Nicusor Constantinescu, trimis in judecata de DNA intr-un nou dosar, alaturi de Cristian Zgabercea, producator general al TVR

de Alina Neagu     HotNews.ro
Joi, 16 aprilie 2015, 14:13 Dosare Anticoruptie


Nicusor Constantinescu (foto arhiva)
Foto: Agerpres
Procurorii DNA l-au trimis in judecata, in stare de arest la domiciliu, pe Nicusor Constantinescu, presedinte suspendat al Consiliului Judetean Constanta, intr-un nou dosar, anunta Agerpres. El este acuzat de abuz in serviciu (3 infractiuni, din care 2 in forma continuata), constituire de grup infractional organizat si conflict de interese (9 infractiuni, din care 5 in forma continuata). In acelasi dosar au mai fost deferiti justitiei pentru infractiuni savarsite in functiile mentionate: Cristian Bogdan Zgabercea, consilier al sefului CJ Constanta, Carmen Florentina Oproiu, director al Directiei Coordonare Institutii Subordonate din aceeasi institutie, Marcel Brancoveanu Parau, reprezentant al Fundatiei Culturale Thalia, precum si Fundatia Fantasio, Fundatia Culturala Thalia.

Potrivit unui comunicat al DNA, in 2012, Nicusor Constantinescu, impreuna cu ceilalti inculpati, a constituit un grup infractional organizat al carui scop a fost comiterea mai multor infractiuni indreptate impotriva patrimoniului judetului Constanta, precum si a unor infractiuni de evaziune fiscala.

In aceeasi perioada, Constantinescu, ajutat de inculpatii Zgabercea si Oproiu, este acuzat ca si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu care decurgeau din calitatea de presedinte CJ si a platit in mod nelegal suma de aproximativ 5,1 milioane lei, reprezentand finantari nerambursabile din fonduri publice catre asociatii si fundatii.

DNA precizeaza ca finantarea si platile au fost efectuate numai in baza unei hotarari a CJ, fara respectarea normelor legale in vigoare prevazute de Legea 350/ 2005 privind regimul finantarilor nerambursabile din fonduri publice, alocate pentru activitati non-profit de interes general si de OG 51/1998, actualizata, referitoare la imbunatatirea sistemului de finantare a programelor, proiectelor si actiunilor culturale, care stipuleaza in mod expres principiile si regulile in care se pot asigura finantari nerambursabile din fonduri publice.

Procurorii sustin ca in 2012 Constantinescu, ajutat de cei doi inculpati, si-a indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu, finantand in mod nelegal cheltuieli cu activitatile sportive in suma de peste 13, 3 milioane lei, ce au reprezentat plati nerambursabile din fonduri publice catre asociatii si cluburi sportive, tot numai in baza hotararilor CJ, cu incalcarea flagranta a prevederilor legale.

DNA mentioneaza ca in 8 ianuarie 2015 Nicusor Constantinescu a emis o dispozitie prin care in mod nelegal a deposedat o persoana de atributiile functiei de director general al unei directii din CJ Constanta, totodata retragandu-i acesteia dreptul de acordare a vizei de control.

"Prin aceasta, inculpatul i-a provocat persoanei respective o vatamare nepatrimoniala a drepturilor si intereselor legitime privind exercitarea atributiilor unui post pe care il ocupase prin concurs si o paguba patrimoniala reprezentata de diminuarea salariului", se arata in comunicat.

Anchetatorii il acuza pe seful CJ Constanta ca in perioada 2009 - 2014, in exercitarea atributiilor de serviciu si in scopul obtinerii direct sau indirect a unui folos patrimonial pentru sine sau pentru altul, a efectuat urmatoarele actiuni: a aprobat virarea a 100.000 lei catre Directia Judeteana pentru Sport si Tineret Constanta la solicitarea acestei institutii, pentru achitarea unui avans catre un hotel, in conditiile in care acesta este detinut de o societate la care inculpatul detine 25% din partile sociale; a finantat echipa de handbal a municipiului Constanta, in mod ilegal, de la bugetul judetean, cu 3.750.000 lei iar din aceasta suma clubul sportiv, al carui presedinte era tot el, a achitat societatii la care detinea 25% din partile sociale suma de 113.032 lei; a incheiat 7 contracte de prestari servicii cu trei firme, la care asociat este o persoana aflata in relatii comerciale cu el si a efectuat plati din fonduri publice in temeiul acestor contracte, in mai multe randuri, in cuantum total de peste 3 milioane euro.

"In 2012, Zgabercea, impreuna cu Fundatia Fantasio, a disimulat realitatea prin ascunderea sursei impozabile sau taxabile, in scopul sustragerii de la plata obligatiilor fiscale (impozitul pe venit datorat bugetului de stat), pentru veniturile platite din fonduri publice pe baza unor contracte de sponsorizare, intocmite fictiv cu ocazia organizarii a doua festivaluri de muzica. In acest sens, Zgabercea a inregistrat in contabilitate facturile emise de Fundatia Culturala Thalia, prin Marcel Parau si a efectuat plati in temeiul lor, desi cunostea ca operatiunile comerciale facturate aveau un caracter fictiv, iar cheltuielile subsecvente erau nereale", se arata in comunicat.

Sursa citata subliniaza ca aceste documente nu au fost insotite de documente justificative iar serviciile a caror plata se solicitase nu fusesera receptionate de beneficiarii lor, care cunosteau ca Fundatia Thalia nu le prestase in fapt.

In aceasta modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de peste 152.000 lei.

Prejudiciul produs Unitatii Administrativ Teritoriale Constanta este de peste 8 milioane de euro.

Pana la momentul intocmirii prezentului rechizitoriu, CJ Constanta nu a comunicat daca se constituie parte civila in cauza, desi i s-a solicitat acest lucru.

In cauza, procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil apartinand lui Zgabercea.

Procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanta cu propunere de a se mentine masurile preventive si asiguratorii dispuse in cauza.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1370 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  DNA (Joi, 16 aprilie 2015, 14:48)

  Alexxey [utilizator]

  Ăsta e ăla care dorea parcă desființarea DNA? El e.
  Pentru ăsta nu înțeleg de ce nu îi dă arest la beci. Are......nici nu se mai știe câte dosare deschise.....plus alergie la meleaguri autohtone când este strâns de „oă”. E în stare să plece pe mare în Crimeea porcușorul ăsta ca să scape de tirani și de regim.
 • +3 (3 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Joi, 16 aprilie 2015, 15:30)

  [anonim]

 • +2 (2 voturi)    
  Asta da stire, sa o anunte Zgabercea (Joi, 16 aprilie 2015, 15:43)

  Bogdan_100 [utilizator]

  Tuterul lui Nicusor. Ca tot se plagea cristinel ca nu il evalueaza TVR la valoarea lui.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by