Fostul presedinte al ANI Horia Georgescu, eliberat din arest si judecat sub control judiciar

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 10 iulie 2015, 5:39 Dosare Anticoruptie


Fostul presedinte al Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, va fi eliberat din arest si judecat sub control judiciar, in dosarul vizand despagubiri ilegale de la ANRP, au hotarat, joi, definitiv, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie, potrivit Mediafax. ICCJ a admis contestatia lui Horia Georgescu, arestat preventiv din 18 martie, si a decis, definitiv, sa il plaseze pe acesta sub control judiciar.

Si contestatia fostului deputat Theodor Nicolescu, trimis in judecata in acelasi dosar, a fost admisa, acesta urmand sa fie judecat in arest la domiciliu.

In dosarul ANRP, procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus, la 9 aprilie, trimiterea in judecata a opt persoane care, la data faptelor, faceau parte din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), precum si a patru inculpati care aveau calitatea de experti evaluatori autorizati.

Astfel, in fata instantei vor ajunge fostii deputati Marko Attila si Theodor Nicolescu, fostul presedinte al ANI Horia Georgescu, Ingrid Zaarour, Mihnea-Remus Iuoras, Ingrid-Luciana Popa-Mocanu, Remus-Virgil Baciu si Constantin-Catalin Canangiu.

De asemenea, au fost trimisi in judecata si expertii evaluatori Gheorghe Visoiu, Alexandru-Florin Hanu, Neculai Nistor si Dorin-Cornel Drula.

Dosarul a fost mutat de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) la Curtea de Apel Bucuresti dupa ce Catalin Theodor Nicolescu si Marko Attila-Gabor au demisionat din Parlament.

In acelasi dosar, omul de afaceri Horia Simu a fost arestat preventiv pe 3 iulie.

"Prin actiunile sau inactiunile lor intentionate, cei 12 inculpati din prezenta cauza au produs un prejudiciu bugetului statului roman in cuantum de 84.588.304 euro", conform anchetatorilor.

"Inculpatii Ingrid Zaarour, Baciu Remus Virgil, Marko Attila-Gabor, Iuoras Mihnea-Remus, Popa-Mocanu Ingrid-Luciana, Georgescu Horia, Canangiu Constantin-Catalin si Nicolescu Theodor Catalin au fost, in perioada 2008, membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor. In acea calitate, cei opt inculpati au emis, in cazul a trei dosare (nr.13653/FFCC/2008, nr.26600/CC/2006 si nr.8745/CC/2006) titluri de despagubire, pe baza unor rapoarte de evaluare contrare Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor si contrare prevederilor art.13, art.10 alin.6 si 7 din Legea nr.247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei. Scopul acelor demersuri a fost supraevaluarea imobilelor mentionate, ceea ce a adus un prejudiciu bugetului de stat si a asigurat avantaje patrimoniale unor persoane, cesionari ai drepturilor litigioase", conform DNA.

Mai exact, anchetatorii au stabilit ca, in 4 decembrie 2008, cei opt au aprobat raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Nistor Neculai, prin care a fost stabilita o valoare a terenului in suprafata de 55.390 metri patrati de 84.546.000 lei (1.526 lei/ metru patrat), prin supraevaluarea acestuia cu peste 13 milioane de euro, prejudiciind cu aceasta suma bugetul de stat si facilitand obtinerea unor avantaje patrimoniale de catre doua persoane.

Ulterior, in 10 noiembrie 2008, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, cu exceptia lui Canangiu, au aprobat raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Dorin Cornel Drula, intr-un dosar de despagubire prin care a fost stabilita o valoare a terenului de 1.535 metri patrati si constructie demolata de 2.137.636 de euro, prin supraevaluarea acestora cu aproximativ 1,7 milioane de euro, prejudiciind cu aceasta suma bugetul de stat si facilitand obtinerea unor avantaje patrimoniale necuvenite de catre o persoana.

Procurorii mai spun ca la data de 2 septembrie 2008, membrii Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor au aprobat raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Alexandru-Florin Hanu, prin care a fost stabilita o valoare a terenului de 20,5 hectare, situat pe raza fostei comune Dudesti ¬ Cioplea, actualmente sector 3 Bucuresti, de 104.640.072 euro, prin supraevaluarea acestuia cu suma de aproximativ 60 milioane de euro.

"Cele trei rapoarte de evaluare intocmite de expertii evaluatori Neculai Nistor, Drula Dorin Cornel si Hanu Alexandru-Florin au fost avizate de Visoiu Gheorghe, expert evaluator angajat al ANRP¬ Secretariatul Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, cu incalcarea atributiilor de serviciu ce presupuneau verificarea acelor rapoarte, in conformitate cu standardele si legislatia mentionate", conform DNA.

Procurorii au mai ajuns la concluzia ca in perioada 2007-2008, Theodor Nicolescu, care la momentul respectiv detinea functia de vicepresedinte al ANRP si calitatea de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, a cerut de la trei persoane un procent de cinci la suta din totalul actiunilor pe care acestia urmau sa le primeasca in urma conversiei titlurilor de despagubire din dosarele aflate la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor. In schimbul banilor, Nicolescu, prin prisma functiei si calitatii pe care o detinea, urma sa asigure solutionarea favorabila si cu celeritate a dosarelor de despagubire.

"Ca urmare a solutionarii dosarului de despagubire nr. 13563/FFCC/2008, referitor la drepturile de proprietate privind o suprafata de 20,5 ha, teren situat in Bucuresti, in zona sectorului 3, Nicolescu Theodor-Catalin a primit, in perioada 2009-2013, de la cele trei persoane aproximativ 6.200.000 lei, reprezentand bani si contravaloarea actiunilor. Banii au fost remisi in general, in transe de pana la 250.000 de lei, in lei si euro, iar suma de 680.000 lei prin cont, in baza unui contract de comision incheiat fictiv pentru a masca comisionul", potrivit actului de sesizare al instantei.

In 2008, expertul evaluator Hanu a primit de la o persoana, suma de 10.000 euro, pentru a face o evaluare favorabila asupra imobilului care facea obiectul despagubirii dintr-unul dintre dosarele care au ajuns la aceasta comisie.

"Prin actiunile sau inactiunile lor intentionate, cei 12 inculpati din prezenta cauza au produs un prejudiciu bugetului statului roman in cuantum de 84.588.304 euro", conform anchetatorilor.

Procurorii au pus sechestru asigurator asupra mai multor sume de bani si bunuri ce apartin acuzatilor din acest caz si au confiscat cele 6,2 milioane de lei de la Nicolescu si suma de 10.000 euro de la Hanu, bani pe care i-ar fi luat cei doi drept mita.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

335 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    decizie (Vineri, 10 iulie 2015, 14:05)

    gygyshor_b0$$ [anonim]

    saracul de el, nu a fraudat cat trebuie. comisia i-a anteles cazul si a fost de acord sa fie repus in libertate, sa poata fura cat trebuie. doambe ajuta!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by