Cristian David a fost trimis in judecata, fiind acuzat ca a primit mita o jumatate de milion de euro

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 16 iulie 2015, 13:02 Dosare Anticoruptie


Cristian David
Foto: AGERPRES
Fostul ministru de Interne Cristian David a fost trimis in judecata de procurorii DNA sub acuzatia ca ar fi primit 500.000 de euro mita, alaturi de fostul prefect al judetului Buzau, Marian Bigiu.

Cine sunt persoanele trimise in judecata:
 • Gheorghe Doloiu, acuzat de spalare de bani
 • Cristian David, ministru al Internelor si Reformei Administrative (in perioada 5 aprilie 2007 - 22 decembrie 2008), acuzat de luare de mita
 • Valeriu Roger Nitescu, sef de cabinet al lui Cristian David, acuzat de trafic de influenta, spalarea banilor si complicitate la luare de mita
 • Marian Bigiu, fost prefect al judetului Buzau, acuzat de spalare de bani
Care sunt acuzatiile procurorilor, potrivit rechizitoriului citat intr-un comunicat al DNA:

In cursul anului 2007, prin intermediul lui Nitescu Valeriu Roger, Cristian David Cristian a pretins, iar in luna februarie 2008, a si primit suma de 500.000 de euro de la un denuntator, care dorea sa intre in posesia unor terenuri.

"Aceasta suma de bani a fost pretinsa si primita de inculpatul David Cristian pentru a-si exercita atributiile de indrumare si coordonare a activitatii prefectilor intr-o modalitate care sa asigure emiterea unui titlu de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat in intravilanul municipiului Buzau de catre Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate. In acest sens, inculpatul David Cristian a luat legatura cu Bigiu Marian Cristinel, prefect al judetului Buzau la acea data, solicitandu-i ajutorul in aceasta problema", potrivit sursei citate.

Nitescu Valeriu Roger, in calitate de sef de cabinet al Ministrului de Interne si Reformei Administrative, a pretins si a primit de la aceeasi persoana suma de 600.000 euro.

Urmare a acestor "interventii", in perioada 2007 - 2008, cu ocazia discutiilor purtate de catre denuntator cu Bigiu Marian Cristinel, acesta din urma i l-a prezentat pe inculpatul Doloiu Gheorghe ca fiind persoana de contact pentru rezolvarea tuturor aspectelor referitoare la terenurile de pe raza municipiului Buzau.

Afland pozitia terenului respectiv, Bigiu Cristinel i-a subliniat denuntatorului faptul ca nu poate fi restituita suprafata respectiva pe vechiul amplasament, intrucat este vorba de "un teren foarte mare si foarte valoros". Ulterior, s-au reconstituit drepturile litigioase, dupa cum urmeaza:
 • 59.518 m.p. in centrul municipiului Buzau, chiar la drumul national,
 • 14.085 m.p. in centrul municipiului Buzau, aproximativ in spatele terenului sus-mentionat,
 • 6.397 m.p. tot in centrul municipiului Buzau, intre cele doua terenuri sus-mentionate,
 • 70.000 m.p. la intrarea in municipiul Buzau dinspre Bucuresti, tot cu iesire la drumul national.
Pentru "sprijinul oferit", cu prilejul unei alte intalniri, Bigiu Marian Cristinel a pretins de la denuntator suma de 1.000.000 euro, primind intr-un final 700.000 euro, solicitare motivata de "locatia terenurilor si existenta mai multor persoane decidente", dispunand totodata ca transferul sumelor de bani, ce urmau a fi remise, sa se realizeze prin intermediul conturilor persoanele ale lui Doloiu Gheorghe. Acest lucru s-a si intamplat ulterior, dupa ce Comisia judeteana pentru stabilirea dreptului de proprietate a emis titlul de proprietate asupra terenurilor in suprafata de 15 ha.

Totodata, pentru a masca originea sumelor primite cu titlu de mita si pentru a evita tragerea la raspundere penala, au fost incheiate mai multe contracte de vanzare - cumparare, avand ca obiect tranzactii imobiliare fictive intre persoanele implicate in savarsirea infractiunilor de coruptie.

In cauza, procurorii au dispus instituirea masurii asiguratorii a sechestrului asupra bunurilor mobile si imobile aflate in proprietatea inculpatilor.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.2678 vizualizari

 • +3 (3 voturi)    
  cristian TROACA si este un interlop ordinar (Joi, 16 iulie 2015, 13:45)

  troaca troaca troaca [anonim]

  nu stiu cind romanii se vor trezi sa iasa cu furcile si topoarele contra acelei cloace de mafioti, numita parlament.
 • +3 (3 voturi)    
  sa nu uitam. (Joi, 16 iulie 2015, 13:55)

  rochiri [utilizator]

  Cel mai cinstit guvern!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by