarilor efectuate de catre constructor si vizarea situatiilor care atestau cantitatile de lucrari efectuate si in baza carora ministerul efectua platile periodice.

DNA mentioneaza ca, in 17 martie 2011, in urma evaluarii ofertelor depuse, comisia de licitatie, formata din presedinte Radu Prodan si membrii Liviu Popescu si Marius Ene, a atribuit lucrarile unei asociere de firme, una dintre ele fiind administrata de Petru Agachi, desi nu fusese respectat caietul de sarcini pus la dispozitie de autoritatea contractanta.

'Calitatea de responsabil judetean pentru judetele Sibiu si Brasov au avut-o inculpatii Blaga si Chesca, care, in cursul anului 2011, au incheiat in acest sens mai multe contracte de servicii de consultanta si acte aditionale de prelungire a acestora. In acest context, in perioada octombrie 2011 - iulie 2012, Blaga si Chesca au conditionat semnarea situatiilor pentru lucrarile de constructie respective, executate de o firma subcontractanta de primirea unui procent de 5% din valoarea lucrarilor decontate de Ministerul Educatiei', se arata in comunicat.

Procurorii sustin ca cei doi au primit in intervalul respectiv, in transe, sume totale de peste 137.000 lei, respectiv de aproape 34.000 de lei.

Sursa citata subliniaza ca, in decembrie 2012, Petru Agachi l-a determinat pe Nicolae Daian sa redacteze si sa semneze cate un proces verbal fara a face mentiuni privind existenta unor lucrari ramase neexecutate. Ulterior, acesta i-a determinat pe membrii comisiilor de receptie sa semneze cele doua procese verbale de receptie, in forma impusa de el, arata DNA.

'Aceste inscrisuri au fost depuse la Ministerul Educatiei - UMPMRSU, ceea ce a condus la cauzarea unui prejudiciu acestei institutii, constand in eliberarea catre SC Grand Construct Utilaje SRL a scrisorii de garantie in valoare de 150.365,15 lei si a platii sumei de 135.906,10 lei, reprezentand ultima transa de plata. In acest fel, s-a obtinut pentru SC Grand Construct Utilaje SRL un folos necuvenit in cuantum de 286.271,25 lei, suma de bani care, in conditiile normale, nu ar fi fost decontata', se mai spune in comunicat.

Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice - UMPMRSU s-a constituit parte civila in procesul penal cu suma totala de peste 286.000 lei.

In cauza, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor imobile ce apartin inculpatilor Chesca, Blaga si SC Grand Construct Utilaje SRL si asupra bunurilor mobile si imobile care apartin inculpatului Agachi.

Dosarul a fost trimis spre solutionare Tribunalului Alba.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

2372 vizualizari

 • +1 (1 vot)    
  :)) (Luni, 3 august 2015, 14:54)

  I [utilizator]

  oameni organizati!
  • 0 (0 voturi)    
   Scoli (Luni, 3 august 2015, 16:02)

   close [anonim] i-a raspuns lui I

   Cate si cate companii au rubrica asta... Slush funds. Toti le au. Nu e companie care sa nu aiba un fond pentru plati... necesare dar gri spre negre.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by