Marian Oprisan, achitat pentru ca procurorii si-au bazat acuzatiile pe interpretari juridice eronate. Motivarea instantei​

de r.M.     HotNews.ro
Marţi, 14 aprilie 2015, 21:51 Dosare Anticoruptie


Marian Oprisan
Foto: AGERPRES
Presedintele Consiliului Judetean Vrancea, Marian Oprisan, a fost achitat in procesul de coruptie care s-a judecat aproape noua ani, intrucat procurorii si-au bazat acuzatiile pe interpretari juridice eronate a faptelor, arata judecatorul care a dat sentinta, in motivarea deciziei sale, citata de agentia Mediafax.

Potrivit motivarii facute de magistratul Lucian Buta, de la Judecatoria Cluj-Napoca, cel care a dat sentinta de achitare, decizia a fost luata dupa ce pe parcursul procesului el a analizat faptele descrise in rechizitoriu si a concluzionat ca acuzarea s-a bazat, inclusiv, pe interpretari juridice eronate.

"Acuzarea s-a bazat pe cele doua rapoarte de constatare tehnico-stiintifica, pe raportul de control al Camerei de Conturi Vrancea, pe interpretari juridice eronate si pe declaratiile unor martori. Rapoartele specialistilor Laurentiu Hanganu si Tataru Dumitru vehiculeaza o mare cantitate de informatie incorect ierarhizata din punct de vedere juridic (in functie de elementele constitutive ale infractiunilor imputate celor sase inculpati) sau pur si simplu eronata. Constatarile specialistilor au depasit masiv competentele legale ale acestora si sunt lipsite de semnificatia juridica atribuita de procuror", se arata in motivarea judecatorului Lucian Buta.

In documentul citat se mai arata ca procurorii au preluat interpretarile juridice eronate din aceste rapoarte, "care au fost intocmite de persoane lipsite cu desavarsire de studii juridice".

Judecatorul mai arata in motivare ca in acest dosar si prejudiciul, de un milion de euro, este stabilit in mod eronat.

"Omisiunile din cursul urmaririi penale constand in neefectuarea unei expertize in specialitatea de drumuri si poduri si in neevaluarea efectiva a Complexului Caprioara au condus la imposibilitatea economica a evaluarii eventualului prejudiciu. In aceste conditii, fata de principiul enuntat de art. 4 alin. 2 din Codul de procedura penala potrivit caruia ᅡorice indoiala in formarea convingerii organelor judiciare se interpreteaza in favoarea suspectului sau inculpatuluiᅡ, instanta a constatat lipsa pagubei", se arata in motivarea judecatorului.

Judecatorul Lucian Buta mai sustine ca, in fata instantei, Marian Oprisan si ceilalti cinci inculpati nu si-au recunoscut faptele de care au fost acuzati.

"Declaratiile martorilor cauzei nu sunt in masura sa fundamenteze acuzatiile, iar numeric, ponderea marturiilor este net in favoarea apararii", se mai arata in motivarea instantei.

Magistratul mai arata in motivarea deciziei sale ca Marian Oprisan a declarat in fata instantei, pe durata procesului, ca acest dosar este "o rafuiala politica", lucru care a cantarit in decizia de achitare.

Pentru a-si sustine decizia, judecatorul a indicat si un link pe Youtube, unde poate fi vazuta afirmatia fostului presedinte Traian Basescu, potrivit careia "singura stare de urgenta a lui Marian Oprisan este la DNA".

"Instanta nu este in masura sa confirme sustinerile inculpatului, insa este cert ca afirmatia mentionata nu a fost facuta in exercitarea vreuneia din atributiile constitutionale ale presedintelui Romaniei, mai ales in conditiile in care urmarirea penala impotriva inculpatului Oprisan Marian a fost inceputa ulterior, la data de 5 octombrie 2005. Fata de cele considerentele expuse in sectiunile I - IX, instanta va pronunta achitarea inculpatilor, respectiv incetarea procesului penal, potrivit distinctiilor din precedent", se mai arata in rechizitoriul judecatorului Lucian Buta.

La inceputul lunii iunie 2006, Marian Oprisan (PSD) a fost trimis in judecata de catre procurorii DNA, pentru abuz in serviciu, utilizarea creditelor in alte scopuri, fals si uz de fals. Alaturi de el, in dosar au mai fost inculpati vicepresedintele CJ, Mircea Diaconu, Valeria Teodorescu, directorul Directiei Economice, Ion Costeanu, directorul Directiei Tehnice, Liviu Rusu, fost sef Serviciu Drumuri si Poduri din Directia Tehnica a Consiliului Judetean.

Procurorii au sustinut ca o comisie de licitatie de la Consiliul Judetean, numita de Marian Oprisan, ar fi incredintat lucrari de pietruire a unor drumuri comunale, in valoare de 1,9 milioane de dolari, virati de Ministerul Transporturilor, Constructiilor si Turismului unor firme neeligibile.

Alte acuzatii se refereau la achizitia corpului de cladiri de la "Caprioara" si la sumele cheltuite pentru intretinerea unitatilor de protocol Vila "Rucar" si "Hanul dintre Vii", situate in localitatile Soveja, respectiv Cimpineanca, imobile pentru intretinerea carora Consiliul Judetean ar fi alocat 5,2 miliarde de lei.

In 2006, cand Oprisan a fost deferit justitiei, DNA spunea ca Judecatoria Focsani este cea competenta pentru a solutiona cauza. In 14 noiembrie 2007 insa, magistratii de la Judecatoria Focsani au dispus restituirea cauzei la Parchetul de pe langa Judecatoria Focsani, pentru refacerea urmaririi penale.

In februarie 2008, dosarul lui Marian Oprisan a ajuns in fata judecatorilor de la Tribunalul Vrancea. O luna mai tarziu, procesul a fost mutat la Tribunalul Cluj, dupa ce instanta suprema a admis stramutarea acestuia.

Atunci, stramutarea a fost ceruta de procurori, care au sustinut ca Oprisan ar fi oferit locuinte unor judecatori din zona si ca popularitatea acestuia ar putea afecta judecata impartiala a magistratilor.

La sfarsitul lunii decembrie 2009, dosarul a fost trimis la Judecatoria Focsani, in urma declinarii de competenta. Dosarul nu a ramas insa pe rolul instantei vrancene, el ajungand, pentru a doua oara, la Judecatoria Cluj-Napoca.

Astfel, din 7 iulie 2010, dosarul s-a aflat pe rolul Judecatoriei Cluj-Napoca, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis cererea de stramutare a cazului.

In 6 februarie, presedintele Consiliului Judetean (CJ) Vrancea, Marian Oprisan, si ceilalti cinci inculpati in dosarul de coruptie au fost achitati, in urma unei decizii a magistratilor Judecatoriei Cluj-Napoca. Decizia nu este insa definitiva.

Potrivit deciziei instantei, Marian Oprisan a fost achitat pentru infractiunile de utilizare a creditului in alte scopuri, abuz in serviciu si fals intelectual. Instanta a dispus, de asemenea, incetarea procesului penal impotriva presedintelui Consiliului Judetean Vrancea, pentru infractiunea de uz de fals.

Magistratii au decis incetarea procesului penal si in cazul vicepresedintelui CJ Vrancea, Mircea Diaconu, pentru infractiunile de care a fost acuzat. Totodata, magistratii au dispus si achitarea lui Ion Costeanu, directorul Directiei Tehnice din Consiliul Judetean Vrancea, pentru infractiunea de complicitate la abuz in serviciu, instanta dispunand, totodata, incetarea procesului penal pentru complicitate la fals intelectual si uz de fals.

Instanta a decis achitarea si in cazul Valeriei Teodorescu, directorul Directiei Economice din CJ Vrancea, pentru abuz in serviciu, complicitate la aceasta fapta si complicitate la utilizarea creditului in alte scopruri si incetarea procesului penal impotriva acesteia pentru fals intelectual si uz de fals.

Un alt inculpat in acest dosar, Liviu Rusu, fost sef Serviciu Drumuri si Poduri din Directia Tehnica a Consiliului Judetean Vrancea, a fost achitat pentru complicitate la abuz in serviciu. De asemenea, instanta a decis incetarea procesului penal in cazul sau pentru complicitate la fals intelectual si uz de fals.

Instanta a mai decis si achitarea lui Valeriu Iacob, fost diriginte de santier, pentru complicitate la abuz in serviciu si a dispus incetarea procesului penal pentru fals intelectual si complicitate la uz de fals.

Magistratii Judecatoriei Cluj-Napoca au mai decis ridicarea sechestrului asigurator pus de procurori prin decizii din 2005 si 2006 pe mai multe bunuri ale lui Marian Oprisan si ale celorlalte persoane judecate in acest dosar.

In 5 iunie 2014, procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a sesizat Inspectia Judiciara din CSM cu privire la posibile abateri disciplinare savarsite de magistratii clujeni care judeca dosarul de coruptie al lui Oprisan. Surse oficiale din DNA au precizat atunci, pentru MEDIAFAX, ca DNA solicita efectuarea verificarilor cu privire la faptul ca, desi Oprisan a fost trimis in judecata in iunie 2006, dosarul in care acesta este acuzat de abuz in serviciu, utilizarea creditelor in alte scopuri, fals si uz de fals nu a fost solutionat, fiind acordate zeci de termene.

Potrivit sursei citate, judecatorul fondului nu a dispus nicio masura pentru a judeca cu celeritate, desi cunoastea ca dosarul este pe rolul instantelor de judecata de peste opt ani, din care patru ani la Judecatoria Cluj-Napoca.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























2612 vizualizari

  • -4 (8 voturi)    
    Bun, acum sa ne spuna cineva (Marţi, 14 aprilie 2015, 21:11)

    newlook [utilizator]

    Bun, acum sa ne spuna cineva cine plateste cei noua ani de incompetenta functionareasca a procurorilor, salariile lor, expertizele, interceptarile si toate celelalte facute ca sa faca placere stapanului de atunci, Basescu?
    Poate ne explica cineva si cum e viata unuia care are parte de 9 ani de tracasari juridice de tot felul, care nu a putut dispune ani buni de bunurile lui, ca sa ramanem doar la partea materiala a situatiei; sa nu vorbim despre reputatie, cariera, etc.
    • 0 (0 voturi)    
      vorbim "reputatia si cariera " (Marţi, 14 aprilie 2015, 23:21)

      deval [utilizator] i-a raspuns lui newlook

      fostului manechin si actualului puscariabil datorita :
      -incompetentei/co-interesarii unor procurori ;
      -incompetentei/co-interesarii unor judecatori
      (care au uitat vre-o virgula, n-au actualizat vre-un articol de lege) cu participarea figurantilor de rigoare gen evaluatori, experti din feuda lui !
      Despre ce vorbim nea newlooc ?
      Noua ani de proces ar reprezenta o atrocitate pentru oricine daca nu ar fi fost chiar obiectivul acuzatului ! Suntem prooosti sau ne facem la "ordin pe unitate" ?!
    • 0 (0 voturi)    
      asteapta (Marţi, 14 aprilie 2015, 23:31)

      javier [anonim] i-a raspuns lui newlook

      este doar sentinta in prima instanta.
  • +4 (8 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 14 aprilie 2015, 21:37)

    [anonim]

  • -3 (7 voturi)    
    pe scurt (Marţi, 14 aprilie 2015, 22:04)

    srpc [utilizator]

    bani publici, timp si nervi cheltuiti aiurea
  • +1 (5 voturi)    
    curatatorie (Marţi, 14 aprilie 2015, 22:04)

    Sorin [anonim]

    Si uite asa negrul devine alb... Curatire cu un "detergent" eficient.
  • +3 (7 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Marţi, 14 aprilie 2015, 22:24)

    [anonim]

  • +4 (4 voturi)    
    Incompetenti sau cumparati? (Marţi, 14 aprilie 2015, 22:30)

    LiviuX [utilizator]

    Procurorii trebuie dati afara: cum sa nu fundamentezi tu juridic nisre rapoarte, ci sa preiei ce au spus cei care le-au intocmit, care e normal sa nu aiba pregatire juridica, ci in specialitatile necesare? Cum sa nu ceri expertize daca sunt necesare? Judecatorul trebuie si el dat afara: de cand numarul martorilor decide vinovatia si nu ceea ce declara ei? Plus ca faptul ca cineva se declara nevinovat sau persecutat politic nu trebuie sa aiba nici o importanta in stabilirea vinovatiei, ci numai faptele trebuie sa conteze.
    Cu toate astea, cu asa procurori, sentinta mi se pare corecta.
    • 0 (0 voturi)    
      Nu mi-e clar dar pare ca cercetarea (Marţi, 14 aprilie 2015, 23:39)

      deval [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

      a fost "refacuta"de procurori ai parchetului (cei care functioneaza "corect" doar unsi) si nu de DNA ! Sigur ca pute din avion ! Doar daca-i faceau invers :analiza averii facute din simbria de functionar public si ii trebuiau doua plutoane de matusi Tamara doar sa justifice diferenta ! Daca nu se mai ia nimeni de el , daca DNA inghite scuipatul asta inseamna ca manechin oprisan (ca si alti manechini) a avansat mult de la statutul de turnator sincer, devotat cauzei de pana in '89 si de la ciordeala la operatiuni speciale ca multi altii !!! Si se asteapta de la noi cetatenii "sa stam la locurile noastre", sa ne multumim cu ce n-i se da, si chiar sa ne revoltam (cum zice newlook) de punerea sub semnul intrebarii a reputatiei (??!!), carierei (??!!) japitei ....
  • 0 (0 voturi)    
    Mafia din Parchete... (Marţi, 14 aprilie 2015, 22:45)

    florin [anonim]

    Cel mai bun exemplu despre cum poti scapa..legal pe cineva....

    Poftim dna.Kovesi..cu astfel de procurori se doreste a se lupta impotriva marii coruptii?

    Ceva miroase foarte rau.....
  • 0 (0 voturi)    
    cum asa (Marţi, 14 aprilie 2015, 23:25)

    evoque [utilizator]

    procurorii aceia zeificati, hai ca numai in romania se poate asa ceva.
    Adica procurorii sunt niste ageamii care vreo sapte ani sau cat naiba a durat povestea cu oprisan, au luat salarii si au folosit banul contribuabilului eronat.
    Acum cine si de unde recupereaza statul banii fiilor risipitori?
  • 0 (0 voturi)    
    Achitarea lui Oprisan =palme date justitiei !!! (Miercuri, 15 aprilie 2015, 10:03)

    andeesanu [anonim]

    Ce-i aia decit o lalaiala ,o brambureala in justitie pentru un proces de coruptie sa dureze 8 ani si 10 luni !!!,sa fie
    purtat la N tribunale iar motivarea hotaririi sa fie rezultatul unei rafuieli intre judecator si procuror !!!.
    Achitarea lui Oprisan l-a surprins si pe el !!!.
    Aceasta hotarire de achitare sunt palme date justitiei !!!,nu-i normal ,ue astept ca cineva :inspectia ,judiciara,CSM sa faca ordine sa spele rusinea !!!.
  • 0 (0 voturi)    
    stati linistiti ca si-o ia musiu Oprisan (Miercuri, 15 aprilie 2015, 11:23)

    Gobelin [utilizator]

    si "greii fotbalului" s-au bucurat dupa o prima achitare.
    iar acum fac antrenamentul de dimineata in pijanale.
    in cazul Oprisan, evident ca decizia judecatorului a fost data in contextul razboiului sau personal cu DNA.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by