Fosti directori ai Petromservice, condamnati definitiv la inchisoare cu executare

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 21 iulie 2015, 20:47 Dosare Anticoruptie


Curtea de Apel i-a condamnat definitiv, marti, pe Gheorghe Supeala, fost director general Petromservice, la 6 ani de inchisoare, iar pe Zizi Anagnastopol, fostul director financiar al Petromservice, la 3 ani inchisoare, in acealsi caz alte trei persoane primind pedepse cu executare, anunta Mediafax.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, marti, sa admita apelurile declarate de procurori si de cei cinci inculpati din dosar.

Astfel, magistratii l-au condamnat pe Gheorghe Supeala, fostul director general al Petromservice, la 6 ani de inchisoare pentru delapidare cu consecinte deosebit de grave in forma continuata.

Omul de afaceri Kiss Laszlo Gyorgy si Adrian Ionut Eftime au primit cate 6 ani si 4 luni de inchisoare pentru complicitate la delapidare cu consecinte deosebit de grave in forma continuata si spalare de bani in forma continuata.

In acelasi dosar au fost condamnate Zizi Anagnastopol, fostul director financiar al Petromservice, la 3 ani de inchisoare cu executare pentru delapidare cu consecinte deosebit de grave si Mariana Iordachescu la 3 ani si 2 luni de inchisoare cu executare pentru complicitate la delapidare cu consecinte deosebit de grave in forma continuata si spalare de bani in forma continuata.

Decizia data de Curtea de Apel Bucuresti este definitiva.

Tribunalul Bucuresti i-a condamnat, pe 16 decembrie 2013, pe Supeala, Kiss, Anagnastopol la cate 5 ani de inchisoare. Iordachescu a primit initial 3 ani de inchisoare cu suspendare, iar Eftimie 4 ani. Instanta i-a obligat pe cei cinci, alaturi de SC Boaz Active SRL, la plata sumei de 30.981.025 de lei catre PSV Company (fosta Petromservice).

Atat inculpatii, cat si procurorii au declarat apel impotriva sentintei Tribunalului.

Potrivit procurorilor Parchetului General, 8,5 milioane de euro ar fi fost scoase din conturile companiei Petromservice sub forma unor plati pentru studii de piata, sigle si spoturi care trebuiau folosite pentru crearea unei noi imagini societatii. Banii ar fi intrat in conturile firmelor Boaz Active SRL si Laveco SRL, care ar fi fost controlate de Kiss Laszlo si de reprezentata sa, Mariana Iordachescu.

Anchetatorii mai sustin ca, peste 6,8 milioane de euro din cei 8 milioane au ajuns in contul societatii IT&Media, cu sediul in Delaware (SUA), un offshore creat de Kiss pe conturile caruia a fost imputernicit Eftime.

Tribunalul Bucuresti i-a condamnat, pe 14 iulie 2014, in dosarul Petromservice, pe Sorin Ovidiu Vintu la 6 ani si 2 luni de inchisoare, pe Octavian Turcan la 9 ani, iar pe Liviu Luca, la 6 ani, toate pedepsele fiind cu executare. Decizia instantei a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti, iar urmatorul termen al procesului este pe 16 septembrie.

In septembrie 2012, Sorin Ovidiu Vintu, Liviu Luca, Octavian Turcan si fostii directori ai Petromservice Gheorghe Supeala si Zizi Anagnastopol au fost trimisi in judecata pentru spalare de bani si delapidarea companiei, prejudiciul produs fiind de peste 83,5 milioane de euro.

Liviu Luca, Sorin Mihai, Gheorghe Supeala, Bogdan Negrutzi, Ioan Bolhalteanu, Zizi Anagnastopol, Graziano Rino Raichovich au fost trimisi in judecata pentru delapidare, iar Sorin Ovidiu Vintu si Octavian Turcan, pentru complicitate la delapidare si spalare a banilor.

Potrivit procurorilor, in cursul anului 2005, Liviu Luca a devenit, in mod indirect, actionarul majoritar al SC Petromservice SA, prin achizitia a 49,35% din actiunile societatii realizata prin intermediul companiei Elbahold Ltd (inmatriculata in Cipru), la care avea calitatea de beneficiar real in sensul prevazut de Legea 656/2002 pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor si de Directiva 2005/60/CE.

"In acest mod, inculpatul Luca Liviu a controlat activitatea ulterioara desfasurata de SC Petromservice SA, prin exercitarea dreptului de vot al Elbahold Ltd in cadrul Adunarii Generale a Actionarilor, ceea ce i-a permis desemnarea unor persoane apropiate in functiile de membri ai Consiliului de Administratie, director general si director financiar", a aratat Parchetul instantei supreme.

Anchetatorii au stabilit ca Liviu Luca era ajutat la administrarea companiei de catre Sorin Ovidiu Vintu, care a finantat preluarea pachetului de actiuni.

Un rol important in administrarea SC Petromservice SA avea si Octavian Turcan, persoana apropiata de Vintu, care intermedia relatia inculpatilor cu companiile inmatriculate in Cipru pe care le controlau si cu bancile din aceasta tara, au precizat procurorii

In cursul anului 2007, SC Petromservice SA a vandut activitatea de servicii petroliere, in schimbul careia a primit suma totala de aproximativ 325 milioane euro.

"Intrucat, in aceeasi perioada, impotriva societatii erau in curs de desfasurare numeroase proceduri de executare silita pentru drepturile salariale restante obtinute de catre angajati prin intermediul unor hotarari judecatoresti, inculpatul Luca Liviu a hotarat ca lichiditatile societatii sa fie transferate in patrimoniul unor companii controlate de Vintu Sorin Ovidiu, pentru a evita ca aceste sume sa ajunga in posesia salariatilor sau sa fie distribuite ca dividende actionarilor minoritari", au precizat procurorii.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























2437 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by