VIDEO Fostul judecator Stan Mustata a fost condamnat la 10 ani si 8 luni de inchisoare pentru fapte de coruptie

de Alina Neagu     HotNews.ro
Vineri, 24 aprilie 2015, 11:13 Dosare Anticoruptie


Judecatorul Stan Mustata
Foto: Captura YouTube
Stan Mustata, fost judecator la Curtea de Apel Bucuresti, a fost condamnat, vineri, de Curtea de Apel Bucuresti la 10 ani si 8 luni de inchisoare pentru luare de mita si trafic de influenta, anunta Digi 24. Sentinta nu este definitiva, putand fi contestata de avocatii lui Stan Mustata la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Stan Mustata este acuzat ca a primit mita pentru a da solutii favorabile in dosare pe care le judeca. Pe parcursul procesului, Stan Mustata a sustinut in fata instantei ca dosarul sau ar fi fost "fabricat artificial", pornind de la banuiala ca el ar fi incercat sa tergiverseze dosarul ICA, in care Dan Voiculescu a fost condamnat, in cele din urma, la 10 ani de inchisoare cu executare. In dosarul lui Stan Mustata, grefiera Mariana Curea, complicea magistratului, a fost condamnata la patru ani si patru luni de inchisoare.

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti au dispus ca din pedeapsa de zece ani si opt luni, aplicata lui Stan Mustata, sa fie scazuta perioada in care acesta a fost retinut si arestat preventiv sau la domiciliu, respectiv intre 20 aprilie 2014 si 10 martie, potrivit Mediafax.

In acelasi dosar au fost judecati si Ion Boraciu, Florian Alexandru si Ciprian Moraru. Prin intermediul primilor doi, Mustata ar fi cerut bani de la unii inculpati si condamnati, in schimbul unor pronuntari favorabile acestora. Cel de-al treilea barbat a fost trimis in judecata pentru ca ar fi dat bani pentru a obtine o sentinta favorabila. In urma analizarii probelor de la dosar, judecatorii i-au condamnat pe Boraciu la noua ani de inchisoare, pe Alexandru la sase ani si patru luni, iar pe Moraru la doi ani.

Pe parcursul procesului, Stan Mustata le-a spus judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti ca este "bautor de vin" si ca, daca nu ar fi consumat alcool, ar fi constientizat "pericolul" si nu ar mai fi ajuns in boxa acuzatilor.



In august 2014, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, declara intr-un interviu pentru Digi 24 ca Stan Mustata, fost judecator in dosarul ICA, ar fi incercat sa tergiverseze procesul lui Dan Voiculescu, in care omul de afaceri a fost condamnat, in cele din urma, la 10 ani de inchisoare cu executare.


"A fost un moment important in cursul dosarului faptul ca un judecator suspectat de fapte de coruptie nu a mai participat la judecarea acestui dosar (ICA - n.red.), el a tot tergiversat judecarea procesului si a acceptat exceptiile etc. Deschiderea dosarului fata de Stan Mustata nu a avut legatura cu modul in care judeca dosarul Voiculescu", declara anul trecut Laura Codruta Kovesi.

Stan Mustata a sustinut insa in fata instantei ca dosarul sau a fost "fabricat artificial", pornind de la banuiala ca el ar fi incercat sa tergiverseze dosarul ICA: "A spus-o si procurorul sef al DNA. Din comportamentul meu nu rezulta asa ceva. Boraciu (intermediar al mitei, potrivit anchetatorilor - n.r.) a zis ca as tergiversa dosarul, nu eu. Nu l-am sprijinit pe Voiculescu, nu l-am favorizat. Nu am fost nici pro, nici impotriva lui", afirma Mustata.

Surse judiciare au declarat in trecut, pentru Mediafax, ca la nivelul fostului Parchet National Anticoruptie se stia inca din 2005 ca judecatorul Stan Mustata cerea intre 5.000 si 7.000 de euro de la persoane vizate in dosarele penale pe care le judeca, iar in 2008 o colega a magistratului s-a plans de atitudinea lui.

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, in 8 mai 2014, sa il suspende din magistratura pe judecatorul Stan Mustata.

Dialogurile purtate intre membrii grupului din care facea parte judecatorul Stan Mustata arata obisnuinta acestora de a percepe tarife pentru solutii favorabile in dosare, conform DNA. Grupul se intalnea intr-o vila din Colentina unde erau negociate tarifele pentru anumite dosare, au aratat procurorii anticoruptie.

Stan Mustata indeparta telefoanele mobile din locuinta in care discuta cu prietenul sau Ion Boraciu, pentru a nu putea fi interceptat. Judecatorul a avut chiar ideea de a purta aceste discutii in WC-ul locuintei, timp in care tragea apa de la toaleta sau dadea drumul la apa de la robinet, potrivit referatului procurorilor DNA.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























5249 vizualizari

  • +8 (10 voturi)    
    Intr-o veselie! (Vineri, 24 aprilie 2015, 11:20)

    Daniels22026 [utilizator]

    Foarte bine! Sa traiasca. sa mai daruiasca!

    Hai Romania!
  • +11 (13 voturi)    
    da (Vineri, 24 aprilie 2015, 11:55)

    Mihai-G [utilizator]

    Da, pentru cei din sistemul de justitie trebuie sa fie pedepse serioase dat fiind responsabilitate pe care o au.
    • +7 (7 voturi)    
      Nu-i timpul pierdut (Vineri, 24 aprilie 2015, 12:23)

      transalpinarum [utilizator] i-a raspuns lui Mihai-G

      sper sa faca recurs si sa-i dubleze la 20!
  • +10 (12 voturi)    
    /// (Vineri, 24 aprilie 2015, 12:09)

    hmara [utilizator]

    O sa joci table cu Felix.
    Sau veti scrie carti: tu dictezi si el va scrie. Apoi va schimbati intre voi.
  • +8 (8 voturi)    
    dar (Vineri, 24 aprilie 2015, 12:25)

    Cata79 [utilizator]

    sa isi piarda si dreptul de a mai profesa....
    • +4 (4 voturi)    
      cred ca.. (Vineri, 24 aprilie 2015, 12:47)

      rochiri [utilizator] i-a raspuns lui Cata79

      este in statul magistratului...! :)
  • +2 (2 voturi)    
    in vino veritas (Vineri, 24 aprilie 2015, 14:02)

    iodixit [utilizator]

    "Pe parcursul procesului, Stan Mustaţă le-a spus judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti că este "băutor de vin" şi că, dacă nu ar fi consumat alcool, ar fi conştientizat "pericolul" şi nu ar mai fi ajuns în boxa acuzaţilor." - si asta ar trebui sa fie o scuza? mie mi se pare o circumstanta agravanta
    • +2 (2 voturi)    
      o jigodie, slava domnului ca-i la beci.... (Vineri, 24 aprilie 2015, 15:35)

      cartofil [utilizator] i-a raspuns lui iodixit

      daca nu-l bagau la beci el il judeca pe voiculescu. va dati seama care ar fi fost verdictul. uitati-va ce face madam costiniu, parjol in dosarele pe care le judeca, nu are importanta cat au furat PSD-isti si ce au facut, ei sunt mereu nevinovati.
  • 0 (0 voturi)    
    Dar Costiniu n-a facut acelas lucru ??? (Vineri, 24 aprilie 2015, 14:50)

    andreesanu [utilizator]

    Lustitia cu doua masuri??? ,cu alte viteze ???.
    Mai sunt destui al de Mustata care au judecat si mai judeca dupa "mustata".
    Un caz ciudat a fost condamnarea NUMAI cu suspendare a lui Costiniu !!!.
    Cand condamnarile pentru asemenea fapte vor fi pe viata !!!,poate se curata sistemul judiciar de la sine !!!
  • 0 (0 voturi)    
    O alta abordare (Vineri, 24 aprilie 2015, 14:53)

    mr_mojo [utilizator]

    Eu de exemplu funcționarilor care încalcă legea in timpul exercitării funcției le-as da dublul pedepsei cu executare fara putința de a iesi înainte de termen si apoi le-as tripla salariile.
    Cred ca s-ar cerne bine tot aparatul de stat.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by