Oficial american anticoruptie, despre cazul parlamentarilor care fac scut in jurul colegilor in cazurile penale: "Judiciarului trebuie sa-i fie permis sa judece"

de Victor Cozmei     HotNews.ro
Miercuri, 25 martie 2015, 12:38 Dosare Anticoruptie


George Kent, oficial american anticoruptie pe Europa
Foto: Ambasada SUA
Fiecare stat trebuie sa-si gaseasca echilibrul intre insititutiile si ramurile sale, "dar judiciarul trebuie sa poata sa-si faca treaba in cazuri penale", este de parere George Kent, coordonator principal al programelor anti-coruptie in cadrul Biroului pentru Europa si Eurasia in cadrul Departamentului de Stat american. Intrebat despre situatiile din Romania in care parlamentarii fac scut in jurul colegilor vizati de anchetele procurorilor anticoruptie si blocheaza derularea lor, oficial american a declarat ca faptele penale trebuie sa fie analizate de catre sistemul judiciar si acestuia trebuie sa-i fie permis sa le judece.

Miercuri, nu mai putin de trei parlamentari romani, dintre care doi fosti ministri, sunt la mana colegilor din Parlament care voteaza asupra cererilor DNA pentru anchetarea penala si arestarea preventiva in diferite dosare de coruptie.

In ultima perioada, insa, parlamentarii romani au facut in mai multe randuri scut in jurul colegilor, blocand anchetele sau respingand cererile de arestare preventiva.

George Kent, coordonator principal al programelor anti-coruptie in cadrul Biroului pentru Europa si Eurasia in cadrul Departamentului de stat SUA (Ministerul de Externe al SUA), a purtat o teleconferinta cu mai multi jurnalisti de la Bucuresti si s-a exprimat pe marginea acestui subiect controversat.

"Fiecare tara trebuie sa gaseasca echilibrul in cadrul propriului sistem legislativ si intre institutiile sale - sistemul check&balances intre diferitele parti ale statului: judiciarul, legislativul si executivul. Problema raspunderii (n. accountability) este esentiala. Desi legislatorii au un rol important in procesul democratic - daca vorbiti si cu congresmenii nostri, ei cred ca anumite actiuni pe care le fac ei ca legislatori trebuie protejate. Alte fapte, precum cele penale, trebuie clar sa poata fi analizate de catre ramura judiciara cu probele disponibile si sa-i fie permis judiciarului sa judece", a declarat oficialul american.

"In Statele Unite aceasta discutie apare uneori. In urma cu vreo cinci ani, FBI a perchezitionat biroul unui congresmen. A fost cred ca prima data cred ca de la Razboiul Civil de cand fortele federale au intrat intr-un birou de congresmen. A devenit un subiect de discutie despre ce e potrivit in echilibrul dintre autoritatile legale si ramura legislativa", a mai precizat Kent.

Oficialul american specializat pe anticoruptie evidentiaza faptul ca de multe ori presa si opinia publica pot avea efecte puternice si a dat exemplul unui congresman american care a demisionat in urma unui scandal, desi pe numele sau inca nu se lansase vreo actiune penala.

"Am avut multi congresmeni care au ajuns in inchisoare ca urmare a actiunilor lor. Ultimul congresmen care a fost fortat sa demisioneze a fost chiar saptamana trecuta. Nu fusese inca supus unei anchete penale, dar a fost media care a adus la cunostinta publicului faptele sale de folosire gresita a fondurilor publice, iar presiunea publica a fost indeajuns ca el sa demisioneze", a explicat Kent.

"Exista un echilibru. Dar judiciarul trebuie sa poata sa-si faca treaba in cazuri penale. Media joaca un rol important sa puna lumina pe astfel de cazuri", a mai spus oficialul american.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1717 vizualizari

  • +2 (2 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 25 martie 2015, 12:42)

    [anonim]

  • -6 (6 voturi)    
    domnul Kent (Miercuri, 25 martie 2015, 12:56)

    Gustav666 [utilizator]

    are dreptate in cele afirmate. Justiția nu trebuie obstrucționată de catre legislativ.
    Dar justiția se face in sala de judecată si nu in birourile procuraturii. Iar prevederea constituționala care da posibilitate parlamentului de a se opune cu privire la o măsura preventivă de privare de libertate (si nu derulării anchetei penale si trimitere in judecată) trebuie aplicată in litera ei. Mai ales pentru posibilele infracțiuni comise cu mulți ani in urma.
    • +2 (2 voturi)    
      eh (Miercuri, 25 martie 2015, 13:47)

      transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Gustav666

      Prevederea cu masura preventiva de privare de libertate trebuie aplicata in SPIRITUL si nu in LITERA ei. Iti explica Mazeta la casierie daca mai trimite batiuska rublishoare si saptamana asta.
  • +1 (1 vot)    
    puterea opiniei publice este zero barat in Romania (Miercuri, 25 martie 2015, 13:21)

    jackalphonse [utilizator]

    "...exemplul unui congresman american care a demisionat in urma unui scandal, desi pe numele sau inca nu se lansase vreo actiune penala...". de fapt opinia cam lipseste in afara de forumuri ca asta.
    Besescu a fostdemis de opinia publica si el s-a considerat un erou invingator la masa verde. mai mult, voi ati tacut chitic atunci. abia acum ies la iveala banii din sacose si terenuri dubioase.
    de psd ce sa mai zic, aia n ar da drumu la scaun nici daca ar frige. opinia publica nu exista aici, pentru ca cetatenii nostri sunt fanii unui partid sau altul si suntem divizati coane...
  • +1 (1 vot)    
    Pai? (Miercuri, 25 martie 2015, 21:15)

    Gigi Kent [utilizator]

    Cine blocheaza judecatorii sa judece? Fix nimeni.


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by