Vasile Astarastoae, condamnat la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare pentru conflict de interese. Decizia nu este definitiva

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 26 martie 2015, 16:21 Dosare Anticoruptie


Vasile Astarastoae
Foto: Agerpres
Presedintele Colegiului Medicilor, Vasile Astarastoae, trimis in judecata in aprilie 2014 pentru conflict de interese, a fost condamnat, joi, de Judecatoria Iasi, la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare, decizia nefiind insa definitiva, putand fi atacata cu apel in termen de zece zile, informeaza Mediafax.

Potrivit minutei de sedinta, Vasile Astarastoae a fost condamnat de Judecatoria Iasi la un an si sase luni de inchisoare, pentru conflict de interese, magistratii suspendand insa conditionat executarea pedepsei pe durata unui termen de incercare de trei ani si sase luni.

"In baza articolului 71, alineatul 5 din Codul penal, pe durata termenului de incercare suspenda executarea pedepsei accesorii. Atrage atentia inculpatului asupra prevederilor articolului 83 din Codul penal din 1968, a caror nerespectare atrage revocarea suspendarii conditionate si executarea in intregime a pedepsei", se mai precizeaza in minuta.

Contactat telefonic de Mediafax, pentru a exprima un punct de vedere in legatura cu condamnarea, presedintele Colegiului Mediicilor, Vasile Astarastoae, a raspuns doar: "Deocamdata nu comentez".

Presedintele Colegiului Medicilor din Romania si fost rector al Universitatii de Medicina si Farmacie "Grigore T. Popa", din Iasi, prof. dr. Vasile Astarastoae, a fost trimis in judecata de catre procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Iasi, in aprilie 2014, pentru conflict de interese.

Procurorii precizeaza, in rechizitoriu, ca acesta s-ar fi angajat pe sine insusi in proiectul european "Standarde europene pentru programe post-doctorale competitive de formare in domeniul managementului, cercetarii avansate si expertizei psihiatrice medico-legale" castigat si implementat in 2010 de Institutul de Medicina Legala din Iasi, al carui director era, la vremea respectiva, prof.dr. Vasile Astarastoae.

"In cadrul acestui proiect, inculpatul, in calitate de director al IML, a incheiat contracte de munca si de prestari servicii cu sine insusi, semnand atat la rubrica angajatorului, cat si la cea a angajatului", declara, la vremea respectiva, procurorul de caz Adina Bocai, de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi.

Anchetatorii sustin ca pe toata durata celor 36 de luni ale proiectului ar fi existat un contract de prestari servicii incheiat de prof.dr. Vasile Astarastoae, in calitate de director IML si persoana fizica, pentru suma de 180 de lei pe ora, 20 de ore pe saptamana. In rechizitoriu este precizata si existenta unui contract individual de munca in care, avand functia de manager de proiect, ar fi primit, lunar, 9.087 de lei. Valoarea integrala a proiectului a fost, conform procurorilor, 8,7 milioane de lei.

Tot in rechizitoriu se preciza ca rectorul UMF a fost audiat de catre procurorii ieseni, acesta explicand ca IML era ordonator secundar de credite atunci cand au fost incheiate cele doua contracte. El a mai sustinut in fata procurorilor ca functiile i-au fost propuse de Consiliul de Administratie al IML. Procurorii au precizat insa ca la nivelul institutiei nu exista decat un Consiliu Consultativ care nu ar avea putere decizionala.

In acelasi rechizitoriu se mai arata ca rectorul a mai fost cercetat pentru conflict de interese in patru contracte in cadrul unor proiecte organizate de catre UMF Iasi, insa in cazul acesta contractele de angajare au fost semnate de catre directorul administrativ Daniela Drugus, astfel ca s-a dispus clasarea acestor fapte.

In februarie 2015, Astarastoae a anuntat ca demisioneaza din functia de rector al Universitatii de Medicina si Farmacie din Iasi. Astarastoae a explicat ca a decis sa isi depuna demisia din functia de rector al UMF Iasi si ca a trimis deja cererea catre Ministerul Educatiei, care urma sa se pronunte asupra demisiei sale in termen de 30 de zile.

Astarastoae a sustinut ca a hotarat sa demisioneze inca din 1 august 2014, cand a primit sentinta de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, dupa procesul cu ANI, in care a fost acuzat de conflict de interese.

Rectorul de la UMF Iasi a spus ca nu si-a depus demisia anul trecut pentru ca oricum in acest an erau alegeri la UMF Iasi si ca urma sa fie ales un nou rector.

Interimatul la conducerea UMF Iasi va fi asigurat de Dragos Pieptu, unul dintre prorectorii institutiei.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























1317 vizualizari

  • +4 (4 voturi)    
    poate încep să se curețe (Joi, 26 martie 2015, 16:29)

    Mariicaialbastri [utilizator]

    grajdurile lui Augias și în lumea medicală românească...
  • +2 (2 voturi)    
    justitie corupta - de ce cu suspendare? (Joi, 26 martie 2015, 17:24)

    carmen i [anonim]

    Ca de obicei, justitia romana se poarta delicat cu infractorii de calibru, sa nu-i deranjeze prea tare si sa nu-i supere.

    De ce i-a dat cu suspendare? exista gainari care au facut inchisoare cu executare pentru sume ridicol de mici, insa cei din varful piramidei au mereu un regim privilegiat. Sunt curioasa daca acum o sa ramana in continuare ca sef la Colegiul Medicilor pe tara. Probabil ca da, sa fie un "exemplu" pentru restul medicilor.
  • +1 (1 vot)    
    Comment sters de user (Joi, 26 martie 2015, 19:14)

    polonyca [anonim]



Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by