Zi decisiva pentru Darius Valcov, Dan Sova si Theodor Nicolescu: Parlamentarii decid daca vor permite arestarea preventiva a colegilor lor

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 25 martie 2015, 5:14 Dosare Anticoruptie


Camera si Senatul sunt asteptate sa se pronunte miercuri asupra cererilor de incuviintare a retinerii si arestarii preventive pentru deputatul PNL Theodor Nicolescu si senatorii PSD Dan Sova si Darius Valcov, votul urmand sa fie dat, in cazul fostului ministru de Finante, chiar de ziua sa de nastere, scrie Mediafax.

Senatul a stabilit sa discute cererea procurorilor de retinere si arestare preventiva a lui Darius Valcov in sedinta de miercuri, 25 martie, cand fostul ministru de Finante implineste 38 de ani, conform CV-ului sau.

Darius Valcov, ministrul Finantelor
Foto: Hotnews
Darius Valcov se va prezenta in fata senatorilor pentru a-si sustine punctul de vedere in ziua in care implineste 38 de ani.

Directia Nationala Anticoruptie a solicitat, in 19 martie, aviz de la Senat pentru retinerea si arestarea preventiva a lui Darius Valcov, pentru trafic de influenta, dupa ce ar fi intervenit, cand era primar al Slatinei, in atribuirea unor contracte catre un om de afaceri, care i-ar fi promis 20 la suta din sumele incasate.

Darius Valcov a spus, dupa participarea la sedinta, ca a dat o declaratie in fata comisiei si ca isi va sustine nevinovatia in plen.

Tot marti, DNA a cerut un nou aviz pentru arestarea lui Darius Valcov, acesta fiind suspectat ca a folosit informatii obtinute cand a fost primar, senator si ministru, pentru a sprijini firme pe care le administreaza prin interpusi.

Potrivit DNA, Darius Valcov ar fi obtinut, astfel, mai multe bunuri, trei lingouri de aur, care cantaresc in total trei kilograme, un tablou cu rama aurie, inscriptionat Renoir, un tablou inscriptionat Jean Cocteau si o pictura pe lemn, inscriptionata Aurel Acasandrei, precum si sumele de 90.000 de dolari si 1.323.850 de lei. Anchetatorii sustin ca banii si bunurile au fost depozitate intr-un seif, care era lasat spre pastrare unei persoane apropiate fostului ministru.

Aceasta a doua cerere formulata de DNA in cazul lui Valcov va intra in perioada urmatoare in circuitul parlamentar.

Plenul Senatului va dezbate, miercuri, si cererea formulata de DNA in cazul lui Dan Sova.


Procurorul sef al DNA a trimis in 13 martie procurorului general al Parchetului instantei supreme referatul pentru
Dan Sova
Foto: Agerpres
sesizarea Parlamentului, ca acesta sa incuviinteze retinerea si arestarea preventiva a senatorului PSD Dan Sova, pentru trei infractiuni de complicitate la abuz in serviciu.

Anchetatorii cer incuviintarea retinerii si arestarii senatorului in dosarul privind contractele incheiate de firma sa de avocatura cu complexurile Turceni si Rovinari.

Comisia juridica a avizat miercurea trecuta, cu sase voturi "pentru" si cinci "impotriva", solicitarea privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive a senatorului Dan Sova.

Dan Sova a declarat, dupa audierea in Comisia juridica, unde si-a aparat cauza in fata colegilor juristi, ca nu doreste sa faca declaratii si ca singurul lucru pe care doreste sa il transmita este ca "a spus numai adevarul in comisie si in plen va face la fel".

Si Camera Deputatilor este asteptata sa se pronunte, miercuri, asupra solicitarii DNA de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a deputatului PNL Theodor Nicolescu.

Directia Nationala Anticoruptie a cerut aviz de la Camera Deputatilor pentru retinerea si arestarea
Theodor Nicolescu
Foto: cdep.ro
preventiva a lui Theodor Nicolescu pentru luare de mita si abuz in serviciu, in dosarul privind despagubiri pentru imobile supraevaluate cu aproximativ 75 de milioane de euro.

Comisia juridica a Camerei a aprobat luni cererile formulate de DNA, pentru cea de retinere fiind exprimate 14 voturi "pentru", 4 "impotriva" si unul anulat, iar in cazul arestarii preventive - 13 voturi "pentru" si 3 "impotriva".

Nicolescu nu a fost prezent la comisie si nici avocatii sai, Bogdan Ciuca aratand ca acesta a comunicat ca nu vine din "considerente colegiale", avand in vedere ca a facut parte din Comisia juridica.

Theodor Nicolescu era vicepresedinte al Comisiei juridice, dar si-a dat demisia din comisie.

La Senat, dezbaterile asupra cererilor formulate in cazurile lui Dan Sova si Darius Valcov sunt programate sa inceapa miercuri dimineata, la ora 10.00.

Camera Deputatilor a stabilit pentru ora 15.30 dezbaterile asupra solicitarii vizandu-l pe Theodor Nicolescu.

Unele dintre formatiunile politice parlamentare au anuntat deja cum intentioneaza sa voteze in privinta acestor trei cereri transmise de DNA.

Vicepresedintele liberal Theodor Atanasiu a declarat ca PNL va vota pentru ridicarea imunitatii lui Dan Sova, Darius Valcov si Theodor Nicolescu, parlamentarii liberali hotarand sa voteze la vedere, cu aratarea bilelor si momentul votului sa fie filmat.

Liderul UNPR Gabriel Oprea a spus ca partidul pe care il conduce "va da votul pentru justitia din Romania".

Presedintele executiv al PSD, Liviu Dragnea a declarat, duminica, despre modul in care va vota PSD in cazul cererii pentru arestarea lui Dan Sova, la Senat, ca s-a adoptat o rezolutie, dar ca "nu pot sta cu pistolul la tampla fiecarui parlamentar", iar fiecare va vota cum crede.

Dragnea a afirmat ca PSD a adoptat rezolutia prin care interzice ocuparea functiilor politice sau demnitatilor publice numite de catre membrii de partid aflati in diferite stadii de cercetare penala sau care sunt condamnati pentru cazuri de coruptie si a precizat ca formatiunea "nu se opune solicitarilor venite de la Parchete".

"In schimb, nu putem sta cu pistolul a tampla, la fiecare parlamentar. Fiecare va vota cum crede, nu pot sa dau eu un pronostic, acum", a spus Dragnea.

El a tinut sa mentioneze ca in Comisia juridica din Senat s-a dat aviz favorabil pentru arestarea lui Dan Sova, votul fiind unul strans ( sase voturi in favoarea cererii de arestare si cinci voturi impotriva, n.r.).

"Vom vedea, saptamana asta. Este un moment dificil, este un moment delicat pentru PSD ca si pentru PSD", a mai afirmat Dragnea.

El a continuat: "Ce pot sa mai spun in plus, imi pare rau si pentru Dan Sova si pentru Darius Valcov".

Dintre solicitarile primite in acest an, Parlamentul a respins, recent, doua cereri de incepere a urmaririi penale, in cazurile senatorului PNL Varujan Vosganian si deputatului UDMR Laszlo Borbely.

Astfel, Senatul a respins pe 12 februarie solicitarea Parchetului General de incuviintare a inceperii urmaririi penale impotriva senatorului PNL Varujan Vosganian cu 71 de voturi "impotriva", 56 de voturi "pentru", 5 voturi fiind anulate.

Camera Deputatilor a respins, pe 11 martie, cererea de incuviintare a urmaririi penale in cazul lui Laszlo Borbely, dupa ce Comisia juridica a avizat favorabil, acum doua saptamani, cererea Procurorului general de incuviintare a inceperii urmaririi penale in cazul lui Borbely.

Presedintele Klaus Iohannis, a reactionat, pe Facebook, dupa respingerea cererii Parchetului in cazul lui Varujan Vosganian, aratand ca reinnoieste apelul adresat clasei politice de a intelege ca un Parlament tolerant cu coruptia si coruptii nu se va bucura niciodata de respectul cetatenilor.

"Ma asteptam ca Senatul sa incuviinteze cererea DNA de incepere a urmaririi penale in cazul senatorului PNL Varujan Vosganian. Votul senatorilor arata ca nu s-a inteles inca pe deplin necesitatea schimbarii pentru care am pledat atat la consultarile cu partidele politice parlamentare, cat si in recentul discurs tinut in plenul Parlamentului", a transmis atunci presedintele Klaus Iohannis, in timp ce se afla la Bruxelles, la reuniunea informala a Consiliului European.

Ulterior, dupa votul din Camera Deputatilor, in cazul lui Laszlo Borbely, presedintele Klaus Iohannis a reactionat, din nou, pe Facebook.

"Traficul de influenta, deturnarea banilor publici, evaziunea fiscala si alte forme de coruptie de care se pot face vinovati demnitarii nu compromit numai persoanele in cauza, ci si clasa politica in general si credibilitatea institutiilor statului in ochii cetatenilor. Am asistat recent la sfidarea justitiei in Parlament in cazul Borbely. Acum, un membru al Guvernului intarzie sa-si prezinte demisia de onoare, acuzat fiind de trafic de influenta", spunea seful statului in postarea de pe pagina de socializare. Klaus Iohannis a transmis si un mesaj: "Nimeni nu este mai presus de lege, iar oamenii politici au o dubla responsabilitate, sa-si respecte alegatorii si sa intareasca, prin cinste si corectitudine, institutiile statului".






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























764 vizualizari

  • +3 (3 voturi)    
    Tablou cu doua nuduri penale:Danutz&Darius (Miercuri, 25 martie 2015, 6:57)

    Plagarus [utilizator]

    Talharii parlamentari dau cu bilele negre,doar,doar, nu mai crapa inca doi " cinstiti " din guvernul " doctorului " Viorel Minimus !
  • +2 (2 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 25 martie 2015, 9:10)

    [anonim]

  • +2 (2 voturi)    
    Inteleg (Miercuri, 25 martie 2015, 12:28)

    zar-zar [utilizator]

    imunitatea politica pentru politicieni, adica pentru actiunile lor politice. Nu inteleg ca imunitatea politica sa aibe efect si asupra vietii personale. Daca in viata personala esti dovedit hot, justitia nu are nevoie ca cinrva sati ridice imunitatea, pentru ca nu ai asa ceva. daca Parlamentul are dreptul sa decida asa ceva, este ca si cum rscunoasta ca apara un hot. Gresesc?


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by