Edilul comunei bacauane Prajesti, acuzat de DNA ca a cerut de la firma care construia sediul primariei 10% din valoarea lucrarilor

de G.S.     HotNews.ro
Vineri, 12 iunie 2015, 11:44 Dosare Anticoruptie


DNA a demarat actiunea penala si l-a pus sub control judiciar pe primarul comunei Prajesti din judetul Bacau, acuzat de luare de mita pentru ca in perioada 2006-2008 ar fi cerut 10% din valoarea lucrarilor avand ca obiect executarea, finalizarea si intretinerea lucrarii "Sediu Primarie comuna Prajesti-judetul Bacau".

Potrivit procurorilor Antica Eugen a primit suma totala de 43.746,98 lei, in doua transe, la datele de 12.12.2007 si 27.03.2008, prin intermediul unei alte societati pe care o controla in mod direct.

Acestuia i s-a interzis sa mai exercite, pe perioada controlului judiciar, functia de primar.

Comunicatul DNA:

"Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul teritorial Bacau au dispus punerea in miscare a actiunii penale si luarea masurii controlului judiciar pe o durata de 60 de zile, incepand de la data de 11 iunie 2015, fata de inculpatul ANTICA EUGEN, primar al comunei Prajesti, judetul Bacau, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
- luare de mita; 
- efectuarea de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite.

In ordonanta de dispunere a controlului judiciar se arata ca, exista probe si date din care rezulta suspiciune rezonabila ce contureaza urmatoarea stare de fapt: 

In calitate de primar al comunei Prajesti, inculpatul Antica Eugen a pretins, in perioada 2006-2008, de la reprezentantii unei societati comerciale, un procent de 10% din valoarea lucrarilor ce urmau a fi decontate de Primaria comunei Prajesti conform unui contract incheiat intre Consiliul Local al comunei Prajesti si respectiva societate comerciala, avand ca obiect executarea, finalizarea si intretinerea lucrarii "Sediu Primarie comuna Prajesti-judetul Bacau", in valoare de 1.510.325,64 lei.

In baza acestor solicitari, inculpatul Antica Eugen a primit suma totala de 43.746,98 lei, in doua transe, la datele de 12.12.2007 si 27.03.2008, prin intermediul unei alte societati pe care primarul Antica Eugen o controla in mod direct.

Banii au fost solicitati si primiti pentru ca, in calitate de primar al comunei Prajesti, inculpatul Antica Eugen sa asigure desfasurarea in bune conditii a contractului de achizitie publica mentionat anterior, in sensul de a efectua platile cu celeritate.

In perioada mai 2006- septembrie 2012, in scopul obtinerii de bani si alte foloase pentru sine sau pentru societatea pe care o controla, inculpatul Antica Eugen, prin intermediar, a exercitat in fapt activitatile de administrare a societatii comerciale, activitati incompatibile cu functia detinuta, aceea de primar al comunei Prajesti, jud. Bacau.

Concret, in acest sens, acesta s-a ocupat de incheierea contractelor comerciale, de incheierea unui contract de credit, de achizitionarea unor utilaje, de achizitionarea unui autoturism Toyota (pe care l-a folosit in interes personal), de gestionarea resurselor umane (angajarea personalului, stabilirea salariilor), de stabilirea destinatiei sumelor de bani obtinute de societate in urma relatiilor comerciale desfasurate, in scopul obtinerii pentru sine si pentru societatea pe care o controla in fapt, de sume de bani ori alte foloase necuvenite.

Pe timpul cat se afla sub control judiciar, inculpatul Antica Eugen trebuie sa respecte urmatoarele obligatii: 
- sa se prezinte la organul de urmarire penala ori de cate ori este chemat; 
- sa informeze de indata organul judiciar care a dispus masura sau in fata caruia se afla cauza cu privire la schimbarea locuintei; 
- sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea (Inspectoratul Judetean de Politie Bacau) conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori este chemat.
- sa nu depaseasca limita teritoriala a Romaniei, decat cu incuviintarea prealabila a organului judiciar; 
- sa nu se apropie de persoanele mentionate in ordonanta de dispunere a controlului judiciar si sa nu comunice cu acestea direct sau indirect, pe nicio cale; 
- sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme; 
- sa nu exercite functia de primar al comunei Prajesti jud. Bacau, functie in exercitarea careia a savarsit faptele retinute in sarcina sa. 

Inculpatului Antica Eugen i se atrage atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care ii revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.

Inculpatului i s-au adus la cunostinta calitatile procesuale si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala. 

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, necesara in vederea propunerii unor masuri preventive, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie."






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1032 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    ”PRĂJEȘTI” ? (Vineri, 12 iunie 2015, 11:55)

    pointless man [utilizator]

    E clar: localnicii și-au ales numele potrivit încă de la fondare (1600 ? 1700 ? 1800 ?). Sau ”și prăjiți, și cu banii luați”.

    La mai mare în secolul XXI !
  • -3 (3 voturi)    
    coruptia de sus (Vineri, 12 iunie 2015, 14:42)

    bogdan [anonim]

    Se ocupa de DNA de gainarii si smecherii de sus dorm linistiti


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by