Dosarul Microsoft - Gabriel Sandu, in fata procurorilor: Toti politicienii care au acces la functii publice au platit sume importante de bani

de R.M.     HotNews.ro
Miercuri, 25 martie 2015, 1:50 Dosare Anticoruptie


Toti politicienii care au acces la functii publice au platit sume importante de bani, iar din moment ce obtin aceste pozitii ei devin "parti active ale mecanismului de recuperare a sumelor", a declarat, in fata procurorilor DNA, fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu, potrivit Mediafax.

Afirmatia a fost facuta in contextul audierilor din dosarul "Microsoft" si apare in rechizitoriul prin care oamenii de afaceri Dorin Cocos si Nicolae Dumitru, fostul ministru Gabriel Sandu si primarul suspendat al municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan, au fost trimisi in judecata.

"Recunosc si admit ca am acceptat sa finantez partidul si actiunile sale pentru a-mi facilita sprijinul politic si a-mi mentine functia de ministru, dar si pozitia in conducerea centrala PDL. Nu cunosc daca acest fapt reprezinta o infractiune, dar pot confirma adevarul, ca toti politicienii care au acces la functii publice au platit sume importante de bani pentru acest deziderat. Odata cu primirea acestor functii, politicienii devin parti active ale mecanismului de recuperare a sumelor. Mai precis in momentul in care primeste o functie publica, politicianul investit se implica pentru recuperarea sumei de bani avansate de el si de partid sau de altii in campania electorala", a spus Gabriel Sandru.

Fostul ministru a adaugat ca unii dintre politicieni isi administreaza singuri "mecanismele de recuperare". Mai exact, sustine Sandu, unii dintre ministri "organizeaza licitatia, negociaza comisioanele si stabilesc modalitatea de livrare a acestora".

"Pentru altii, cum e si cazul meu, exista de fiecare data acei binevoitori care gestioneaza aceste parghii. Eu aveam de adus la partid circa cinci milioane de euro, am avansat acesti bani din fonduri personale, legale, si le-am recuperat partial. Practic, eu trebuia sa particip la campania prezidentiala din 2009 cu suma de patru milioane de euro. Stiind ca nu dispun de aceasta suma Dorin Cocos si Gheorghe Stefan, persoane interesate in derularea in continuare a contractului de licentiere Microsoft, mi-au propus sa inchei contractul in conditiile impuse de ei cu firma sustinuta de Claudiu Florica si, in contrapartida, ei sa plateasca la partid doua milioane de euro si sa contribuie la campania prezidentiala cu alte doua milioane de euro", a explicat Gabriel Sandu.

Fostul ministru a adaugat ca, intrucat a insistat in realizarea unei proceduri de achizitie de tip licitatie internationala si a impus obligativitatea prestarii a 50.000 de ore de consultanta, Dorin Cocos si Gheorghe Stefan i-au recomandat sa se "inteleaga" cu Claudiu Florica.

"In aceste conditii si avand in vedere ca efectuasem deja cheltuieli semnificative pentru campania electorala din bani proprii, am decis sa accept de la Claudiu Florica suma propusa, respectiv 2,7 milioane de euro. Chiar si in aceste conditii, din totalul cheltuielilor efectuate de mine pentru campania electorala, pe care le estimez la acest moment la suma de cinci milioane de euro, am recuperat doar 2,7 milioane de euro", conform declaratiei lui Gabriel Sandu.

Dorin Cocos, Dumitru Nicolae, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu au fost trimisi in judecata, in 23 martie, pentru fapte de coruptie in legatura cu modul in care au fost atribuite licente Microsoft, timp de zece ani.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.



























1072 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 25 martie 2015, 2:31)

    [anonim]



Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by