Romania, data exemplu pentru lupta anticoruptie de catre oficialii americani: "Sunteti norocosi. Multe din tarile vecine si-ar dori sa ajunga sa aiba oficiali in catuse". Plus: 25.000 de oficiali ai SUA - condamnati pentru coruptie in 32 de ani

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Miercuri, 25 martie 2015, 17:43 Dosare Anticoruptie


Un fost senator, in catuse la DNA
Foto: Agerpres
Romania ultimilor ani a fost una in care lupta anticoruptie a luat amploare, si rand pe rand au ajuns in atentia anchetelor DNA oficiali de toate rangurile, de la consilieri locali si primari, pana la parlamentari si ministri. Astfel, aproape zilnic apar noi si noi dosare cu politicieni sau oficiali, iar imaginile cu suspectii in catuse fac inconjurul televiziunilor. Totusi, pe langa anchetele si arestarile ce au ajuns sa fie la ordinea zilei, ce trebuie sa mai faca Romania pentru a stopa fenomenul coruptiei? Intrebarea a fost adresata unor inalti oficiali americani specializati pe lupta anticoruptie, in cadrul unei teleconferinte la care au participat jurnalisti din statele balcanice si Europa central-estica.

"In primul rand as putea spune ca sunteti norocosi pentru ca multe dintre tarile vecine din regiune - nu voi da nume - si-ar dori foarte mult sa ajunga si ele la acest prim pas cu oficiali in catuse. Sunt tari in care nu exista nici un oficial notabil care sa fie anchetat. Cred ca e un pas critic, dar nu e unul suficient", a raspuns George Kent, coordonator principal al programelor anti-coruptie in cadrul Biroului pentru Europa si Eurasia in cadrul Departamentului de stat american (Ministerul de Externe al SUA).

"Exista un studiu recent in SUA despre oficialii publici care au fost condamnati pentru coruptie pe o perioada de 32 de ani, din 1976 pana in 2008. Au fost 25.000 de oficiali la nivel local sau statal care au fost condamnati pentru fapte petrecute in timpul mandatului. Suntem o tara mare, avem 500.000 de oficiali alesi, dar cred ca pentru americani vorbim de un numar urias", a mai spus oficialul american specializat pe anticoruptie.

George Kent, oficial american anticoruptie pe Europa
Foto: Ambasada SUA
"Toti suntem intr-o lupta de a controla coruptia, nu de a o elimina pentru ca vorbim de ceva ce tine de natura umana, sa fii slab si uneori sa faci lucruri gresite. Aici intervin atitudinea publica si societatea civila. Cand oamenii cred ca e ok sa dea mita, atunci se creeaza o cultura de impunitate. Daca oamenii cred ca pot scapa nepedepsiti, atunci vor crede ca e ok", considera Kent.

Potrivit oficialului american, problema corputiei tine si de etica, de cunostintele despre rau si bine si valorile pe care familia si societatea le dau mai departe copiiilor. Oficialul american mai considera ca si mass media joaca un rol important, mai ales atunci cand cetateanul ajunge la vot si stie ca are optiuni.

"Cred ca tine si de etica profesionala, fie ca vorbim de judecatori, politisti, parlamentari sau alti oficiali. Cred ca existenta unui cod de etica, cu standarde pe care noi sa ni le impunem, e un alt punct critic. Capacitatea de a aresta oamenii si de a-i trimite dupa gratii e importanta, dar nu e de-ajuns", a mai spus Kent.

Robert Leventhal, Seful diviziei de lupta impotriva infractionalitatii din cadrul Biroului Afacerilor Internationale al SUA in domeniul Combaterii Drogurilor si aplicarii legii (INL) , considera ca sistemul de justitie si mass media reprezinta doua cai prin care coruptia poate fi supervizata, insa metodele preventive ar trebui suplimentate.

"Trebuie sa gandim in perspectiva unui sistem de integritate national. Trebuie marite metodele preventive, astfel incat oportunitatile pentru coruptie sa fie minime. Supervizarea trebuie extinsa. Sistemul de justitie reprezinta un mod de supervizare, care sa tine in echilibru sistemul. La fel este si mass-media", a declarat Leventhal.

NOTA: Oficialii americani au facut aceste declaratii inaintea votului Senatului in cazul cererilor DNA de retinere si arestare a lui Dan Sova, cereri respinse de senatori

Citeste si:







Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.





























11958 vizualizari

  • +9 (9 voturi)    
    Voicu-bun exemplu (Miercuri, 25 martie 2015, 18:05)

    Ion Zapada [utilizator]

    dar din pacate mai avem mult de lucru (de fapt DNA are)
    • +9 (9 voturi)    
      781.25 (Miercuri, 25 martie 2015, 18:48)

      goguleana lugojana [utilizator] i-a raspuns lui Ion Zapada

      asta inseamna 781 de condamnari/an.
      frumusica cifra. ai nostri se plang la cateva zeci.
      • +3 (3 voturi)    
        corect dar (Miercuri, 25 martie 2015, 20:31)

        gigel123 [utilizator] i-a raspuns lui goguleana lugojana

        ...daca ajustam cu populatia ne "apropiem" ... adica numarul de politicieni romnani, ARESTATI sau INVESTIGATI, ar fi cam cam pe la 50-60% din media US de politicieni CONDAMNATI (ajustat cu populatia), doar ca la noi trendul este ascendent si nu relativ constant.

        Sper doar ca:

        1) O sa creasca numarul condamnarilor cu executare ... Exemplu: daca articolul de mai jos este corect, e o mare diferenta intre numarul de politicieni care ajung sa fie judecati si cel de politicieni condamnati cu executare:
        www.hotnews.ro/stiri-esential-18318529-cati-condamnati-trimisi-judecatata-cercetati-penal-fac-legi-parlamentul-romaniei-lista-completa.htm

        2) O s-o tinem tot asa (cu trendul), macar vreo 32 de ani la rand :)
      • +1 (1 vot)    
        Depinde la ce te raportezi. (Miercuri, 25 martie 2015, 21:01)

        nescu [utilizator] i-a raspuns lui goguleana lugojana

        Daca comparam condamnarile din ultimii ani ii depasim cu mult. Iar matematic, ar trebui ca cifra la care ai ajuns sa o imparti la 15, ca de atatea ori e mai numeroasa populatia SUA decat populatia tarii noastre.
        Conform ultimului raport DNA, in 2014 au fost 1138 condamnari, iar in 2013 - 1051. Si asta doar de la DNA, fara DIICOT si restu, care oricum nu au avut realizari atat de notabile, insa DNA e institutia care loveste cel mai mult in oficiali ai statului.
        Pacat ca momentan vorbim doar de justitie/DNA si sper ca in viitorul apropiat sa inceapa sa se miste si alte institutii cheie.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by