Liviu Dragnea, despre sentinta in dosarul Referendumului: Am emotii, dar cred ca instanta nu are "vreo proba serioasa"
Intrebat, marti, intr-o conferinta de presa, daca are emotii pentru miercuri, cand Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) va da o decizie in dosarul Referendumului, ministrul Liviu Dragnea a spus: "Bineinteles".
Intrebat ce va face daca va fi condamnat, Liviu Dragnea a precizat: "Stiti bine ce voi face, numai ca n-am vrut sa raspund niciodata la intrebarea asta din superstitie. Raspunsul e inclus in intrebare, stiti bine ce voi face".
Liviu Dragnea a subliniat ca este "absolut convins" de nevinovatia sa, pe care si-a sustinut-o cu tarie in toata aceasta perioada.
"N-am nici eu, si cred ca nici instanta n-a identificat vreo proba serioasa la procuror. E vorba de un sir de afirmatii, consideratii, deductii, presupuneri si eu sper ca maine decizia sa fie de achitare (...) In acesti doi ani si mai mult de zile m-am ferit sa comentez si am fost foarte rezervat in comentarii pentru a nu fi acuzat ca influentez justitia, spre deosebire de altii, in frunte cu Basescu, care au tot influentat in cazul asta si care au tot presat. Asa voi face si eu: dupa sentinta voi vorbi mai multe lucruri", a adaugat Liviu Dragnea.
In 23 aprilie, judecatorii instantei supreme au ascultat pledoariile acuzarii si apararii, dar si ultimul cuvant al tuturor inculpatilor in dosarul Referendumului, in care este judecat pentru fapte de coruptie si ministrul Dezvoltarii si Administratiei Liviu Dragnea.
Dupa ce procurorul a cerut condamnarea acestuia la o pedeapsa cu executare, fara a mentiona si cuantumul pedepsei, avocatul lui Liviu Dragnea le-a spus judecatorilor ca DNA trebuia sa dovedeasca faptul ca clientul sau a cunoscut caracterul necuvenit al votului.
In ultimul cuvant in fata judecatorilor, Liviu Dragnea a spus ca, in opinia sa, acuzatiile care i-au fost aduse "pleaca de la o premisa gresita si periculoasa pentru Romania".
"Nimeni nu va mai indrazni sa cheme cetatenii la vot, in vreme ce aceasta prezenta la vot reprezinta un folos pentru democratie. Sustin nevinovatia, am credinta ca actiunile mele au respectat legile tarii, am adus argumente si probe pentru a fi achitat", a afirmat Dragnea.
Procurorii anticoruptie au cerut magistratilor ICCJ condamnarea lui Liviu Dragnea in dosarul Referendumului la o pedeapsa cu executare, sustinand ca martorii propusi de apararea lui Dragnea au vorbit inainte de audieri cu acesta pentru a-si pune in acord declaratiile.
Pe de alta parte, Liviu Dragnea a spus, cand a ajuns la instanta suprema, ca nu a gasit in rechizitoriul procurorilor nicio proba pentru faptele pentru care este judecat.
"Sper sa fiu achitat, pentru ca n-am gasit in rechizitoriu vreo proba prin care sa se dovedeasca ca as fi facut faptele pentru care am fost trimis in judecata", a afirmat Liviu Dragnea.
Instanta suprema a inregistrat in 7 octombrie 2013 dosarul "Frauda la referendum", in care au fost trimisi in judecata Liviu Dragnea si alte 74 de persoane, iar judecarea cauzei a inceput in 15 noiembrie.
Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, a fost trimis in judecata pentru infractiunea de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, "cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte partidul reprezentat de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale".
Anchetatorii sustin ca Dragnea a fost sustinut in fraudarea referendumului de 74 de presedinti si membri ai unor sectii de votare din localitati din judetele Teleorman, Vrancea, Gorj si Olt. Acestia au fost trimisi in judecata pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale si introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot decat cele votate de alegatori, infractiuni comise sub forma autoratului, complicitatii sau a instigarii.
"Infractiunile retinute in sarcina persoanelor implicate in desfasurarea procesului de votare - presedinti si membri ai sectiilor de votare - au constat in principal in aceea ca ei si-au incalcat atributiile de serviciu referitoare la asigurarea unui proces corect de vot, inlesnind falsificarea listelor electorale (atat liste permanente cat si liste suplimentare), prin adaugarea de persoane care nu au facut cerere de vot cu urna mobila, care nu s-au prezentat la vot sau care nu se aflau in Romania la data referendumului, prin contrafacerea materiala a semnaturilor acestora si introducerea in urne a unui numar de voturi corespunzator semnaturilor falsificate. In acest fel, numarul total de voturi exprimate a fost crescut artificial, prin includerea voturilor obtinute prin falsificarea semnaturilor", au scris procurorii in actul de sesizare a instantei.
In dosarul Referendumului, la termenul din 11 martie au fost audiati ca martori premierul Victor Ponta si ministrul Apararii, Mircea Dusa.
Liderul PSD, Victor Ponta, a aratat in declaratia sa ca mesajele sms de campanie nu sunt facute de liderii politici, ci de consultanti politici, fiind aprobate de catre echipa de campanie, cu decizii luate uneori de o echipa de reactie rapida, fara consultarea liderilor.
El a adaugat imediat ca nu stie daca lui Dragnea i s-a cerut acordul pentru continutul mesajul transmise prin sms la referendumul din 2012, dar ca el personal, daca ar fi fost consultant, si-ar fi dat imediat acordul, deoarece prezenta la vot, care putea fi astfel impulsionata, este o expresie a esentei democratiei. "Din echipa de creatie cunosc ca faceau parte Bogdan Teodorescu, Dan Mihalache de la PNL, oameni politici si din afara partidelor", a precizat Ponta.

Un uriaș adormit ar putea ucide viața din oceane / Mark Zuckerberg și-a făcut de râs metaversul / Noi filme „Lord of The Rings” la orizont
Când vremea o ia razna pentru o lună - O „plimbare” virtuală printre extremele de frig și căldură în cele 12 luni ale anului
„Nu mai vorbiți veverițelor, că vă iau și vă prind de coadă și apoi mă excit”. Girl Up, rețeaua adolescentelor care luptă împotriva abuzurilor sexuale din școli
Zelenski spune că situația de pe front devine din cea în ce mai grea. Hanna Maliar: Rușii și-au desfășurat toate forțele pentru a încercui Bahmut
Răsturnare de situație în cazul morții Dariei Dughina. Un grup clandestin anti-Putin a ucis-o pe fiica lui Aleksandr Dughin, susține un fost deputat rus
![]() | Proiect finantat de Uniunea Europeana |
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei. Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor. Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania. |
- 15 ani 6 luni
- 15 ani 1 luna
- 14 ani 9 luni
- 11 ani 1 luna
- 10 ani 10 luni
- 4222 zile
- 4025 zile
- 3691 zile
- 3605 zile
- 3605 zile
- 7543 zile
- 4216 zile
- 5782 zile
- 6357 zile
- 3769 zile
- 3621 zile
- 6208 zile
- 5561 zile
- 6166 zile
- 3663 zile
- 4228 zile
- 5901 zile
- 6735 zile
- 5305 zile
- 5232 zile
- 6287 zile
- 6260 zile
- 3317 zile
- 4468 zile
- 6261 zile
- 3720 zile
- 3536 zile
- 4530 zile
- 5334 zile
- 5348 zile
- 6168 zile
- 5329 zile
- 3613 zile
- 3580 zile
- 4453 zile
- 5971 zile
- 4493 zile
- 5754 zile
- 4046 zile
- 6100 zile
- 4607 zile
- 3543 zile
- 3766 zile
- 4878 zile
- 3556 zile
- 3802 zile
- 6618 zile
- 5526 zile
- 4815 zile
Ca tu ,cu creierul ala al tau de curca si caracterul ala mic si infect te crezi nevinovat mi-e clar , dar mai exista si oamneni normali in justitie. Sper cel putin. Ar fi fain sa te traga astia pe roata ,alaturi de Puie si Crizel ,Live la Antenele lui Voiculescu. Viermilor!