Vicepresedintele Consiliului Judetean Bihor, Alexandru Kiss, retinut de procurorii DNA pentru luare de mita si spalare de bani

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 2 iunie 2015, 17:21 Dosare Anticoruptie


Vicepresedintele Consiliului Judetean (CJ) Bihor, Alexandru Kiss, si omul de afaceri Beniamin Rus, patronul grupului de firme Selina, au fost retinuti, marti, de procurorii DNA Oradea, informeaza Agerpres.

In primavara acestui an, procurorii anticoruptie anuntau ca au inceput urmarirea penala a celor doi, alaturi de alte persoane, pentru luare de mita si spalare de bani. Printre cei aflati in atentia anchetatorilor in acest dosar s-a aflat si Alexandru Mudura, patronul Lotus Market, decedat intre timp.

Alexandru Kiss si Beniamin Rus au ajuns marti dimineata la sediul DNA Oradea, pentru audieri. La finalul acestora, procurorii i-au retinut pentru 24 de ore, urmand sa decida cand si daca ii vor prezenta instantei cu propunere de arestare preventiva.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie - Serviciul Teritorial Oradea au dispus efectuarea urmaririi penale fata de vicepresedintele CJ Bihor - Alexandru Kiss, administratorul Lotus Market - Alexandru Mudura si administratorul Selina - Beniamin Rus, pentru luare de mita si spalare de bani. Cei trei, impreuna cu Bojtor Vilmos-Laszlo, Gheorghe-Ioan Roatis (administrator al societatii Martex Trans Oradea), cetateanul maghiar Miklossy Ferenc (administrator al societatii Keviep Kft Debretin) si Miklossy Ferenc-Laszlo, cetatean maghiar (administrator al societatii East Bau Construct Oradea) sunt suspectati ca ar fi fost implicati intr-o retea mafiota, pe care procurorii DNA o urmaresc inca din 2003.

Conform ordonantei de incepere a urmaririi penale, Kiss Alexandru-Iosif-Francisc, Bojtor Vilmos-Laszlo si Beniamin Rus au conceput si pus in aplicare un mecanism financiar complex, implicand societati din Romania, Selina si Trameco - ambele din Oradea, si din SUA, Wasleys Worldwide LLC Washington, prin intermediul caruia, in perioada 2005 - 2006, a fost disimulata plata sumei de aproximativ 600.000 euro. Spalarea banilor a fost efectuata sub masca platii de catre Selina a unor utilaje pe care Trameco le-a importat de la firme din Germania si Olanda, prin intermediul societatii Wasleys Worldwide, controlata de Bojtor Vilmos-Laszlo.

Desi societatile din grupul Selina au negociat direct cu furnizorii germani si olandezi, achizitia utilajelor a fost facuta prin intermediul societatii paravan Wasleys Worldwide la preturi mult mai mari. Cei aproximativ 600.000 euro reprezentau de fapt 'spaga'(mita) pe care Beniamin Rus i-a platit-o lui Alexandru Kiss (presedinte al Consiliului Judetean Bihor la data comiterii faptelor) pentru ca acesta sa favorizeze Selina in cadrul procedurilor derulate de CJ Bihor pentru vanzarea unor terenuri din municipiul Oradea.

Astfel, prin indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu, Alexandru Kiss a prejudiciat CJ Bihor cu 8,6 milioane de euro, in cadrul celor doua proceduri de vanzare de terenuri.

Conform aceleiasi surse, Alexandru Kiss, Alexandru Mudura, Bojtor Vilmos-Laszlo, Roatis Gheorghe-Ioan, Miklossy Ferenc si Miklossy Ferenc-Laszlo ar fi conceput si pus in aplicare un mecanism financiar complex, implicand societati comerciale inregistrate in Romania (Eco Bihor, East Bau Construct si Martex Trans - toate din Oradea), Marea Britanie (Ariston Distribution Corporation LTD Londra) si Ungaria (Keviep Kft Debretin), prin intermediul caruia, in perioada 2003 - 2004, a fost disimulata plata sumei de 300.000 euro. Spalarea banilor a fost realizata sub masca platii unor livrari de utilaje si materiale pe care Keviep le-a facut catre firma sa din Romania, East Bau Construct, folosind ca intermediari societatile Ariston Distribution Corporation, controlata de Bojtor Vilmos-Laszlo, respectiv Martex Trans, administrata de Gheorghe-Ioan Roatis.

In concret, Keviep a livrat catre Ariston Distribution Corporation LTD utilaje si materiale in valoare de circa 187.000 euro pe care le-a recumparat, dupa cateva zile, prin intermediul societatii East Bau Construct, cu peste 500.000 euro. Cei 300.000 euro spalati reprezentau mita pe care Miklossy Ferenc, in calitate de asociat majoritar si administrator al societatii Keviep, le-a platit-o lui Alexandru Kiss si Alexandru Mudura pentru a-si exercita influenta asupra membrilor comisiei de negociere, constituita de Primaria Municipiului Oradea, pentru incheierea contractului de parteneriat public-privat avand ca obiect executia si exploatarea gropii ecologice de gunoi a municipiului Oradea.

In cel de-al treilea caz, suma de bani spalata a fost de 100.000 de euro. Dupa aceeasi reteta, Alexandru Kiss, Alexandru Mudura, Bojtor Vilmos-Laszlo si Beniamin Rus, cu implicarea firmelor Selina si Trameco, ambele din Oradea si Ariston Distribution Corporation Ltd din Marea Britanie, in perioada 2003 - 2004, au disimulat plata sumei de 100.000 euro. Spalarea banilor a fost efectuata sub masca platii de catre Selina a unor utilaje pe care Trameco le-a importat de la firme din Germania, prin intermediul societatii Ariston Distribution Corporation, controlata de Bojtor Vilmos-Laszlo.

Desi societatile din grupul Selina au negociat direct cu furnizorii germani, achizitia utilajelor a fost facuta prin intermediul societatii paravan Ariston Distribution Corporation, la preturi cu circa 50% mai mari. Cei 100.000 euro spalati reprezentau mita pe care Beniamin Rus le-a platit-o lui Alexandru Kiss si Alexandru Mudura pentru ca acestia sa-si exercite influenta asupra functionarilor implicati in derularea unor proceduri de achizitie publica, astfel incat licitatia sa fie adjudecata de firmele din grupul Selina.

Alexandru Kiss este acuzat de luare de mita, abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si spalare de bani (trei fapte).

Beniamin Rus este acuzat de spalare de bani (doua fapte), Bojtor Vilmos-Laszlo, pentru complicitate la luare de mita si spalare de bani (trei fapte), Gheorghe-Ioan Roatis (administrator al societatii Martex), pentru spalare de bani, Miklossy Ferenc (administrator al societatii Keviep Kft Debretin, Ungaria) pentru spalare de bani si Miklossy Ferenc-Laszlo (administrator al societatii East Bau Construct) pentru spalare de bani.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1599 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by