Dosarul 'Bica 2': Alina Bica si Dorin Cocos, in arest la domiciliu, a decis definitiv Inalta Curte

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 21 aprilie 2015, 16:32 Dosare Anticoruptie


Alina Bica
Foto: Agerpres
Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis marti ca fosta sefa a DIICOT Alina Bica si omul de afaceri Dorin Cocos sa fie judecati in arest la domiciliu in dosarul 'Bica 2', anunta Agerpres.

Decizia este definitiva, urmand ca cei doi sa paraseasca arestul Politiei Capitalei.

In 14 aprilie, ICCJ a admis cererile celor doi de inlocuire a arestului preventiv cu arestul la domiciliu pe o perioada de 30 de zile. Fosta sefa a DIICOT are arest la domiciliu si in dosarul 'Bica 1' iar Dorin Cocos - in dosarul Microsoft.

Dosarul 'Bica 2' a fost trimis de DNA in instanta pe data de 26 februarie, Adriean Videanu fiind acuzat de complicitate la abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, el stand in arest preventiv in perioada 31 ianuarie - 6 februarie.

Dorin Cocos este acuzat de trafic de influenta (doua fapte) si dare de mita iar fiul acestuia, Alin Cocos, de complicitate la trafic de influenta si complicitate la dare de mita.

Alina Bica a fost trimisa in judecata pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita (2 fapte), abuz in serviciu daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit (2 fapte) si favorizarea faptuitorului (2 fapte) iar Ionut Florentin Mihailescu este acuzat de complicitate la luare de mita.

Potrivit DNA, la data de 14 iunie 2014, Alina Bica a primit, prin intermediul fostului sau consilier Ionut Mihailescu si in cote parti egale cu acesta, un teren in suprafata de 4.425 metri patrati in Snagov, judetul Ilfov.

Primirea acestui teren a fost in stransa legatura cu validarea pe care Alina Bica a dispus-o la data de 15 martie 2011, in calitate de secretar de stat si de reprezentanta a Ministerului Justitiei in Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Agentiei Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), a unui dosar de despagubire pentru un teren din Capitala, evaluat la 377.000.000 lei, beneficiar fiind Gheorghe Stelian.

In scopul ascunderii provenientei terenului din Snagov si mascarii mitei, Ionut Mihailescu si Alin Cocos au generat si intermediat tranzactii nereale imobiliare succesive, folosindu-se de relatii cu prieteni si membrii de familie.

Concret, disimularea primirii mitei de catre Alina Bica si Ionut Mihailescu a fost realizata in intervalul de timp 2013 - 2014 prin incheierea a doua contracte de vanzare-cumparare succesive in care au fost interpuse persoane apropiate acestora.

La randul sau, in schimbul influentei exercitate asupra Alinei Bica si a altui membru al Comisiei Centrale a ANRP, Dorin Cocos a pretins si primit de la beneficiarul drepturilor litigioase, Gheorghe Stelian (denuntator in dosar), suma de 10 milioane euro.

Pe de alta parte, la 24 septembrie 2013, in dosarul Romgaz instrumentat de DIICOT, procurorul de caz a dispus luarea masurilor asiguratorii prin instituirea unui sechestru si asupra a 80 de actiuni detinute de Adriean Videanu la compania SC Titan Mar SA.

In dosarul Romgaz, Videanu este cercetat alaturi de alte persoane pentru crearea unui prejudiciu de 11 milioane de dolari si punerea in pericol a sistemului energetic national pe segmentul gazelor naturale.

Ulterior, la 25 februarie 2014, printr-o ordonanta, Alina Bica, in calitate de sef DIICOT, a dispus cu incalcarea prevederilor legale de competenta admiterea solicitarii inculpatului Videanu si a ridicat sechestrul asigurator.

Prin aceasta actiune, Alina Bica i-a facilitat lui Videanu reintroducerea in circuitul economic a celor 80 de actiuni, creand posibilitatea instrainarii lor catre persoane interpuse si sustragerea de la acoperirea prejudiciului, lucru care s-a si intamplat.

La cererea de ridicare a ridicare a sechestrului, Videanu a depus inscrisuri cuprinzand date si informatii conform carora nu mai detinea actiunile din august 2012, imprejurare care nu era reala.

DNA mai sustine ca in cursul anului 2013 omul de afaceri Ovidiu Tender i-a cerut sprijinul Alinei Bica pentru a obtine o condamnare cu suspendare in dosarul RAFO, aflat pe rolul Tribunalului Bucuresti.

Alina Bica le-a cerut subordonatilor sai de la DIICOT sa ceara in instanta condamnarea lui Tender la o pedeapsa cu suspendare, arata procurorii.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1212 vizualizari

  • +1 (1 vot)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 21 aprilie 2015, 19:05)

    [anonim]

  • 0 (0 voturi)    
    asta n-o înțeleg (Marţi, 21 aprilie 2015, 19:39)

    Captain Obvious [utilizator]

    Pai cum o sa cheltuie puzderia aia de bani daca stau in casa.?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by