Referatul DNA in dosarul Microsoft: Gheorghe Stefan neaga in continuare ca ar fi primit bani

de Alina Neagu     HotNews.ro
Miercuri, 25 martie 2015, 22:35 Dosare Anticoruptie


Gheorghe Stefan 'Pinalti'
Foto: AGERPRES
Gheorghe Stefan recunoaste ca a intermediat o intalnire intre Dorin Cocos, Dinu Pescariu si Claudiu Florica, insa neaga ca ar fi primit vreo suma de bani in urma implicarii sale in fapte ilegale, potrivit referatului prin care procurorii DNA au solicitat prelungirea masurilor preventive a inculpatilor din dosarul Microsoft, citat de Agerpres.

"Inculpatul Gheorghe Stefan recunoaste ca a intermediat intrevederea dintre inculpatul Cocos Dorin, martorul Pescariu Dinu Mihail si martorul Florica Claudiu de la Euro Hotel. Inculpatul Gheorghe Stefan recunoaste ca a participat la aceste discutii si ca a acceptat propunerea de a se incasa niste comisioane pentru partid, insa neaga faptul ca ar fi primit vreo suma de bani", se arata in referatul prin care s-a propus mentinerea masurii arestului preventiv in cazul lui Gheorghe Stefan.

In opinia procurorilor, declaratia lui Gheorghe Stefan nu poate fi apreciata ca fiind una de recunoastere a faptelor, inculpatul negand ca ar fi beneficiat de vreo suma de bani 'pentru a nu se dispune masuri de confiscare a folosului necuvenit'.

In schimb, procurorii au propus mentinerea masurii arestului la domiciliu pentru inculpatii Gabriel Sandu, Nicolae Dumitru si Dorin Cocos, intrucat acestia au avut o atitudine sincera pe parcursul urmaririi penale. Cei trei au recunoscut savarsirea faptelor, au denuntat alte fapte de coruptie, iar prin declaratiile si documentele depuse au facilitat identificarea si tragerea la raspundere penala a altor suspecti.

"Toate acestea constituie conditii prevazute de lege ce trebuie avute in vedere la aprecierea conditiilor generale de luarea masurii arestului la domiciliu, motiv pentru care fata de acestia s-a propus inlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu", se precizeaza in referat.

In document este prezentata si o declaratie a lui Gabriel Sandu, in care acesta recunoaste ca a acceptat sa finanteze partidul din care facea parte (PDL - n.r.) pentru a-si pastra functia de ministru si afirma ca toti politicienii care au acces la functii publice au platit sume importante de bani pentru a-si atinge acest obiectiv.

"Odata cu primirea acestor functii, politicienii devin parti active ale mecanismelor de recuperare a sumelor. Mai precis, in momentul in care primeste o functie publica, politicianul se implica pentru recuperarea sumei de bani avansata de el si de partid sau de altii in campania electorala. Unii dintre acestia isi administreaza singuri mecanismele de recuperare. Mai precis, unii dintre ministri organizeaza licitatia, negociaza comisioanele si stabilesc modalitatea de virare a acestora. Pentru altii, cum e si cazul meu, exista de fiecare data acei binevoitori care gestioneaza aceste parghii", a afirmat Gabriel Sandu in declaratia data pe parcursul urmaririi penale.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis, marti, propunerea procurorilor DNA de mentinere a arestului preventiv in cazul lui Gheorghe Stefan si a arestului la domiciliu in cazul celorlalti trei inculpati, decizia nefiind definitiva.

Fostul ministru Gabriel Sandu, oamenii de afaceri Nicolae Dumitru si Dorin Cocos, precum si primarul suspendat din Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, au fost trimisi in judecata de DNA pentru trafic de influenta in dosarul Microsoft.

"In perioada 2004 - 2010, inculpatul Dumitru Nicolae a primit de la doua persoane (denuntatoare) suma de 7,65 milioane USD in anul 2004, si respectiv suma de 2.700.000 euro in anul 2009, pentru a-si exercita influenta asupra unor membri ai Guvernului Romaniei si functionari din cadrul ministerelor implicate sau asupra unor persoane cu influenta asupra acestora - Serban Mihailescu, cercetat intr-un dosar disjuns (fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului), un om de afaceri cu influenta asupra unor persoane din Guvern in anul 2004, Cocos Dorin - persoana cu influenta asupra unor membri ai Guvernului in anul 2009, astfel incat sa asigure firmelor sustinute de denuntatori incheierea si derularea contractelor de licentiere Microsoft", se arata in comunicatul DNA.

Procurorii sustin ca sumele de bani pretinse au fost transferate in contul Running Total Group, societate care ii apartine lui Nicolae Dumitru, in baza unor contracte de consultanta ce atesta operatiuni comerciale fictive. Ulterior, sumele de bani respective au fost virate in conturi de economii si investitii deschise pe numele inculpatului, 'nefiind efectuate operatiuni de disimulare a provenientei sumelor de bani, a circuitului acestora sau a beneficiarului real al acestora'.

Dorin Cocos este acuzat ca in anul 2009 a pretins de la aceeasi doi denuntatori suma de 9 milioane de euro pentru el, suma de 3.996.360 de euro pentru Gheorghe Stefan si suma de 2.700.000 de euro pentru ministrul de la acea vreme Gabriel Sandu, 'toate acestea pentru a-si exercita influenta asupra inculpatului Gabriel Sandu, precum si asupra altor persoane din Guvern, intre care ministrul Udrea Elena Gabriela, in scopul de a asigura firmelor sustinute de denuntatori, adjudecarea contractului de licentiere Microsoft din anul 2009'. Anchetatorii au stabilit ca Dorin Cocos a primit efectiv de la denuntatori suma de 9 milioane de euro.

La randul sau, Gabriel Sandu este acuzat ca, in calitate de ministru al Comunicatiilor si Societatii Informationale, a pretins si primit in anul 2009, de la aceiasi denuntatori, suma de 2.196.035 euro 'pentru a asigura promovarea hotararii de guvern, pentru a face demersuri in vederea obtinerii bugetului necesar, pentru a facilita firmelor sustinute de denuntatori incheierea contractului de inchiriere de licente Microsoft prin exercitarea influentei asupra unor persoane din cadrul Guvernului, respectiv asupra unor functionari'. Suma de bani a fost transferata, la solicitarea sa, in contul firmei Essim partners Ltd., pe care o controla prin intermediar, in baza unor contracte de consultanta ce atesta operatiuni comerciale fictive.

Tot in anul 2009, perioada in care exercita functia de primar al municipiului Piatra Neamt si vicepresedinte al PDL, partid aflat la guvernare, Gheorghe Stefan, in baza unei intelegeri prealabile cu Dorin Cocos, 'a pretins si primit de la cele doua persoane denuntatoare suma de 3.996.360 euro pentru a-si exercita influenta asupra inculpatului Gabriel Sandu, in scopul de a asigura firmelor sustinute de denuntatori adjudecarea contractului de licentiere Microsoft din anul 2009'. Banii au fost transferati in contul firmei DD Land Oil Corporate Ltd, care apartinea unei persoane din cercul relational al inculpatului si care a acceptat tranzactionarea acestei sume prin contul firmei sale, la solicitarea unui alt apropiat al inculpatului Gheorghe Stefan.

Procurorii DNA au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unor bunuri mobile si imobile aflate in proprietatea inculpatilor Nicolae Dumitru, Dorin Cocos si Gheorghe Stefan. Dosarul a fost trimis spre judecare la Inalta Curte de Casatie si Justitie.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

647 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  O MICA...invitatie (Miercuri, 25 martie 2015, 23:27)

  solar [utilizator]

  >>>"In document este prezentata si o declaratie a lui Gabriel Sandu, in care acesta recunoaste ca a acceptat sa finanteze partidul din care facea parte (PDL - n.r.) pentru a-si pastra functia de ministru si afirma ca toti politicienii care au acces la functii publice au platit sume importante de bani pentru a-si atinge acest obiectiv.

  "Odata cu primirea acestor functii, politicienii devin parti active ale mecanismelor de recuperare a sumelor. Mai precis, in momentul in care primeste o functie publica, politicianul se implica pentru recuperarea sumei de bani avansata de el si de partid sau de altii in campania electorala. Unii dintre acestia isi administreaza singuri mecanismele de recuperare. Mai precis, unii dintre ministri organizeaza licitatia, negociaza comisioanele si stabilesc modalitatea de virare a acestora. Pentru altii, cum e si cazul meu, exista de fiecare data acei binevoitori care gestioneaza aceste parghii", a afirmat Gabriel Sandu in declaratia data pe parcursul urmaririi penale."<<<
  Hello, postacilor, platiti sau neplatiti( mai nou aflu ca au existat si exista si ...state de plata pentru aceasta ...prestatie !),va invit sa disecati cu atentie ce se spune aici . Sunt legaturi CORUPTIVE evidente ab initio si statuate de ani buni in(toate legislaturile !) sau nu sunt?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by