DNA verifica de ce procurorii DIICOT au cerut inchisoare cu suspendare in cazul lui Ovidiu Tender

de R.M.     HotNews.ro
Vineri, 10 iulie 2015, 13:42 Dosare Anticoruptie


Ovidiu Tender (foto arhiva)
Foto: AGERPRES
Directia Nationala Anticoruptie verifica motivul pentru care procurorii DIICOT au cerut ca omul de afaceri Ovidiu Tender sa fie condamnat la inchisoare cu suspendare, in dosarul cunoscut sub numele de "Carom", scrie Mediafax.

Informatia apare in raportul Inspectiei Judiciare, care a verificat managementul DIICOT din perioada 2013-2014.

Inspectorii judiciari au stabilit ca procurorul de caz al dosarului "Carom", Claudia Curelaru, a intocmit in 27 octombrie 2014 un referat prin care propunea formularea unor concluzii de condamnare a lui Ovidiu Tender la pedeapsa inchisorii, cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei. Procurorul invoca faptul ca Ovidiu Tender a fost trimis in judecata si pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune, infractiuni pentru care s-a implinit termenul de prescriptie al raspunderii penale.

"Urmare a acestui referat a fost intocmit un proces-verbal conform caruia procurorul sef Directie Alina Bica, procurorul sef serviciu judiciar Silvia Stefanescu si procurorul de caz Claudia Curelaru au discutat si au convenit, de comun acord, sa fie formulate concluzii de condamnare, cu suspendarea sub supraveghere a pedepsei aplicate inculpatului Tender Ovidiu, conform referatului procurorului de caz", conform sursei citate.

Din verificarile efectuate de inspectorii judiciari a rezultat ca referatul este "incomplet", in sensul ca a fost omisa precizarea ca pentru celelalte infractiuni nu se prescrisese raspunderea penala.

"Faptele privind aceasta imprejurare formeaza obiectul unui dosar penal aflat pe rolul Directiei Nationale Anticoruptie", conchid inspectorii judiciari.

Surse judiciare au afirmat ca cele doua procuroare de la DIICOT - Claudia Curelaru si Silvia Stefanescu - au fost audiate la Directia Nationala Anticoruptie in acest caz, in calitate de martori.

Ovidiu Tender a fost condamnat, in 8 iunie, la 12 ani si sapte luni de inchisoare, iar Marian Iancu a primit o pedeapsa de 14 ani de inchisoare, in dosarul "Carom", fiind astfel gasiti vinovati de inselaciune si spalare de bani, decizia luata de Curtea de Apel Bucuresti (CAB) fiind definitiva.

Instanta a mai decis condamnarea lui Toader Gaurean la noua ani si zece luni de inchisoare cu executare.

Decizia Curtii de Apel Bucuresti a venit cu doar o zi inainte de a se prescrie faptele de care erau acuzate persoanele implicate in acest dosar.

In 20 mai, judecatorii carora le-a fost repartizat dosarul "Carom" au fost recuzati de inculpati, motiv pentru care cei doi magistrati din complet, Daniel Dontete si Camelia Bogdan, au fost inlocuiti cu judecatoriu Mihai Mihalcea si Georgiana Tudor. Prin aceeasi decizie s-a constatat ca masurile procesuale dispuse in acest dosar "sunt lovite de nulitate".

In acest proces, magistratii Camelia Bogdan si Daniel Dontete au dispus extinderea sechestrului asupra averilor lui Ovidiu Tender si Marian Iancu, masura asiguratorie ce ar fi trebuit pusa pe conturile bancare, pe actiunile firmelor pe care le detin, dar si asupra conturilor sotiilor sau ale fostelor sotii.

Judecatorii au decis extinderea sechestrului care fusese pus pe mai multe bunuri ale inculpatilor din acest proces, dispuse de procurori in 12 ianuarie 2005, in 19 ianuarie 2006, in 17 si 18 aprilie 2006, in 23 iunie 2006 si in 4 iulie 2006. Avand in vedere decizia de Curtii de Apel, prin care s-a dispus recuzarea judecatorilor, aceste masuri nu au mai fost luate.

Tribunalul Bucuresti ii condamnase, in decembrie 2014, pe Ovidiu Tender la 11 ani si patru luni de inchisoare si pe Marian Iancu la 13 ani si opt luni de inchisoare, in dosarul Carom. Decizia a fost contestata la Curtea de Apel Bucuresti, care luni a dat o decizie definitiva.

In acest dosar, Ovidiu Tender si Marian Iancu au fost trimisi in judecata in 2006, rechizitoriul fiind intocmit de fosta sefa a DIICOT, Alina Bica, judecata pentru coruptie.

Tender si Iancu au fost acuzati ca au preluat ilegal controlul companiei Carom SA Onesti si au prejudiciat-o cu 1.400 de miliarde de lei vechi, suma stabilita la nivelul anului 2003.

Inainte de 1990, Carom SA a facut parte din Platforma Petrochimica Onesti. Cei doi oameni de afaceri sunt acuzati ca au drenat resursele Carom prin intermediul unui circuit financiar complex.

In acelasi dosar au fost trimisi in judecata Cicilia Dumitrescu, Marin Badea, Toader Gaurean si Bogdan Salajan.

"Se poate constata ca avem de-a face cu un grup infractional bine de￯nit, in care ￯ecare persoana are un rol structurat si determinat, urmarind indeplinirea unor activitati punctual stabilite de catre initiatorii grupului, inculpatii Iancu AlAlexandru Mariani Tender Ovidiu Lucian", au notat anchetatorii, in rechizitoriu.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























3949 vizualizari

  • +5 (5 voturi)    
    de ce o fapta penala se prescrie? (Vineri, 10 iulie 2015, 14:22)

    jackalphonse [utilizator]

    si o contraventie ramane vesnica?
    sunt atatea exemple de borfasi care au scapat prin aceasta metoda si nimeni nu incearca sa schimbe legea?
  • +5 (5 voturi)    
    "cei doi oameni de afaceri" (Vineri, 10 iulie 2015, 14:35)

    MPop [utilizator]

    Hotnews...cand o sa va treziti si voi sa faceti diferenta intre oamni de afaceri si sarlatani!

    Odata condamnat la ani grei de inchisoare, odata dovedit ca nu au facut nici o afacere ci transfer de resurse din banul public in buzunarul personal, odata ce sa dovedid ca totul sa facut cumparand influenta.....Atunci acestia nu se mai numesc oameni de afaceri!

    Va rog...
  • +1 (1 vot)    
    ei de ce ?! (Vineri, 10 iulie 2015, 14:36)

    hopshio [utilizator]

    Si voi acu'....
  • 0 (0 voturi)    
    interesele nationale (Vineri, 10 iulie 2015, 17:10)

    gabriel [anonim]

    Statul ar trebui sa infiinteze o institutie care sa gestioneze afacerile acestor oameni in interes national.
    Tender are afaceri mari prin Africa.
    • 0 (0 voturi)    
      haha (Vineri, 10 iulie 2015, 18:51)

      Marcel Ionita [utilizator] i-a raspuns lui gabriel

      Daca trebuie recuperat prejudiciu, acele afaceri trebuiesc valorificate prin lichidarea sechestrului.

      Stai tu linistit ca atata timp cat Tender e la puscarie are cine sa-i tina afacerile.
  • 0 (0 voturi)    
    Cat despre procurorii murdari ... (Vineri, 10 iulie 2015, 18:52)

    Marcel Ionita [utilizator]

    Poate incepe o curatenie si pe la Parchet, nu-i asa? Punem binomul pe ei!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by