Instanta repinge cererea lui Dan Sova in care senatorul se plangea de tergiversarea anchetei de catre DNA

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 16 aprilie 2015, 21:58 Dosare Anticoruptie


Dan Sova in Senat
Foto: Agerpres
Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins, joi, contestatia depusa de senatorul Dan Sova, in care acesta se plangea de faptul ca ancheta DNA in cazul dosarului sau dureaza prea mult si solicita accelerarea procedurilor indeplinite de procurori, anunta Agerpres.

Actiunea depusa de Dan Sova avea ca obiect "contestatie durata proces (art.488 ind.2 NCPP)".

Art. 488 din noul Cod de procedura penala prevede: "(1) Daca activitatea de urmarire penala sau de judecata nu se indeplineste intr-o durata rezonabila, se poate face contestatie, solicitandu-se accelerarea procedurii. (2) Contestatia poate fi introdusa de catre suspect, inculpat, persoana vatamata, partea civila si partea responsabila civilmente. In cursul judecatii, contestatia poate fi introdusa si de catre procuror. (3) Contestatia poate fi formulata dupa cum urmeaza: a) dupa cel putin un an de la inceperea urmaririi penale, pentru cauzele aflate in cursul urmaririi penale; b) dupa cel putin un an de la trimiterea in judecata, pentru cauzele aflate in cursul judecatii in prima instanta; c) dupa cel putin 6 luni de la sesizarea instantei cu o cale de atac, pentru cauzele aflate in caile de atac ordinare sau extraordinare. (4) Contestatia poate fi retrasa oricand pana la solutionarea acesteia. Contestatia nu mai poate fi reiterata in cadrul aceleiasi faze procesuale in care a fost retrasa".

In august 2014, Dan Sova a fost pus sub acuzare de DNA pentru savarsirea, in calitate de reprezentant legal al SCA 'Sova si Asociatii', a trei infractiuni de complicitate la abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, in legatura cu semnarea unor contracte de asistenta juridica cu complexurile energetice Turceni si Rovinari.

"In legatura cu faptele retinute in sarcina suspectului Dan Sova, in perioada ianuarie - 13 februarie 2008, cu stiinta, in contextul litigiului dintre CE Turceni si ICM - SC pentru Inchiderea - Conservarea Minelor SA, a insistat pe langa Dumitru Cristea, la data faptelor director general si ordonator de credite al Complexului Energetic Turceni (CET), sa incheie un contract distinct de asistenta juridica cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia acestuia de a incheia nelegal, la 13 februarie 2008, contractul de asistenta juridica intre CET si SCA 'Sova si Asociatii'; de asemenea, a conceput termenii si conditiile respectivului contract, totodata, semnandu-l din partea SCA 'Sova si Asociatii', obtinand folos necuvenit pentru societate de 1.242.018 lei (inclusiv onorariul de succes)", se arata in comunicatul de la acea data.

DNA mentiona ca, in perioada 2 octombrie - 1 noiembrie 2007, cu stiinta, in contextul litigiului dintre CE Turceni si Electrica, Dan Sova a insistat pe langa Dumitru Cristea sa incheie un contract distinct de asistenta juridica cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia acestuia de a incheia nelegal un act aditional si a conceput termenii si conditiile acestuia, obtinand folos necuvenit pentru societate de peste 1,1 milioane lei, inclusiv onorariul de succes.

Anchetatorii au mai constatat ca, in perioada ianuarie - 14 februarie 2008, cu stiinta, in contextul unui alt litigiu, dintre CE Rovinari si ICM - SC pentru Inchiderea - Conservarea Minelor SA, a insistat pe langa directorul general al CE Rovinari sa incheie un contract de asistenta juridica cu privire la respectivul litigiu, contribuind astfel la decizia de a incheia nelegal contractul cu firma sa de avocatura.

"Dan Sova a conceput termenii si conditiile respectivului contract, totodata semnandu-l din partea SCA 'Sova si Asociatii', contract in urma caruia societatea de avocati a obtinut suma de peste un milion lei (inclusiv onorariul de succes)", mai spune DNA.

Ulterior, pe 13 martie, DNA a cerut Senatului incuviintarea retinerii si arestarii preventive a lui Dan Sova, insa cererea DNA a fost respinsa pe 25 martie.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























567 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by