Dosarul Chiliman: Vlad Moisescu s-a prezentat la DNA Bucuresti pentru perchezitia informatica a dispozitivelor ridicate de procurori

de G.S.     HotNews.ro
Marţi, 28 iulie 2015, 12:03 Dosare Anticoruptie


Vlad Moisescu, unul dintre suspectii in dosarul de coruptie al primarului suspendat al Sectorului 1, Andrei Chiliman, s-a prezentat, marti, la sediul DNA, unde a fost chemat de anchetatori pentru a participa la perchezitia informatica a dispozitivelor digitale ridicate in urma perchezitiilor, informeaza Mediafax.

La intrarea in sediul DNA, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu nu a dorit sa faca niciun fel de comentarii.

Surse judiciare au precizat pentru Mediafax ca Moisescu a fost chemat la sediul DNA central pentru efectuarea perchezitiei informatice in sistemele digitale ridicate in urma perchezitiilor si care au legatura cu el.

Sursele citate au explicat ca Moisescu a fost chemat la DNA central, desi serviciul teritorial Ploiesti instrumenteaza dosarul, pentru ca la sediul acestei institutii exista aparatura specifica efectuarii unor astfel de perchezitii.

Primarul suspendat al Sectorului 1, Andrei Chiliman, consiliera personala a acestuia, Ioana Costescu, fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu si consilierul local al Sectorului 1 Ion Brad sunt cercetati sub control judiciar, in dosarul privind atribuirea preferentiala de lucrari unor firme de la care acestia ar fi primit "comisioane" de 10% din valoarea contractelor incheiate, decizia fiind luata in 19 iunie de judecatorul de drepturi si libertati de la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Masura controlului judiciar a fost mentinuta si dupa judecarea, in 25 iunie, a contestatiei formulate de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie, care cerusera arestarea preventiva a lui Chiliman, Moisescu, Costescu si Brad.

Judecatorul care a decis, in 19 iunie, cercetarea in libertate a celor patru arata, in motivare, ca probele din dosar indica presupuse fapte de coruptie semnalate de procurorii anticoruptie, dar acestea nu sunt suficiente pentru luarea celei mai grele masuri preventive - arestul preventiv.

In cele doua luni in care se afla sub control judiciar, Chiliman, Moisescu, Costescu si Brad au interdictie sa paraseasca tara fara incuviintarea procurorilor si sunt obligati sa se prezinte la politie in zilele stabilite prin programul de supraveghere, dar si la procurori si in fata instantei, ori de cate ori sunt chemati, precum si sa anunte daca isi schimba locuintele. De asemenea, timp de doua luni, in perioada controlului judiciar, Chiliman nu poate exercita functia de primar al Sectorului 1.

Vlad Moisescu si Ioana Costescu sunt acuzati de constituire a unui grup infractional organizat si trafic de influenta, iar Andrei Chiliman si Ion Brad, de constituirea a unui grup infractional organizat si complicitate la trafic de influenta.

Procurorii DNA Ploiesti au pus sechestru pana la concurenta sumei de trei miliarde de lei pe bunuri ale lui Andrei Chiliman si ale celorlalti trei inculpati.

Procurorii DNA sustin ca Vlad Moisescu ar fi constituit un grup infractional inca din 2004, din care au facut parte Ioana Costescu, Andrei Chiliman si Ion Brad, urmarind "comiterea unor fapte de coruptie care sa genereze obtinerea unor comisioane cuprinse intre 10 si 15% din valoarea lucrarilor atribuite pe criterii clientelare de la agentii economici favorizati in castigarea procedurilor de achizitie publica si pe parcursul derularii contractelor incheiate cu Primaria Sectorului 1".

Banii primiti de la reprezentantii firmelor carora li se atribuiau preferential contractele ar fi fost impartiti, 30% ajungand la primarul Chiliman, cate 15% la Moisescu, Costescu si Brad, 10% la PNL Sector 1, iar diferenta de 15% ar fi fost folosita pentru diverse cheltuieli legate de remunerarea suplimentara a functionarilor care au sprijinit, in diferite modalitati, la derularea activitatilor ilicite, se arata in documente ale anchetatorilor.

Grupul infractional ar fi obtinut de la reprezentantii firmelor Romair Consulting si Straco, care au primit contracte privind reabilitarea termica a blocurilor de locuinte din Sectorul 1, dar si lucrari de asfaltare a unor strazi, sumele de 300.000 de lei, respectiv 38.481.488 de lei, reprezentand un procent de 10% din platile facute de Primaria Sectorului 1, in baza contractelor incheiate, au precizat procurorii.

Plata "comisionului" se facea foarte discret, de regula fiind acceptate doar predarile de bani in numerar, in locurile stabilite de catre Vlad Moisescu, printre care ar fi fost si sediul PNL Sector 1 din Bulevardul Balcescu, banii fiind preluati direct de Moisescu, sustin anchetatorii.

Potrivit documentelor procurorilor, Vlad Moisescu ar fi solicitat, in cazul firmei Romprest, ca parte din procentul de 10-15% stabilit pentru incheierea contractului sa fie platita prin achitarea contravalorii unor servicii de publicitate catre B1 TV si Romania TV.

Chiliman si ceilalti trei inculpati sunt cercetati in dosarul in care sunt acuzati, printre altii, Iulian Hertanu, cumnatul premierului Victor Ponta, deputatul Sebastian Ghita, deputatul PSD Vlad Cosma, tatal acestuia, presedintele Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma, si directorul de productie al Hidro Prahova, Virgiliu Iuliu Roman.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1958 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by