DNA face 61 de perchezitii in Bucuresti si in sapte judete. In dosar este vorba de medici si farmacisti care favorizau medicamentele pentru cancer mai scumpe / Doctorilor li se plateau excursii, li se deconta participarea la simpozioane, primeau diverse bunuri si servicii- surse

de G.S.     HotNews.ro
Marţi, 28 iulie 2015, 10:16 Dosare Anticoruptie


Medicamente
Foto: Photoxpress.com
Procurori din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie, Sectia de combatere a infractiunilor asimilate infractiunilor de coruptie, efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciuni privind savarsirea unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie, comise in perioada 2012 - 2015, informeaza un comunicat DNA.

Surse judiciare au declarat pentru Mediafax ca anchetatorii fac perchezitii la clinici de oncologie din cadrul spitalelor judetene Sibiu, Zalau, Targu Mures, la Casa Judeteana de Asigurari de Santate Salaj, Institutul Oncologic "Ion Chiricuta", Spitalul din Cluj-Napoca, Cabinetul Oncologic de la mansarda Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, Spitalul Judetean de Urgenta Bistrita, si la firme si distribuitori de medicamente pentru cancer.

Potrivit surselor citate, firmele de medicamente vizate in cauza sunt suspectat au oferit unor medici din cadrul unor spitale din judetele Mures, Salaj, Sibiu, Bistrita-Nasaud si Cluj achitarea cheltuielilor la diverse simpozioane si congrese internationale, acoperind si cheltuieli personale ale acestora, excursii in mai multe tari, bunuri, foloase si alte servicii, conditionandu-le de prescrierea medicamentelor pe care le produc sau pe care le distribuie si optand pentru medicamentele mai scumpe, in locul celor generice, echivalente, care au aceeasi compozitie chimica si acelasi efect terapeutic, dar sunt mai ieftine.

Unii dintre medicii care ar fi implicati in aceasta activitate ar fi facut parte din comisiile de achizitii de medicamente organizate la nivelul spitalelor. Acestia, pentru achizitia anumitor medicamente, ar fi pretins si primit foloase de la furnizorii de medicamente carora le-ar fi oferit avantaje in acest scop.

Sursele citate au precizat ca in aceste activitati ar fi fost implicati 16 medici, sefi ai clinicilor si sectiilor de oncologie, medici specialisti oncologi, coordonatori si responsabili ai Programului National de Sanatate, subprogramul Oncologie, inclusiv un presedinte al Comisiei de Oncologie si un inspector de la DSP Mures care controleaza farmacii.

Sursele citate au precizat ca, la nivel national, fenomenul este "ingrijorator" pentru sistemul de sanatate, actiunile de "recompensare" a unor persoane din lumea medicala, in scopul cresterii vanzarilor de medicamente pe piata farmaceutica din Romania pentru anumite companii farmaceutice sau pentru medicamente distribuite de anumiti distribuitori, fiind larg raspandite.

Reprezentantii zonali ai firmelor de medicamente ar fi fost cei care tineau efectiv legatura cu medicii coordonatori de program si cei de specialitate, pe care ii stimulau material pentru a prescrie, cu predilectie, produse ale firmelor implicate, precum si cu functionarii CJAS, pentru aprobarea cu celeritate a dosarelor pacientilor carora li se deconteaza, in cadrul Programului National de Sanatate, aceste medicamente.

In unele situatii, in aceasta retea ar fi fost implicati si reprezentanti si angajati ai unor farmacii, care asigurau eliberarea medicamentelor prescrise cu predilectie de catre medici si care erau aprovizionati, pe baza intelegerilor existente, de catre producatorii si distribuitorii agreati, sustin sursele citate.

In multe situatii, livrarea catre farmacii a anumitor medicamente de catre producatorii si distribuitorii agreati s-ar fi realizat dupa emiterea retetelor de catre medici, urmarindu-se cu atentie sa nu fie eliberate alte medicamente alternative. In acest scop, ar fi existat o comunicare stransa intre medicul prescriptor, farmacist si reprezentantul medical sau managerul de produs, in vederea coordonarii activitatii, au mai aratat sursele citate.

In cursul zilei de 28 iulie 2015, ca urmare a obtinerii autorizarilor legale de la instanta competenta, sunt efectuate perchezitii domiciliare in 61 de locatii situate in municipiul Bucuresti si judetele Ilfov, Sibiu, Mures, Salaj, Cluj, Bistrita-Nasaud si Timis, reprezentand sediile unor societati comerciale si domiciliile unor persoane fizice, se arata in comunicatul DNA.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii si din partea Brigazii Speciale de Interventie a Jandarmeriei.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























11296 vizualizari

  • -4 (16 voturi)    
    unde este Vlad Mixich? (Marţi, 28 iulie 2015, 10:46)

    jackalphonse [utilizator]

    sa ne spuna el cat suntem de tantalai, pentru ca ne este teama de sistemul medical actual.
    • -5 (15 voturi)    
      deasemenea ne spunea Vlad (Marţi, 28 iulie 2015, 11:50)

      lumira [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

      Sa nu ne incredem in homeopati, sa facem cuminti toate vaccinurile recomandate....etc...etc.
      • +5 (13 voturi)    
        Pai pe cei ca tine chiar (Marţi, 28 iulie 2015, 11:57)

        Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui lumira

        ii rugam sa nu faca vaccinurile pentru a lasa selectia naturala sa actioneze. Nu degeaba se da premiul Darwin
      • +6 (8 voturi)    
        Stiinta versus afaceri (Marţi, 28 iulie 2015, 14:57)

        Andrei Cimpoca [anonim] i-a raspuns lui lumira

        Stiinta functioneaza. Problema e cu afacerile. Nu cred ca am cum sa te conving ca vaccinurile functioneaza insa mi se pare ipocrit si ironic pana la cer sa folosesti un computer pt a sustine placebouri homeopatice si a nega functionarea vaccinurilor. Articolul vorbeste despre vanzarea de medicamente echivalente mai scumpe, nu de apa de ploaie ca in cazul homeopatiei. De ce nu te rogi la Dumnezeu sau sa ne comunici telepatic, homeopatic si parapsihopatic, in loc sa folosesti un computer?
    • -4 (10 voturi)    
      Aprecierea ramane ! (Marţi, 28 iulie 2015, 12:01)

      Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

      Se vede ca nu ai inteles nimic. NU erau tratamente false sau cu latceva decat trebuia ci doar orientarea catre anumite scheme de tratament. Aceste "incentive" nu impuneau falsuri. Practica e veche si este atat in Romania cat si Franta sau Germania. Aici DNA e mai mult pe partea de imagine publica decat pe ce de aparare legalitate. Interesant este cum vor analiza procurorii diagnosticele si schemele de tratament propuse de doctori cu 20 de ani experienta. Cu pulanul ? sau pe baza de denunt?
      • -5 (7 voturi)    
        True ! (Marţi, 28 iulie 2015, 12:26)

        JohnnyBoy [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

        Exact aceeasi curiozitate o am si eu. Cum vor putea dovedi procurorii ca genericele ar fi avut exact acelas efect terapeutic ca si originalele prescrise, mai ales intr-o zona atat de complexa cum este oncologia.
      • +4 (4 voturi)    
        tu ai inteles tot. ca asa sunt "desteptii" (Marţi, 28 iulie 2015, 12:36)

        jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

        Este o vorba, ca "desteptul" le stie pe toate:)
        Ce scrie in articol pune in evidenta coruptia din sistem pentru maximizarea profiturilor unor firme.
        Pe scurt, articolul ar putea vorbi de lipsa de scrupule in ceea ce poriveste afacerile cu medicamente.
        De asemenea, un alt exemplu poate fi:
        http://www.hotnews.ro/stiri-esential-20324413-sute-mii-copii-gradinita-sunt-inutil-testati-fiecare-abuzul-care-poate-crea-dezastru-medical.htm
    • +3 (9 voturi)    
      n-ati inteles nimic (Marţi, 28 iulie 2015, 12:25)

      vasilache [anonim] i-a raspuns lui jackalphonse

      n-ati inteles nimic din tot ce spune Mixich, utilizati un caz de coruptie sa-l intrebati pe el de ce are opiniile pe care le are, si statueaza anumite principii, desi el atrasese de nenumarate ori atentia asupra coruptiei din sistem. Lumira, increde-te in ce vrei tu, ca doar esti specialista in ierburi si mancarea urzicilor ne scapa de toate bolile de pe pamantul asta.
      • 0 (4 voturi)    
        remediu miraculos (Marţi, 28 iulie 2015, 15:02)

        Andrei Cimpoca [anonim] i-a raspuns lui vasilache

        Io am fost in moarte clinica 6 luni si am scapat cu injectii cu apa sfintita, tamaie si rozmarin. Recomand si pentru SIDA, moarte, cancer, deces, sifilis si daca nu iti mai merge televizoru. Tamaiezi bine pe la piese de 2-3 ori, sacrifici o pisica neagra si astepti sa-si revina. :D
    • +6 (10 voturi)    
      Mixich a avut dreptate ref. la vaccinuri (Marţi, 28 iulie 2015, 13:38)

      neagoe [utilizator] i-a raspuns lui jackalphonse

      In emisiunea de la Digi, o doctorita, nu i-am retinut numele a pus punctul pe "i": vaccinarea este o acceptare a solidaritatii sociale si reprezinta o responsabilitate a fiecaruia dintre noi.
      In privinta rezultatelor adverse grave, rata "acceptata" la nivelul occidentului este de 1:1.000.000. Comparativ cu rata de mortatilitate infantila inainte de era vaccinarii este o valoare mult mai buna.

      In emisiunea precedenta celei cu Mixich s-a prezentat un caz al unor parinti care refuza sa-si vaccineze al doilea copil pentru ca primul copil a fost afectat de un vaccin administrat. Desi chiar parintii au spus in emisiune, nu s-a insistat deloc: copilul era bolnav (racit, parca) atunci cand i s-a adminstrat vaccinul, lucru interzis. Deci a fost vorba indubitabil de malpraxis si nicidecum de eroare a vaccinului.

      Personal nu as accepta sa stiu un copil nevaccinat in preajma copilului meu sugar fara vaccinurile terminate. Trebuie o lege a obligativitatii vaccinurilor testate, iar cui nu-i convine, sa se mute acolo unde i se permite.

      Da, medicina alopata este departe de a rezolva toate problemele de sananate, dar aceasta medicina este cea care trateaza multe boli grave si este cea care a marit considerabil speranta de viata.

      Si la fel cum se ascund multe chestii necurate in spatele firmelor de farmaceutica, la fel de multe (poate chiar mai multe) se ascund in spatele multor homeopati sau "specialisti" practicanti ale unor medicini care mai de care mai pompoase. Culmea e ca sunt multe creiere intetosate care le fac jocul.
    • 0 (0 voturi)    
      avem nevoie de mai multi medici (Marţi, 28 iulie 2015, 23:15)

      io [anonim] i-a raspuns lui jackalphonse

      statul nu produce suficienti medici si nu exista concurenta. de asta platim mult la medic. de asta isi permit sa faca ce vor. e ok ca pleaca - poate ca ar trebui sa plateasca studiile. daca pleaca si trimit bani in tara e foarte bine. nu e ok ca statul stabileste pretul in telecom dar cabinetele de medicina pun pretul fara sa fie controlate de nimeni.
  • +4 (6 voturi)    
    cică fenomenul e "îngrijorător"... (Marţi, 28 iulie 2015, 10:51)

    oncologu' lu' peste [anonim]

    sistemul se practică de ani de zile, există armate de reprezentanti medicali care numără reţetele prescrise de medici şi ăştia acum au aflat?
    oricum n-au ce să le facă. o să-i ţină câteva zile şi o să le dea drumul, că încep congresele în toamnă.
  • +7 (7 voturi)    
    .... (Marţi, 28 iulie 2015, 11:06)

    dragonfly [utilizator]

    nimic nou, se stie de cand lumea ca medicii sunt mana in mana cu lanturile de farmacii si producatorii de medicamente!!!
  • +4 (12 voturi)    
    Penibil (Marţi, 28 iulie 2015, 11:19)

    un cititor [anonim]

    Alo....DNA????
    Chestia asta functioneaza de 20 de ani;

    Sa va mai spun niste "secrete""

    1. La robinete in case curge apa
    2. S-a inventat apa calda
    3. Mos Craciun nu exista
  • +2 (2 voturi)    
    Rotary (Marţi, 28 iulie 2015, 11:26)

    Koko Shell [anonim]

    Da, stim ce face Rotary de peste 10 ani in in Romanistan :) Asa e cand seful de clinica sta la "o bere" cu procurori, judecatori sefi de CJ etc.
  • -4 (10 voturi)    
    Ilegal sau "la revedere" (Marţi, 28 iulie 2015, 12:00)

    Mihai [anonim]

    Singurul lucru pe care ii mai tine pe cei mai multi medici in Romania este posibilitatea de a castiga necinstit banii. Din pacate, daca nu va mai fi posibila aceasta varianta singura obtiune va fi plecarea in afara a lor si colapsul sistemului sanitar.

    Se pare ca avem de ales intre 2 rele: "inchidem ochii" tolerand aceste acte ilegale sau sa ramanem fara medici. :(
    • 0 (0 voturi)    
      Sa nu dramatizam... (Marţi, 28 iulie 2015, 18:20)

      Bio Diversul [anonim] i-a raspuns lui Mihai

      Se poate lucra si cinstit in RO pe bani frumosi.Mihai este probabil student medicinist sau copil de doctor...Cei care sunt obisnuiti cu furatul nu vor merge in veci in Occident!Acolo chiar trebuie sa muncesti ,nu sa furi pacientii!Mai sunt judete in care specialistul oncolog face bani pe spatele unor oameni muribunzi.Sper sa fie doar inceputul. Sistemul nu se colapseaza daca scapam de niste spagari ordinari,asa cum Europa nu se prabuseste daca Grecia primeste un sut....undeva!!!La munca, nu la furat.
  • +2 (2 voturi)    
    Ploiesti? (Marţi, 28 iulie 2015, 12:09)

    audit [anonim]

    In Ploiesti nu ajunge nimeni pentru cercetari de niciun fel. La noi DNA, DIICOT inca nu s-au infiintat? Ghita, Cozma erau cazuri ataaaat de evidente ca nu aveau ce face dar in rest?
  • +2 (2 voturi)    
    ASA FAC TOTI (Marţi, 28 iulie 2015, 12:26)

    acasa [anonim]

    Fosti vanzatori de guma vand din 2007 medicamente (a se citi frauda sistem de sanatate) TOTI FAC ASTA TOTI STIM ASTA
    II VREAU PE TOTI LUATI, CINE LE-A ACORDAT AMNISTIE LA NENOROCITII ASTIA?
    Din cauza lor nu sunt bani in sistemul de sanatate.
  • +2 (4 voturi)    
    Firmele de medicamente in cauza trebuie interzise (Marţi, 28 iulie 2015, 13:09)

    neagoe [utilizator]

    Daca au astfel de practici nu sunt de incredere. Adica nu se promoveaza valoarea medicamentului si a actului medical ci ... business-ul.
  • 0 (0 voturi)    
    V i n o D N A (Miercuri, 29 iulie 2015, 8:49)

    carespi [anonim]

    La I a s i cand ajungeti, ca pute tot in zona, de la f ab rica de pa stile pana la "uni v ersitatea" de medicina?
  • 0 (0 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 29 iulie 2015, 9:29)

    [anonim]

    • 0 (0 voturi)    
      Nu e chiar asa (Miercuri, 29 iulie 2015, 11:27)

      liana117 [utilizator] i-a raspuns lui

      Asa ar trebui sa fie, dar nu e totdeauna. Sunt fabrici de generice care "fura" atat de mult la substanta activa incat, de fapt, genericul respectiv e "gol". Producatorii medicamentelor originale sunt firme mari, care nu isi permit astfel de practici. Nimeni nu poate controla mii de fabrici si loturi de generice fabricate cine stie unde. Am avut ocazia - in spital, - folosind acelasi antibiotic - produs generic - dar fabricat de doua firme diferite : unul din generice era romanesc, iar cel de-al doilea turcesc. Nu asta conteaza. A fost o perioada cand farmacia se aproviziona cand cu unul, cand cu celalalt din generice. Sa spunem ca era un copil cu pneumonie si incpeam tratamentul cu produsul romanesc - care s-a dovedit bun. Pacientul mergea bine , scadea febra. Intr-o zi farmacia nu mai avea produsul romanesc si ni-l dadea pe cel turcesc. Acel copil care pana atunci era mai bine, dintr-o data facea febra din nou. Si invers - daca incepeam tratamentul cu produsul turcesc , copiii faceau febra 2-3 zile, nu le mergea deloc bine. In ziua cand nu mai era cel turcesc si se trecea la cel romanesc, brusc , se ameliorau. A durat insa destul pana cand ne-am "prins" - fiindca sunt si alte variabile care pot influenta evolutia, si nu-ti dai seama imediat ca un produs nu indeplineste de fapt criteriile de calitate. Si, daca cumva indraznesti sa spui ca produsul e prost, firma vine si iti da in cap ca ei au "studii" de biodisponibilitate, ca medicamentul e echivalent, ca-i calomniezi... Da, au avut studii la un lot, si, pe urma fura substanta activa, si pana reusesti sa dovedesti ca un lot e de calitate proasta... ai facut pacientilor apa chioara.
  • 0 (0 voturi)    
    Generice (Miercuri, 29 iulie 2015, 10:15)

    liana117 [utilizator]

    De curand au fost depistate nu in Romania ci in Comisia Europeana generice care nu respectau nicidecum cerintele de a fi "echivalente" cu medicamentele originale. E usor sa spui ca medicul a prescris medicamente scumpe in locul genericelor care ar avea - chipurile - acelasi efect. Una e sa ai Mercedes si cu totul alta e sa ai Trabant. Tot acest scandal e menit sa arunce praf in ochii presei si bolnavilor de cancer. Cine are cancer, daca tine la viata lui, ar face bine sa nu accepte genericele ieftine - ci - daca isi poate permite - sa solicite explicit medicului sau farmacistului - sa-i recomande medicamentele originale. Sa plateasca din buzunar diferenta si sa nu accepte un generic ieftin crezand ca are "aceeasi compozitie si acelasi efect" findca acest lucru este foarte departe de adevar.
  • 0 (0 voturi)    
    Parerea unui medic (Joi, 30 iulie 2015, 11:45)

    liana117 [utilizator]

    Mai adaug ceva. Da, sunt medic. Sunt pediatru, nu sunt oncolog. Dar printre atatea comentarii de la pacienti indignati sau nestiutori, poate sa vedeti cum arata si cealalta parte a baricadei. Trebuie sa mergem la congrese. Si pentru a ne tine la curent cu ce apare nou, dar nu e doar o optiune. Pentru a obtine dreptul de libera practica - anual - trebuie sa acumulam un numar de "puncte" . Nu e optional, e obligatoriu. Fara ele nu primim avizul Colegiului Medicilor. Participarea costa - sume destul de mari. Din salariul meu de pediatru - cu 25 de ani vechime, cu garzi, cu sporuri, pot sa-mi permit - din cand in cand - taxa pentru o conferinta de 1 - 2 zile in orasul in care locuiesc. Nu suntem scutiti nici macar de impozit pentru banii dati in acest scop. Daca e in provincie - si mai trebuie si drum, si cazare, devine atat de costisitor incat imi depaseste posibilitatile, iar sa merg pe banii mei la un congres in strainatate e chiar SF. Sa mai spun ca imi cumpar halate, stetoscop, tensiometru - ca de la stat poti sa astepti mult si bine. .. Credeti ca noua ne convine sa stam cu mana intinsa la firmele de medicamente ca sa ne sponsorizeze la vre-un congres? Asta nu inseamna nicidecum ca in functie de sponsorizari facem prescrieri. E ca la vot. Chiar daca un candidat da alegatorilor pixuri ori mai stiu eu ce ca sa-l voteze, in cabina de vot alegatorul pune stampila unde vrea el. La fel, pe reteta medicul scrie ce vrea, Daca nu consider ca medicamentul firmei X e adecvat, poate sa ma trimita si pe luna ca tot n-o sa-l prescriu. Sa se faca la noi ca in alte tari - cum se spune mai sus - si sponsorizarile sa se dea societatilor medicale, ca apoi ele sa le distribuie la medici? Ar fi dezastru. Asta ar mai trebui, sa fim nevoiti sa ne caciulim sau sa dam spaga la aceia care ar trebui sa decida cine primeste sponsorizare si cine nu. Dealtfel nici nu e adevarat, am colegi plecati "afara" si beneficiaza de sponsorizari desi au venituri din care pot sa-si plateasca.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by