Fostul deputat Mihai Banu a fost retinut de procurorii DNA, sub acuzatia ca ar fi luat mita 270.000 de euro

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 9 iulie 2015, 16:39 Dosare Anticoruptie


Fostul deputat Mihai Banu a fost retinut joi de procurorii Direcției Naționale Anticorupție Bacău, fiind acuzat ca a primit 270.000 de euro de la un om de afaceri, pentru a interveni la membri ai guvernului, in perioada 2010 - 2012, pentru a se aloca o suma de bani unei primarii care avea de achitat lucrari de constructie in valoare de 5,6 milioane lei.

Alaturi de acesta, procurorii anticorupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și controlul judiciar pentru 60 de zile fata de fiul fostului deputat, Lucian Banu, acuzat de complicitate la trafic de influență.

Care sunt acuzatiile procurorilor:

În perioada 2010-2012, Mihai Banu a pretins și primit, în mai multe tranșe, de la un om de afaceri, suma de 270.000 euro, pentru ca, în calitate de deputat să-și folosească influența personală sau prin intermediul altui demnitar, pe lângă membri ai Guvernului României, în vederea alocării unei sume de bani către o primărie de pe raza județului Bacău.

Această sumă de bani era necesară pentru achitarea unor lucrări de construcție, în valoare de aproximativ 5,6 milioane lei, executate de firma omului de afaceri în beneficiul unității administrativ-teritoriale.

Din cei 270.000 euro, la solicitarea lui Mihai Banu, beneficiind de complicitatea fiului său, Lucian, suma de 150.000 lei a fost remisă acestuia, de către omul de afaceri, sub pretextul achiziționării unui teren de la o persoană indicată de același inculpat.

Astfel, la data de 11 august 2010, între persoana respectivă, în calitate de promitent-vânzător și firma omului de afaceri, în calitate de promitent-cumpărător, s-a încheiat un antecontract de vânzare-cumpărare pentru un teren arabil în suprafață de 10.000 mp., situat în extravilanul unei comune, prețul vânzării fiind stabilit la suma de 150.000 lei.

Această sumă de bani a fost virată de firma omului de afaceri în trei tranșe, în perioada 12.08.2010- 22.07.2011, în conturile indicate de Banu Mihai și Banu Lucian.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Banu Lucian trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori este chemat,
b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuinței,
c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat,
d) să nu depășească limita teritorială a României, decât cu încuviințarea prealabilă a organelor judiciare,
e) să nu se apropie de persoanele menționate în ordonanța procurorilor și să nu ia legătura, direct sau indirect, cu aceștia,
f) să nu dețină, să nu folosească și să nu poarte arme.

În cauză procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1477 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    Completare (Joi, 9 iulie 2015, 17:32)

    Marcel Ionita [utilizator]

    De completat ca Mihai Banu (tatal) a facut parte din PNL si mai apoi din PDL[1]. Lucian Banu (fiul) a cochetat cu Forta Civica a lui MRU din pozitia de secretar general al organizatiei din Bacau. [2]

    Concluzie: coruptia este sistemica si nu cunoaste granitele partidelor politice.

    "În cauză procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații." - merge binomul bine!! :)

    [1] http://goo.gl/QC99OO
    [2] http://goo.gl/0Pg5Mx
  • 0 (0 voturi)    
    asa deci (Vineri, 10 iulie 2015, 13:19)

    Gobelin [utilizator]

    la o lucrare de 1 200 000 euro, aproape 300 000 euro era comision.
    practic, lucrarile sunt supraestimate cu 25-30% ca sa fie loc si de vazelina.
    uite asa au pradat politicienii banul public, inclusiv pe cel din taieri de pensii si salarii.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by