Dosar Hidro Prahova: Adrian Semcu si Gheorghe Boeru scapa de arestul la domiciliu

de I.C.     HotNews.ro
Marţi, 23 iunie 2015, 0:34 Dosare Anticoruptie


Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis luni ca directorul general al SC Hidro Prahova, Adrian Semcu, fost vicepresedinte al Consiliului Judetean Prahova, sa fie cercetat de DNA sub control judiciar, informeaza Agerpres.

Curtea Suprema a admis o contestatie a lui Adrian Semcu, dupa ce pe 11 iunie, un alt complet de judecata il plasase pe acesta in arest la domiciliu.

De arestul la domiciliu a scapat si omul de afaceri Gheorghe Boeru, care va fi de asemenea cercetat sub control judiciar, decizia fiind definitiva.

Adrian Semcu este cercetat de DNA pentru trafic de influenta, in timp ce Gheorghe Boeru este acuzat de dare de mita, cumparare de influenta si evaziune fiscala.

Numele lui Gheorghe Boeru apare si in dosarul de coruptie al primarului Andrei Chiliman.

Potrivit DNA, incepand cu 2010, anterior si pe parcursul derularii procedurilor de achizitie pentru contractele de servicii si lucrari ce urmau sa fie incheiate in cadrul proiectului cu finantare europeana 'Reabilitarea si modernizarea sistemelor de apa si canalizare in judetul Prahova" (in valoare totala de peste 162,7 milioane euro avand ca autoritate contractanta SC Hidro Prahova), au existat discutii si intelegeri intre mai multe persoane influente si cu importanta sustinere politica, privind realizarea intereselor vizand obtinerea, in mod ilicit, a unor sume de bani din platile efectuate de catre beneficiarul proiectului.

Procurorii sustin ca banii urmau sa fie primiti, sub forma de comisioane, de la societatile agreate pe care, fiecare dintre persoanele implicate, urma sa le sprijine in atribuirea contractelor prin exercitarea influentei pe care o aveau la conducerea si angajatii SC Hidro Prahova, respectiv la reprezentantii Ministerului Mediului si Padurilor cu atributii legate de derularea proiectului.

"Concret, in perioada august 2010 - aprilie 2011, in schimbul unei sume de bani, Adrian Semcu, in calitate de vicepresedinte al CJ Prahova, folosindu-se si de influenta pe care o avea la reprezentanti ai conducerii SC Hidro Prahova si in intelegere cu Gheorghe Boeru, reprezentantul SC Romair Consulting SRL Bucuresti, l-a ajutat pe acesta din urma ca asocierea din care facea parte sa castige la licitatie un contract de achizitie publica, finantat in majoritate din fonduri europene. Contractul, in valoare de 25.085.000 lei, intitulat 'Asistenta tehnica pentru managementul proiectului, proiectare, supervizare lucrari" face parte din proiectul european - Reabilitarea si modernizarea sistemelor de apa si canalizare in judetul Prahova", sustine DNA.

Anchetatorii au retinut ca pentru sprijinul acordat la obtinerea contractului, in ianuarie 2012, Adrian Semcu a primit de la Boeru 100.000 euro, din totalul sumei promise de 200.000 euro.

In acest sens, Adrian Semcu, prin intermediul altor persoane, l-a sustinut pe Boeru, pana la stabilirea finala a castigatorului, astfel: anterior initierii procedurilor de evaluare a ofertelor - prin determinarea furnizarii unor date tehnice acestuia, necesare adaptarii documentatiei si utile pentru conceperea unei oferte ca sa castige; in timpul derularii procedurilor de atribuire a contractului - prin determinarea desemnarii unor persoane obediente in comisia de evaluare a ofertelor; ulterior, dupa stabilirea castigatorului pana la momentul solutionarii definitive a contestatiilor si actiunilor in instanta - prin crearea posibilitatii pentru firma de a gestiona raspunsurile la caile de atac, precum si prin interventii la CNSC si la instanta competenta, pentru a mentine decizia de atribuire a contractului.

"Si o alta persoana din conducerea SC Hidro Prahova a fost cointeresata de inculpatul Boeru pentru sprijin pe parcursul derularii procedurii de achizitie si pentru a acorda sustinere pe durata derularii contractului, inclusiv pentru a acorda, in avans, o transa din fondurile aferente activitatii de consultanta. Astfel, in perioada 2011 - 2012, Gheorghe Boeru a remis acelei persoane suma totala de 50.400 lei, disimulata in venit aferent unui contract de munca", se spune in document.

DNA mentioneaza ca o parte din banii incasati de SC Romair Consulting SRL din fonduri publice au fost tranzitati, la dispozitia lui Boeru, fara a avea la baza justificari economice reale, prin conturile mai multor firme paravan, scosi, in numerar, si folositi in interesul personal al acestuia.

Procurorii au constatat ca aceste activitati au avut ca rezultat sustragerea de la plata, catre stat, a sumei de aproximativ 252.000 lei, reprezentand peste 151.000 lei TVA si aproape 101.000 lei impozit pe profit.

In dosar, se efectueaza acte de urmarire penala si fata de Iulian Hertanu, Vladimir Ciorba, Mihail Coman, Liviu Munteanu, Mircea Cosma, Vlad Cosma, Sebastian Ghita, Ilie Dragan, Iuliu Roman si Cristian Ionut Ionescu, pentru infractiuni de coruptie si asimilate coruptiei.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

492 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by