DNA face inca o cerere de arestare pentru Darius Valcov

de G.S.     HotNews.ro
Marţi, 7 aprilie 2015, 11:14 Dosare Anticoruptie


Darius Valcov
Foto: gov.ro
Directia Nationala Anticoruptie a emis o noua cerere de arestare pentru fostul primar al Slatinei si ministru de Finante, Darius Valcov. Solicitarea este pentru presupuse infractiuni de trafic de influenta si operatiuni financiare incompatibile cu functia din care acesta ar fi obtinut bunurile din seif si tablourile gasite ulterior.

Inalta Curte de Casatie si Justitie va lua in discutie marti o cerere depusa Darius Valcov de inlocuire a masurii arestului preventiv cu o masura mai usoara, respectiv arest la domiciliu sau control judiciar. Fostul ministru al Finantelor a primit joia trecuta mandat de arest preventiv pentru 23 de zile in dosarul in care este acuzat de trafic de influenta, a decis joi Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Comunicatul DNA:

"In completarea comunicatelor nr. 538/VIII/3 din 19 martie, 568/VIII/3 din 24 martie si 578/VIII/3 din 25 martie 2015, Biroul de Informare si Relatii Publice este abilitat sa transmita urmatoarele:

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie - Sectia de combatere a coruptiei au propus arestarea preventiva pe o perioada de 30 de zile, incepand cu data de 07.04.2015, a inculpatului VALCOV DARIUS-BOGDAN, fost primar al municipiului Slatina, judetul Olt, in prezent senator, cu privire la savarsirea infractiunii de efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale.

Masura arestarii preventive a fost propusa de procurori avand in vedere ca, raportat la calitatea de senator a celui mentionat, a fost indeplinita conditia prevazuta in Constitutia Romaniei, in sensul in care plenul Senatului a incuviintat cererea de arestare preventiva pentru acele aspecte din care rezulta suspiciunea rezonabila ca inculpatul VALCOV DARIUS-BOGDAN a savarsit infractiunea sus mentionata, prin prisma calitatilor detinute de acesta de-a lungul timpului, de primar al municipiului Slatina, senator in Parlamentul Romaniei si membru al Guvernului Romaniei

Concret, potrivit referatului cu propunere de arestare preventiva a rezultat ca, incepand cu anul 2011 si pana in prezent, inculpatul Valcov Bogdan Darius a efectuat operatiuni financiare sau acte de comert incompatibile cu functia de primar, senator si ministru, utilizand informatii detinute in virtutea acestora, in legatura cu o firma de cadastru, una de contabilitate si un birou de avocatura, firme pe care le detine in fapt si pe care le administreaza, prin interpusi.

Produsul infractional obtinut in urma savarsirii infractiunilor fata de care se efectueaza cercetari (trafic de influenta si efectuare de operatiuni financiare, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau insarcinarea pe care o indeplineste o persoana ori incheierea de tranzactii financiare, utilizand informatiile obtinute in virtutea functiei, atributiei sau insarcinarii sale) a fost depozitat intr-un seif, lasat spre pastrare unei persoane apropiate, acesta continand urmatoarele:

- 90.000 dolari,
- 1.323.850 lei,
- 3 lingouri de aur, in total 3 kilograme,
- un tablou cu rama aurie, inscriptionat RENOIR,
- un tablou inscriptionat JEAN COCTEAU,
- o pictura pe lemn, inscriptionat AUREL ACASANDREI.

Ulterior, ca urmare a perchezitiilor domiciliare, s-au identificat 101 tablouri, despre care exista indicii ca ar fi fost achizitionate, prin interpusi, de catre inculpatul Valcov Bogdan Darius, cu banii presupus obtinuti din comiterea infractiunilor pentru care se efectueaza cercetari, in respectiva cauza. Pe tablouri figureaza semnatura unor pictori celebri cum ar fi PABLO PICASSO (doua gravuri si un desen in carbune), ANDY WARHOL, NICOLAE TONITZA, STEFAN LUCHIAN, GHEORGHE PETRASCU, CONSTANTIN PILIUTA, CORNELIU BABA, HORIA BERNEA, OCTAV BANCILA etc.

In aceeasi cauza, procurorii au propus:

- prelungirea masurii preventive a arestului la domiciliu, pe o perioada de 30 de zile, incepand cu data de 14.04.2015 si pana la 13.05.2015, inclusiv, a inculpatului PRINA MINEL FLORIN, primar al municipiului Slatina, in prezent suspendat,cu privire la savarsirea infractiunii de complicitate la infractiunea de trafic de influenta,

- inlocuirea masurii arestarii preventive cu masura arestului la domiciliu pe o perioada de 30 de zile, incepand cu data de 14.04.2015 si pana la 13.05.2015, inclusiv, a inculpatului SUSALA LUCIAN PETRUT, cu privire la savarsirea infractiunilor de fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la infractiunea de trafic de influenta, evaziune fiscala si spalare de bani (detalii cu privire la starea de fapt in comunicatul nr. 508/14 martie 2015)

Mentionam ca anterior, la cererea procurorilor, Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus fata de inculpatul VALCOV DARIUS-BOGDAN masura arestarii preventive pe o perioada de 23 de zile, de la data de 02.04.2015 pana la 24.04.2015 inclusiv, cu privire la savarsirea infractiunii de trafic de influenta.

Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie."






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1318 vizualizari

  • -1 (1 vot)    
    Astia de la DNA vor sa ii faca in ciuda lui Base (Marţi, 7 aprilie 2015, 11:20)

    nellino [utilizator]

    De tot vin cu cereri de arestare!
    Si doar Base le-a atras ieri atentia sa nu mai aresteze oameni care au cumparat 140 de tablouri cu bani furati sau care, mai ales, au primit 900.000 intr-o geanta LV!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by