UPDATE Dosarul "Gala Bute": DNA cere prelungirea arestarii preventive pentru Elena Udrea

de I.R.     HotNews.ro
Vineri, 20 martie 2015, 12:48 Dosare Anticoruptie


Procurorii DNA le-au solicitat vineri judecatorilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie prelungirea cu 30 de zile a masurii arestarii preventive pentru Elena Udrea in dosarul "Gala Bute", informeaza Agerpres.

Udrea a fost arestata preventiv in acest dosar pe data de 25 februarie iar mandatul expira pe 26 martie.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a stabilit pentru luni, 23 martie, data cand va judeca cererea DNA. In acelasi dosar, DNA solicita prelungirea masurilor preventive si in cazul altor inculpati, respectiv Rudel Obreja si Tudor Breazu (arest preventiv), Stefan Lungu si Gheorghe Nastasia (arest la domiciliu).

In celalalt dosar in care este cercetata de DNA, Microsoft, procurorii nu au mai cerut prelungirea arestului la domiciliu pentru Elena Udrea.

In dosarul "Gala Bute", Elena Udrea a fost acuzata initial de abuz in serviciu, tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene, folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite si luare de mita.

Ulterior, DNA a pus-o sub acuzare pentru alte trei infractiuni de luare de mita.


"In 2010, Elena Udrea a primit in mod indirect, pentru sine si pentru altul, mai multe foloase materiale de la reprezentantii SC Termogaz Company SA, pentru a aproba finantarea la timp a contractelor de lucrari incheiate de aceasta societate cu mai multe unitati administrativ-teritoriale in cadrul programului 'Schi pentru Romania'. La 24 august si 20 decembrie 2010, SC Termogaz Company a transferat suma totala de 695.367,06 lei in patrimoniul lui Stefan Lungu, consilierul personal al ministrului, prin intermediul mai multor contracte fictive de achizitie, prin care o societate controlata de intermediar a fost interpusa in raporturile dintre Termogaz Company si furnizorii obisnuiti ai acesteia. Suma mentionata reprezinta 10% din valoarea platilor efectuate de minister catre UAT Cavnic si UAT Borsec in contul lucrarilor efectuate de SC Termogaz Company", sustin procurorii.

Potrivit DNA, Stefan Lungu a folosit banii astfel obtinuti partial in interes personal iar partial, la cererea ministrului Udrea, pentru plata unor servicii de publicitate si monitorizare a mediului online de care au beneficiat aceasta si partidul din care facea parte.

A doua infractiune de luare de mita are legatura cu platile efectuate de Compania Nationala de Investitii catre firma Consmin SA.

Anchetatorii au retinut ca, in perioada 2010 - 2011, Elena Udrea si Ana-Maria Topoliceanu, directorul Companiei Nationale de Investitii (suspect in dosar), au primit o suma de aproximativ 300.000 lei de la administratorul SC Consmin SA pentru a asigura plata la timp a lucrarilor executate de societate in baza contractelor incheiate cu Compania Nationala de Investitii.

"Astfel, dupa ce Compania Nationala de Investitii realiza platile catre SC Consmin SA pentru lucrarile efectuate, administratorul societatii dispunea transferul a 10% din suma incasata catre societatea controlata de Lungu, SC Last Time Studio SRL, in baza unor contracte de consultanta fictive. In acest mod, s-au realizat 5 plati, in valoare totala de 335.486 lei. La randul sau, Lungu dadea banii primiti lui Tudor Breazu, persoana apropiata atat de Udrea, cat si de Topoliceanu. Platile se realizau fie in numerar, fie prin intermediul societatii SC Ekaton Consulting SRL, administrata de Breazu, in baza altor contracte fictive de consultanta. In acest mod, s-au realizat 4 transferuri bancare in valoare totala de 209.762 lei si o plata in numerar de aproximativ 90.000 lei", au constatat anchetatorii.

DNA mentioneaza ca o parte din aceste sume au fost inmanate in numerar lui Topoliceanu, care le-a predat la randul sau Elenei Udrea iar diferenta a fost folosita de Breazu pentru a plati diferite cheltuieli ale celor doua.

A treia infractiune de luare de mita este in legatura cu finantarea de catre MDRT a contractelor incheiate de Termogaz Company SA si SC Kranz Eurocenter SRL cu UAT Lupeni si UAT Petrosani.

"In 2011, Udrea a cerut si a primit de la Adrian Gardean, pentru sine si pentru altul, foloase materiale in valoare de 10% din platile efectuate de minister pentru contractele de lucrari incheiate de SC Termogaz Company SA si SC Kranz Eurocenter SRL, in schimbul garantiei ca finantarile vor fi aprobate la timp. Astfel, la 7 februarie 2011, Udrea i-a cerut lui Gardean ca din sumele primite de la minister sa faca mai multe 'sponsorizari', transmitandu-i ca trebuie sa discute detaliile cu Gheorghe Nastasia, secretarul general al ministerului. Ulterior, Udrea i-a cerut lui Nastasia sa ii comunice lui Gardean ca suma solicitata este in cuantum de 10% din valoarea platilor efectuate si care urmau sa fie efectuate in 2011", mai arata DNA.

Urmare acestei solicitari, potrivit DNA, in vara anului 2011, Gardean i-a inmanat 200.000 euro lui Lungu, care i-a predat lui Nastasia, insa banii au fost restituiti de acesta dupa o zi, invocand riscul ca fapta sa fie denuntata organelor de urmarire penala.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.3297 vizualizari

 • +11 (17 voturi)    
  DNA tot mai penibil (Vineri, 20 martie 2015, 12:55)

  Cristiann80 [utilizator]

  Cer saracii de la DNA, au vazut ca in Micorsoft au abuzat, au gresit (sa vedem cum vor repara raul facut Elenei Udrea) si acum ca sa nu fie rusinea esecului,DNA prea mare fata de Udrea, mai cere de ochii lumii prelungirea, desi NU exista dovezi! Ieri, pana si turnatorii si-au retras minciunile, deci? DNA s-a facut de cacao, de rasul curcilor, degeaba cer prelungirea arestului, nu ne pacalesc, legea este lege! Esti vinovat doar cu probe clare: flagrant, poze, filmari, martori credibili etc. Ori, ce avem azi este o gluma proasta! Tare curios sunt sa vad cum ii vor repara imaginea si cine ii va plati despagubirile Elenei Udrea pentru tot ce i s-a facut la comanda celor doi CoKo. Udrea nu trebuie sa ierte nimic din tot ceea ce i-a facut DNA. Daca-i iarta, procurorii si Kovesi vor abuza si de alti oameni nevinovati! Am tot spus ca Udrea este nevinovata si ca femeia asta n-a luat un leu niciodata de la nimeni si iata ca am dreptate, va triumfa si va reveni in politica spectaculos ca un mare Erou.Dixit. Denuntatorii sunt vinovati, sa plateasca ei nu Udrea! Ea nu i-a pus sa fure si nici comisioane n-a cerut niciodata! Restul e telenovela de prost gust!
  • +3 (9 voturi)    
   daca nu le iese o condamnare (Vineri, 20 martie 2015, 14:16)

   nash pandelica [utilizator] i-a raspuns lui Cristiann80

   macar cu atata sa se aleaga si precurorii, cu arestarea criminalei :))
   ca e criminal de deranjanta, pt. multzi.
   vorbeste prea mult, chiar si din tzuhauz. :)
  • 0 (2 voturi)    
   asteptam clarificari a apartenentei tale la... (Vineri, 20 martie 2015, 16:58)

   cinev@ [utilizator] i-a raspuns lui Cristiann80

   De asemenea, inculpatii achitau sume care ajungeau uneori la 10.000 euro lunar unui grup de persoane, pentru care foloseau titulatura <<postaci>>, si al caror rol era de a posta comentarii sub identitati fictive pe paginile de internet ale unor ziare sau portaluri de stiri. Aceste persoane primeau zilnic de la persoana care s-a ocupat de coordonarea echipei de comunicare mesajele pe care trebuiau sa le promoveze, dupa care accesau paginile de internet care le erau indicate si comentau articolele relevante pentru a canaliza opinia participantilor la aceste discutii in directia dorita. <<Postacii>> erau platiti in functie de numarul comentariilor formulate, pe baza unor statistici tinute de acest coordonator al echipei de comunicare a organizatiei PDL Bucuresti, care s-a ocupat exclusiv de comunicarea publica a inculpatei Udrea Elena Gabriela", spun procurorii in referat.
   • +1 (1 vot)    
    Neah... (Vineri, 20 martie 2015, 19:16)

    Prostu' satului [utilizator] i-a raspuns lui cinev@

    Dl. Cristian nu e postac. E consultant politic.
    http://www.libertatea.ro/detalii/articol/postaci-internet-spaga-udrea-pdl-dna-528908.html
  • -1 (1 vot)    
   cat te plateste E Udrea??!!!! (Vineri, 20 martie 2015, 19:22)

   lili [anonim] i-a raspuns lui Cristiann80

   Cred ca te plateste BINE ca scrii mult, dar nu convingi deloc, adica scrii degeaba, numai ca EFICIENTA banilor nu a preocupat-o niciodata pe E Udrea!
   Va plateste sa scrieti !

   "10.000 de euro pe luna pentru postaci

   Potrivit procurorilor, Breazu Tudor Liberiu si Topoliceanu Ana Maria foloseau sumele obtinute din presupusele infractiuni de luare de mita pentru plata unor servicii efectuate in interesul organizatiei Bucuresti a Partidului Democrat Liberal si al inculpatei Udrea Elena Gabriela, cu stiinta acesteia.

   Spre exemplu, se arata in referatul citat, inculpatii achitau lunar suma de 3.000 de euro de la persoana care a coordonat intr-o perioada echipa de comunicare a organizatiei PDL Bucuresti, dupa care s-a ocupat exclusiv de comunicarea publica a inculpatei Udrea Elena Gabriela.

   "De asemenea, inculpatii achitau sume care ajungeau uneori la 10.000 euro lunar unui grup de persoane, pentru care foloseau titulatura <<postaci>>, si al caror rol era de a posta comentarii sub identitati fictive pe paginile de internet ale unor ziare sau portaluri de stiri. Aceste persoane primeau zilnic de la persoana care s-a ocupat de coordonarea echipei de comunicare mesajele pe care trebuiau sa le promoveze, dupa care accesau paginile de internet care le erau indicate si comentau articolele relevante pentru a canaliza opinia participantilor la aceste discutii in directia dorita. <<Postacii>> erau platiti in functie de numarul comentariilor formulate, pe baza unor statistici tinute de acest coordonator al echipei de comunicare a organizatiei PDL Bucuresti, care s-a ocupat exclusiv de comunicarea publica a inculpatei Udrea Elena Gabriela", spun procurorii in referat.

   Conform documentului, toate aceste plati se realizau fără a fi întocmite documente justificative, cu ştiinţa Elenei Udrea, care primea periodic informări pe mail cu privire la situaţia plăţilor şi la eficienţa „postacilor” .
 • +9 (13 voturi)    
  Gala Bute (Vineri, 20 martie 2015, 12:59)

  CititorulComentator [utilizator]

  Pute rau! :)
 • +10 (14 voturi)    
  sigurul dosar fara dovezi clare facute publice (Vineri, 20 martie 2015, 13:08)

  robert_tm [utilizator]

  Asta e singurul dosar in care dovezile ce o incrimineaza pe Udrea nu sunt facute publice , in afara de faimoasele denunturi ... apropos un fost securist din arad mi se jura ca Basescu a taiat toti ciresii din livada care a apartinut familiei lui inainte de colectivizare si i-a vandut la fabricile de mobila din vest.
 • +2 (8 voturi)    
  asa, asa (Vineri, 20 martie 2015, 14:01)

  nash pandelica [utilizator]

  tzineti'o in aresu' melitzii, ca e periculoasa...
  nu e miel ca zgrebenciuca sau ca ghitza.
  sa nu mai vorbim de sfintii borbelea si varu jan !
  free sova ! :)
  tot inainte, la viktoria finala.
  justitie pe alese !
 • +2 (4 voturi)    
  plateste partidul (Vineri, 20 martie 2015, 14:49)

  Miron [anonim]

  daca a beneficiat partidul de bani o sa fie executat silit pentru recuperare ? nu ar trebui sa fie si PDL parte in proces atunci ?
 • +2 (2 voturi)    
  singurul capabil sa nu lase urme (Vineri, 20 martie 2015, 16:51)

  aew [anonim]

  este Base.

  De si aici influenta Base -> Udrea -> singurii fara
  urme.

  Got my point?

  Practic, pe intelesul oricui, pana si o basina, miroase pe loc, dar pana sa vina DNA-ul ea e evaporata deja, nu mai exista nici o urma.

  Base = ninja, Udrea = ucenic ninja
 • 0 (2 voturi)    
  Postacii sunt la post... (Vineri, 20 martie 2015, 19:00)

  Fanfan la tulipe [utilizator]

  Sa vedem cat mai puteti, cand o termina nuti banii ascunsi se termina postarile....Hai DNA, la puscarie cu coruptii!!!


Abonare la comentarii cu RSS
Contributors
Euractiv


Proiect sustinut de Fundatia Konrad Adenauer
Proiect finantat de Uniunea Europeana
Proiectul "Implicare si simplificare. Instrumente online in sprijinul luptei anticoruptiei" este finantat de Uniunea Europeana prin Programul Facilitatea de Tranzitie 2007/19343.01.11 - Consolidarea sprijinului societatii civile in lupta impotriva coruptiei.

Aceasta sectiune nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a Comisiei Europene. Intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine initiatorilor.

Pentru eventuale informatii si sesizari legate de proiectele PHARE contactati: cfcu.phare@mfinante.ro

Pentru informatii despre celelalte programe finantate de Uniunea Europeana in Romania, cat si pentru informatii detaliate privind aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, va invitam sa vizitati adresa web a Centrului de Informare al Comisiei Europene in Romania.
Dosare inchise cu sentinte definitive
Sesizarea ta aici

Ai cunostinta de un act de coruptie? Ne poti trimite aici informatii despre acesta, precum si fisiere audio, video sau documente legate de caz.


Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by