Un inspector din cadrul Finantelor Publice Ilfov, retinut de DNA fiind banuit ca a luat mita pentru a reactiva o firma

de I.C.     HotNews.ro
Vineri, 1 mai 2015, 5:08 Dosare Anticoruptie


Procurorii DNA au inceput urmarirea penala fata de un inspector fiscal din cadrul Finantelor Publice Ilfov, Gabriel Niculescu, sub acuzatiile de luare de mita si trafic de influenta. Acesta este acuzat ca ar fi pretins si primit de la un om de afaceri sume de bani si bunuri pentru a reactiva o firma eclarata inactiva ca urmare a nedepunerii la termen a declaratiilor fiscale. Gabriel Niculescu a fost retinut pentru 24 de ore.

  • Counicatul integral transmis de DNA
Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a coruptiei au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand de la data de 30.04.2015, a inculpatului NICULESCU GABRIEL, inspector fiscal cu grad de consilier principal in cadrul Administratiei Judetene a Finantelor Publice Ilfov ¬ Serviciul de Inspectie Fiscala, cu privire la savarsirea infractiunilor de:
- luare de mita, in forma continuata, (5 acte materiale),
- trafic de influenta, (4 acte materiale).

In ordonanta procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si indicii din care rezulta suspiciunea rezonabila care contureaza urmatoarea stare de fapt:

In intervalul februarie-aprilie 2015, in contextul in care un om de afaceri (martor denuntator) dorea sa-si reactiveze o firma declarata inactiva ca urmare a nedepunerii la termen a declaratiilor fiscale, inculpatul Niculescu Gabriel a pretins si primit de la acesta, in mai multe transe, sumele de 1.000 de euro si 3.200 de lei, precum si bunuri alimentare si bauturi alcoolice si nealcoolice, in suma de 729 de lei, in schimbul carora inspectorul fiscal a intocmit actele necesare reactivari societatii respective.
Concret, in cursul lunii februarie 2015, inculpatul Niculescu Gabriel i-a pretins omului de afaceri, la sediul A.J.F.P. Ilfov, o suma neprecizata de bani pentru reactivarea firmei, indicandu-i totodata locul in care inspectorul urma sa se intalneasca cu administratorul, respectiv o benzinarie din comuna Mogosoaia. In aceeasi zi, dupa aproximativ doua ore cei doi s-au intalnit la locul convenit, prilej cu care inculpatul Niculescu Gabriel a primit cu titlu de mita suma de 300 de euro. Cu acelasi prilej, inculpatul i-a mai solicitat o suma neprecizata de bani, aratandu-se nemultumit de cuantumul sumei remise initial.
Conformandu-se solicitarii inspectorului fiscal, martorul denuntator a stabilit o noua intalnire in ziua urmatoare, in aceeasi statie Peco, prilej cu care inculpatul Niculescu Gabriel a mai primit cu titlu de mita, suma de 200 de euro.
La sfarsitul lunii februarie 2015, inculpatul i-a solicitat martorului denuntator sa-i aduca la domiciliu suma de 500 de euro, cu titlu de mita, tot pentru urgentarea reactivarii societatii respective. Martorul denuntator s-a conformat si deplasandu-se la adresa indicata, i-a remis inculpatului suma de 500 de euro. Cu aceasta ocazie, inspectorul fiscal i-a solicitat omului de afaceri sa semneze un proces verbal, datat 27.02.2015, prin care se atesta efectuarea unui control de catre organele fiscale la societatea acestuia din urma(unul dintre semnatari fiind chiar inspectorul fiscal Niculescu Gabriel).
In cursul lunii martie 2015, cu prilejul unei noi intalniri initiata tot de inculpat, acesta i-a solicitat administratorului firmei respective, cu titlu de mita, suma de 1.000 de euro, comunicandu-i faptul ca o parte din acesti bani trebuie sa o dea altor functionari ierarhic superiori, din cadrul A.J.F.P. Ilfov, in vederea obtinerii unor aprobari necesare reactivarii societatii comerciale.
Martorul denuntator s-a conformat si de aceasta data solicitarii, dar a mentionat ca nu poate sa-i remita decat echivalentul in lei a sumei de 500 de euro, fapt pe care l-a si facut in aceeasi seara, dandu-i inculpatului suma de 2.100 de lei, tot in fata locuintei sale.
Cu acelasi prilej, inspectorul fiscal i-a prezentat martorului denuntator un proces verbal datat 05.03.2015, intocmit de catre inspectorul fiscal impreuna cu un alt functionar, care in esenta, cuprindea propunerea de reactivare a firmei respective. Un exemplar al procesului verbal a fost remis martorului denuntator, care a fost indrumat sa depuna acest document la A.F.P. Bragadiru, in vederea urgentarii activarii societatii.
In data de 07 aprilie 2015, omul de afaceri i-a remis cu titlu de mita inculpatului, la domiciliul sau, un miel sacrificat in valoare de 400 de lei, in schimbul promisiunii ca va obtine semnaturile sefilor sai pentru un document emis de A.F.P. Bragadiru, necesar inmanarii deciziei de reactivare a societatii in cauza.
La data de 14 aprilie 2015, inculpatul Niculescu Gabriel i-a pretins martorului denuntator 8 sticle de vin si apa minerala, in valoare de 250 de lei, tot pentru obtinerea semnaturilor conducatorului organului fiscal, aviz necesar pentru emiterea deciziei de reactivare, invocata mai sus.
In data de 20 aprilie 2015, inculpatul Niculescu Gabriel, in cadrul unei alte intalniri initiata tot de acesta, a pretins omului de afaceri suma de 1.000 de lei, pretinzand ca trebuie sa faca demersuri pe langa organele ierarhic superioare pentru semnarea deciziei de reactivare a firmei. Martorul denuntator i-a remis efectiv suma de 100 de lei, motivand ca nu mai are alti bani asupra sa.
In data de 30 aprilie 2015, in cadrul unei intalniri la sediul A.J.F.P. Ilfov, inculpatul, dupa ce a efectuat mentiunea in Registrul Unic de Control al societatii (lucru pe care uitase sa-l realizeze), privind finalizarea controlului fiscal asupra societatii omului de afaceri, i-a solicitat cu titlu de mita acestuia din urma suma de 1.000 de lei, un bax de apa minerala si un bax de bere.
In aceeasi zi, administratorul societatii s-a deplasat la domiciliul inspectorului fiscal, prilej cu care i-a remis acestuia bauturile solicitate, in valoare de 79 de lei, precum si suma de 1.000 de lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infractiunii flagrante.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

Inculpatului Niculescu Gabriel i s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala, urmand sa fie prezentat, la data de 01 mai 2015, Tribunalului Bucuresti, cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1235 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    mdah, mare coruptie (Vineri, 1 mai 2015, 9:44)

    beeeeeenar [utilizator]

    intrebarea e: cine-a vrut sa-l faca pe fraer?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by