VIDEO Nicusor Constantinescu a fost pus sub acuzare de DNA intr-un nou dosar, legat de achizitionarea elicopterului SMURD care s-a prabusit anul trecut in lacul Siutghiol

de Alina Neagu     HotNews.ro
Marţi, 31 martie 2015, 14:39 Dosare Anticoruptie


Nicusor Constantinescu (arhiva)
Foto: Agerpres
Presedintele suspendat al Consiliului Judetean Constanta, Nicusor Constantinescu, a fost pus sub acuzare de procurorii DNA intr-un nou dosar, pentru abuz in serviciu, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata, in legatura cu achizitionarea unui elicopter folosit la operatiuni de salvare, anunta Agerpres. In decembrie 2014, elicopterul respectiv s-a prabusit in lacul Siutghiol, iar toti cei patru membri ai echipajului SMURD si-au pierdut viata.

Ancheta DNA in acest caz a pornit de la o investigatie a Centrului de Investigatii Media, care scria, in noiembrie 2014, un material despre cum Consiliul Judetean Constanta, condus la acea vreme de Nicusor Constantinescu, a irosit cinci milioane de euro pentru cumpararea si operarea unui elicopter medical care nu fusese folosit la nicio interventie de urgenta, desi facuse aproape 600 de zboruri.

La mai putin de o luna dupa publicarea acelui material, elicopterul s-a prabusit in Lacul Siutghiol, toti cei patru membri ai echipajului SMURD pierzandu-si viata in accident.



Potrivit unui comunicat al DNA, in cursul anului 2011, in cadrul unui proiect finantat de Programul Operational de Cooperare Transfrontaliera Romania, Consiliul Judetean Constanta, prin Nicusor Constantinescu, a achizitionat un elicopter in scopul eficientizarii activitatii de salvare in cazul situatiilor de urgenta din zona de granita, din judetul Constanta, Romania si districtul Dobrich, Bulgaria.

La data de 29 martie 2013, Nicusor Constantinescu a atribuit unei societati comerciale, in mod nelegal, un contract de achizitie publica avand ca obiect "Servicii de operare elicopter multifunctional, medicalizat", "Servicii de transport ocazional" si "Servicii de reparare si intretinere a elicopterelor", prin incalcarea celor stabilite in caietul de sarcini, in care se prevedea ca aparatul de zbor trebuia folosit in cazul actiunilor de interventie in caz de urgenta si in pofida faptului ca SMURD formulase anterior o oferta privind operarea gratuita si conform scopurilor programului (salvare de vieti si interventii de urgenta) a elicopterului respectiv.

Pe 1 iulie 2013, Nicusor Constantinescu a pus elicopterul achizitionat din fonduri publice la dispozitia persoanei juridice respective, care nu a fost niciodata parte semnatara a Acordului de parteneriat in baza caruia a fost obtinuta finantarea nerambursabila si achizitionat elicopterul, schimband astfel beneficiarii directi ai investitiei, precum si destinatia aparatului de zbor respectiv.

Procurorii DNA arata ca Nicusor Constantinescu a angajat, lichidat, ordonantat si platit, in mod nelegal, in perioada 5 iulie 2013 - 30 octombrie 2014, din fondurile publice ale Judetului Constanta suma de 1.082.031 lei, reprezentand cheltuieli cu serviciile de intretinere si operare a elicopterului.

In cauza, procurorii beneficiaza de sprijin de specialitate din partea Serviciului Roman de Informatii.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1898 vizualizari

  • +4 (6 voturi)    
    La mai multe (Marţi, 31 martie 2015, 14:56)

    Frank777 [utilizator]

    Cheia prabusirii PSD este insa procesul la Curtea de Apel Bucuresti cu restituirile care la a 66 amanare a mai primit o amanare.Acolo este toata cheia care deschide cutia cu jucarii penale a PSD.Daca pica Mazare in acel proces pica o intreaca lista de beneficiari ai restituirilor care sunt nume grele din toate partidele.Ziaristii cu ochi pe dosar va rugam.
  • +3 (5 voturi)    
    La pârnaie (Marţi, 31 martie 2015, 16:29)

    _CK_ [utilizator]

    La închisoare cu acest Groha-Groha. A dat milioane de euro pe un elicopter (DIN BANI PUBLICI) cu care s-a plimbat doar el. După ce s-a săturat şi nu l-a mai folosit. l-a donat către SMURD. Iar apoi s-a prăbuşit. Ăsta era individul fugit în SUA, care se lăuda ca are cancer şi nu se poate ridica din pat, dar el mânca mici la terasă?Josnic. Porc.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by