- Comunicatul integral transmis de DNA
In ordonantele de punere in miscare a actiunii penale se arata ca, in cauza, exista date si indicii din care rezulta suspiciunea rezonabila care contureaza urmatoarea stare de fapt:
In cursul lunii noiembrie 2014, inculpatul Catana Ioan, in calitate de sef al Centrului de retinere si arest preventiv din cadrul I.P.J. Neamt a pretins si a primit de la persoana denuntatoare suma de 500 de euro si o carcasa de oaie, pentru sotul acesteia, aflat in stare de arest preventiv in cadrul Centrului, sa beneficieze de un tratament preferential in cursul executarii masurii preventive.
In aceeasi perioada, inculpatul Brinzei Vasile, in calitate de sef de tura in cadrul Centrului de retinere si arest preventiv I.P.J. Neamt, a primit de la aceeasi persoana suma totala de 400 de lei si produse alimentare in valoare de 90 de lei pentru ca, prin incalcarea atributiilor de serviciu, sa faciliteze comunicarea dintre persoana respectiva si sotul acesteia, arestat preventiv din cadrul Centrului.
In datele de 06, 18 si 24 martie 2015, inculpatul Catana Ioan, in calitate de sef al Centrului de retinere si arest preventiv din cadrul I.P.J. Neamt, a primit de la aceeasi persoana denuntatoare suma totala de 400 de euro si produse alimentare in valoare totala de 300 de lei pentru ca, atat in temeiul atributiilor sale de serviciu cat si prin incalcarea acestora, sa ii asigure conditii de detinere mai favorabile sotului denuntatoarei si sa-i permita comunicarea de mesaje catre alte persoane.
In datele de 12 si 16 martie 2015, inculpatul Brinzei Vasile, in calitate de sef de tura in cadrul Centrului de retinere si arest preventiv I.P.J. Neamt, a primit de la aceeasi persoana denuntatoare suma totala de 150 de lei pentru ca, prin incalcarea atributiilor de serviciu, sa-i faciliteze comunicarea cu sotul, arestat preventiv in cadrul Centrului, sa-i transmita persoanei arestate alimente contrar normelor legale si pentru a se interesa de declaratiile date in fata organelor judiciare de catre o alta persoana.
Pe timpul cat se afla sub control judiciar, inculpatii CATANA IOAN si BRINZEI VASILE trebuie sa respecte urmatoarele obligatii:
a) sa se prezinte la organul de urmarire penala ori de cate ori este chemat;
b) sa informeze de indata organul judiciar care a dispus masura sau in fata caruia se afla cauza cu privire la schimbarea locuintei;
c) sa se prezinte la organul de politie desemnat cu supravegherea (Inspectoratul Judetean de Politie Neamt) conform programului de supraveghere intocmit de organul de politie sau ori de cate ori sunt chemati.
d) sa nu depaseasca limita teritoriala a teritoriului Romaniei, decat cu incuviintarea prealabila a organului judiciar;
e) sa nu se apropie de martorii si inculpatii din prezenta cauza si sa nu comunice cu acestia direct sau indirect, pe nicio cale;
f) sa nu desfasoare activitati in cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Neamt in exercitarea carora au savarsit faptele;
g) sa nu detina, sa nu foloseasca si sa nu poarte arme.
Inculpatilor li s-au atras atentia ca, in caz de incalcare cu rea-credinta a obligatiilor care le revin, masura controlului judiciar se poate inlocui cu masura arestului la domiciliu sau masura arestarii preventive.
In cauza procurorii beneficiaza de sprijin din partea ofiterilor de politie din cadrul Directiei Generale Anticoruptie - Serviciul Judetean Neamt.
Inculpatilor CATANA IOAN si BRINZEI VASILE li s-au adus la cunostinta calitatea procesuala si acuzatiile, in conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedura penala.
Facem precizarea ca punerea in miscare a actiunii penale este o etapa a procesului penal reglementata de Codul de procedura penala, avand ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, in nici o situatie, sa infranga principiul prezumtiei de nevinovatie.