Iulian Badescu, fostul primar al Ploiestiului, a fost trimis in judecata

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 26 mai 2015, 16:12 Dosare Anticoruptie


Iulian Badescu, primarul Ploiestiului
Foto: Agerpres
Fostul primar al Ploiestiului, Iulian Badescu, a fost trimis in judecata, in stare de arest preventiv, sub acuzatiile de abuz in serviciu, luare de mita, efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia detinuta si folosirea influentei de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid pentru obtinerea de bani sau foloase necuvenit.

In acelasi dosar, au mai fost trimise in judecata Cristina Oana Iacob si Iulia Alina, care detineau, la data faptelor, functiile  de secretar al municipiului Ploiesti si, respectiv, director executiv la Directia administratie publica, juridic - contencios, achizitii publice, contracte din cadrul aceleiasi institutii publice. Cele doua sunt acuzate de abuz in serviciu, daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata (2 acte materiale).

Care sunt acuzatiile, potrivit rechizitoriului citat intr-un comunicat postat pe site-ul DNA:

In cursul anului 2013, in calitate de primar al municipiului Ploiesti si ordonator principal de credite, Iulian Badescu a semnat, la data de 21 ianuarie, un contract de cooperare incheiat intre municipiul Ploiesti si Asociatia Comunitara "Lupii Galbeni 2012" Ploiesti, iar la data de 28 iunie a semnat regulamentul privind punerea in aplicare a acestuia, in lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustragand aceste operatiuni controlului de legalitate, regularitate si incadrare in creditele bugetare si a dispus plata sumei de 8.000.000 lei (in trei transe) catre asociatie, desi cunostea ca nu este legala.

Aceste fapte au avut ca rezultat prejudicierea bugetului local cu suma anterior mentionata, precum si obtinerea de catre Asociatia Comunitara "Lupii Galbeni 2012" Ploiesti a unui folos necuvenit de aceeasi valoare.

Acelasi inculpat i-a pretins unui reprezentant al Asociatiei Comunitare "Lupii Galbeni 2012" Ploiesti, in schimbul derularii contractului de asociere si a regulamentului de aplicare a contractului, precum si a efectuarii platilor catre Asociatie, suma de 300.000 euro reprezentand un comision de 10% din valoarea totala a sumelor ce urmau ce urmau a fi acordate de primarie jucatorilor echipei de fotbal "F.C. Petrolul" Ploiesti, ale carei interese erau reprezentate de Asociatia Comunitara, precum si foloase necuvenite constand in contravaloarea transportului si a cazarii, in perioadele ianuarie - februarie 2013, respectiv ianuarie - februarie 2014, la doua hoteluri din Turcia, unde Iulian Badescu a insotit echipa in desfasurarea cantonamentului.

In acelasi context, Oana Cristina Iacob a avizat pentru legalitate Hotararile Consiliului Local Ploiesti prin care s-au aprobat incheierea contractului de cooperare intre municipiul Ploiesti si Asociatia Comunitara "Lupii Galbeni 2012" Ploiesti si Regulamentul de aplicare a prevederilor contractului, hotarari adoptate cu incalcarea dispozitiile legale.

Rapoartele de specialitate prin care au fost propuse Consiliului Local Ploiesti, spre aprobare, documentele sus mentionate (contractul si regulamentul de aplicare) au fost semnate de Iulia Alina Alexandru, director executiv din cadrul Primariei municipiului Ploiesti, desi nu erau indeplinite conditiile prevazute de lege.

Ulterior inculpata a semnat si documentele propriu zise, contribuind astfel, la prejudicierea bugetului local cu 8.000.000 lei, reprezentand suma platita de municipiul Ploiesti Asociatiei Comunitare, precum si la obtinerea de catre aceasta din urma a unui folos necuvenit in acelasi cuantum.

In perioada 2012 - 2013, inculpatul Badescu Iulian, in calitate de senator in Parlamentul Romaniei si ulterior primar al Municipiului Ploiesti, in mod repetat, a desfasurat, in numele unor societati comerciale pe care le controla in fapt, activitati cu titlu oneros, producatoare de venituri pentru sine, incompatibile cu cele doua functii detinute succesiv.

Concret, inculpatul a incheiat contracte de servicii publicitare, a achizitionat prin intermediul unui executor judecatoresc 2 imobile situate in municipiul Ploiesti si a achizitionat in mod direct produse alimentare si de propaganda destinate distribuirii catre alegatori, in scop electoral, in campania din primavara ¬ vara anului 2012 pentru alegerile locale in Ploiesti.
Cu prilejul aceleiasi campanii, Iulian Badescu, in calitate de persoana cu functii de conducere in cadrul unei formatiuni politice, filiala Prahova, a pretins si primit, de la un om de afaceri, urmatoarele:
- suma de 20.000 lei,
- bunuri constand in carne, tricouri, bannere, baloane, servicii de personalizare produse si
- servicii de transport in valoare totala de aproximativ 80.000 lei, destinate distribuirii catre alegatori.
In schimbul acestor bunuri si servicii, inculpatul i-a promis omului de afaceri ca, dupa castigarea portofoliului de primar, va incredinta societatii comerciale administrata de acesta din urma lucrari de constructii pe raza municipiului Ploiesti, finantate din bugetul primariei, lucru care, in fapt, s-a si realizat.

In acelasi context si in acelasi scop, Badescu Iulian a pretins de la alt om de afaceri sa-i confectioneze un numar de 10.000 tocatoare din lemn din care a primit efectiv 7.400 bucati in valoare de 7.432,56 lei.

De la acelasi om de afaceri, in cursul anul 2013, inculpatul, in calitate de primar al municipiului Ploiesti, a pretins si a primit foloase materiale necuvenite in valoare de aproximativ 20.000 lei, constand in lucrari de tamplarie efectuate la locuinta detinuta de acesta din urma in municipiul Ploiesti, in schimbul promisiunii de atribuire a unor contracte de executie lucrari finantate de la bugetul primariei.

In cauza s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri mobile si imobile ce apartin inculpatilor Badescu Iulian, Iacob Oana Cristina si Alexandru Iulia Alina.

Primaria Municipiului Ploiesti, Consiliul Local Ploiesti s-a constituit parte civila in cauza cu suma de 8.000.000 lei.

In cauza, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Inaltei Curti de Casatie si Justitie, cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

652 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by